Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Det är dags att sansa oss

"Finns ingenting som säger att vare sig Enskede eller Hammarby egentligen gör något fel", tycket Dan Persson.

 

Som debatten har utvecklats har vi skapat ett fokus på de fem procent som inte fungerar bra inom ungdomsidrott. Det är dags för idrotten att försvara sig med de 95 procent som fungerar väl.

DN har en stor artikel om en match mellan Hammarbys barn och Enskedes ungar. I korthet vill Bajen matcha sina duktigaste 11-åringar mot Enskedes 13-åringar. Elitsatsning med andra ord. Enskede väljer då att ställa upp med sina tioåringar som får stryk med 32-0.

Utan mål också...

Den här frågan är ideologisk. Vänstern vill helst spela fotboll utan mål för att undvika den i deras ögon kapitalistiska principen om att de duktiga får mer. Borgerligheten har svårt förstå att det är fel att någon är duktig.

Forskningen påvisar att för tidig elitsatsning inte är bra för vare sig idrotten eller barnen.

Själv har jag den pragmatiska synen att ungar som är duktiga i matematik skall få utvecklas och stimuleras så de kan bli ännu duktigare. Samma borde då gälla för den som är duktig i fotboll eller annan idrott. 

Vi kan inte utveckla samhället genom att nivåanpassa oss till de som är sämre.

Föräldrarna har ansvaret

Vidare har jag den enkla åsikten att föräldrauppdraget såväl som samhällets uppdrag till breddförening, det är föräldrarna som är kunderna, dvs betalar merparten medan samhället i form av kommun och stat som ger stöd, är att se till att alla barn får uppleva glädjen med fotbollen, får utvecklas motoriskt, får lära sig göra sitt bästa, får lära sig fungera i ett lag och får lära sig respektera ledaren.

Om ungdomsledarna, klubbledningarna och förbunden får för sig att syftet med idrott för barn är att förse klubbens elitlag med nya talanger så föreligger det en väsentlig kollision.

Det är ingen enkel fråga där man bara kan välja en åsikt på ideologiska och principiella grunder.

Jobba hårt och belönas

För det först är det inte negativt för vårt samhälle att lära våra barn att om man jobbar hårt så vinner man oftare. Vi behöver fler vinnare om nästa generation skall ha förutsättning att betala välfärdens kostnader. 

Jag är gammal nog för att ha upplevt Unga Örnars försök med fotboll utan mål och lärde mig att det är helt värdelöst.

Jag utgår vidare ifrån att föräldrarna är kloka nog att inte se avkomman som en ny Zlatan utan ser idrotten som en av åtgärderna för att barnet skall få rätt förutsättningar.

Annonsen ”Bli ungdomsledare i Enskede” och var med och skapa nya goda skattebetalare lär dock inte vara lika framgångsrik som att sälja drömmen om att ha utvecklat nästa Zlatan. 

Sammanfattning av ovanstående blir då den enkla och naturliga.

Kommer alltid finnas elitsatsningar

Ja, det kommer att föreligga elitsatsningar inom ungdomsidrotten i evig tid och en och annan fundamentalist kan vara väldigt mycket för det eller mot det. Det är dock i sammanhanget oväsentligt.

Det enda väsentliga är att massor med ungdomar har kul i en säker och trygg miljö, rör på sig, får känna glädjen av idrotten och från tid till annan även vinna en match.

Som debatten har utvecklats har vi skapat ett fokus på de fem procent som inte fungerar bra. Det är dags för idrotten att försvara sig med de 95 procent som fungerar väl.

DN har helt enkelt skapat en höna av en fjäder. Finns ingenting som säger att vare sig Enskede eller Hammarby egentligen gör något fel. Det är dags att sansa oss och fokusera på det viktiga, att vi har många barn som spelar fotboll eller idrottar på annat sätt.

Dan Persson

Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.