Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Kommunens val är självklart

Fakta är att bandyn inte har de förutsättningar som krävs för att politikerna ska säga ja till en hall i Göteborg. Foto: TT

 

Kommuner måste göra tydliga val. En normalstor svensk stad på 70-100 000 invånare har inte ekonomi för mer än ett elitlag. Inte ens Göteborg har råd med allt. I synnerhet inte bandy.

GAIS bandy är självfallet upprörda över beslutet att inte bygga någon bandyhall i Göteborg men jag tycker att politikerna och staden fattat ett korrekt beslut.

Vi måste inse att vi lever i en helt ny värld. Då blir samhällets syn på idrotten väldigt enkel.

Ska ta ansvar för skattepengarna

Breddidrott skall ha samhällsstöd då den skapar fler ungdomar som är anställningsbara, bättre skolbetyg, mindre missbruk, minskar problem med barnfetma samt för oss äldre sänker samhällets vårdkostnader.

Elitidrott är upplevelseindustri och skall generera skatteintäkter till samhället. 

Det här drabbar den icke kommersiellt gångbara elitidrotten men det finns inga vettiga alternativ om våra politiker skall ta ansvar för våra skattepengar.

Så ska Göteborg göra

Artikeln här på IA visar tydligt att bandyn inte är där. Om man förlorar 500-600 000 kronor på uteblivna biljettintäkter på en säsong bör det jämföras med intäkter hos ishockey och fotboll på det fyrdubbla för en match. 

Göteborg ska fortsätta fokusera på att bygga en ny modern mindre (12-15 000 sittplatser, inte fler) hall där Scandinavium ligger idag. Trippel A läge och med ett första spadtag 2018, invigning 2021 när staden fyller 400 år så kan vi då få en fjärde modern arena i Sverige efter Malmö, Tele2 och Vida i Växjö.

Med den investeringen på 3-5 miljarder i pipeline blir det fullständigt hål i huvudet att bygga en bandyhall. 

Bandy är en fantastisk sport, men den klarar inte att som elitidrott skapa sådana intäkter att den fyller samhällets numera primära krav på elitidrotten, att vara samhällsekonomiskt lönsamt genom skatteintäkter. 

Kommuner måste göra tydliga val

Där jag är uppväxt kunde vi ploga upp bandyplanen på träsket i oktober och spela tills början på maj. Genom att vi fick låna grannens traktor behövde Råneå kommun inte lägga ut en krona och kul hade vi. Det kan vara så att bandy som sport trivs bättre i en annan klimatzon.

Min tes är också att kommuner måste göra tydliga val. En normalstor svensk stad på 70-100 000 invånare har inte ekonomi för mer än ett elitlag. Stödjer kommunen av s.k. rättviseskäl både ett fotbollslag och ett hockeylag, så tar man bort förutsättningarna för båda att lyckas och etablera sig i den övre halvan.

Det vore dumt att bygga arenor för elithockey i Vänersborg eller Lidköping och den vägen öka konkurrensen för bandyn i områden som bandyn idag äger. I fotbollens och Ishockeyns Göteborg bör man stå fast vid sin strategi.

Samhällets syn på idrotten har förändrats. Vill vi fortsätta utveckla idrotten skall vi lyssna på samhället och välja våra strider till de vi vet att vi kan vinna.

Dan Persson

Jonas (inte verifierad)

ons, 2014-05-07 23:45

1. Om du med elitlag menar lag i

Om du med elitlag menar lag i högsta serien håller jag med dig delvis. Dock är exv. Hockeyallsvenskan en ren proffsliga med omsättningar, per lag, på 18 miljoner och uppåt. Hockeyförbundet klassar den som elit då då bör även du göra det, eller? Den är ju världens näst bästa andraliga efter AHL. Jag tror att en stad med 70 000 invånare kan klara exv. en HA-klubb och en allsvensk fotbollsklubb. I exv Växjö finns det elitklubbar i fotboll (om nu superettan räknas som elit), innebandy och hockey. Luleå har elitlag i basket (både dam och herr) samt ishockey. Är dom städerna ett undantag från din "regel?" Ta en klubb som Kalmar FF. De omsätter ca 65 miljoner. Växjö lakers ca 150 miljoner. Om vi bakar ihop Kalmar FF:s omsättning OCH en HA-klubbs omsättning på 30 miljoner är det ändå kvar ca 55 miljoner i omsättning jämfört med Växjö Lakers. Tar man bort gemensamma intäkter från SHL på 27 miljoner så finns det fortfarande kvar ett spelrum, rent omsättningsmässigt.

Rolle (inte verifierad)

tors, 2014-05-08 06:25

2. Ett litet försvar för en

Ett litet försvar för en bandyhall även om det är meningslöst. Alla pengar går ändå till hockeyn. Hockeyn i Göteborg har en fungerande hall som är långt ifrån fullsatt. Bandyn önskar sig bara en spelbar yta under tak. Trots flera befintliga hockeyhallar så skall en ny byggas och det för en kostnad av ca 400 000 kr per åskådare. En bandyhall skulle kunna resas för ca 60 000 per åskådare. Dessutom skulle den kunna användas av spelande ungdomar och övrig allmänhet i Göteborg med omnejd. Jag tror inte allmänheten är välkommen i Scandinavium och definitivt inte i en ny arena.

Pontus F (inte verifierad)

tors, 2014-05-08 15:20

3. Min känsla är att det borde

Min känsla är att det borde byggas 20 innebandyhallar i Göteborg FÖRE det byggs en hall för IS-bandy. Det finns ju INGET underlag underifrån till den gamla anrika sporten IS-bandy. Göteborg fick ju Angereds Ishall förra året och tillsammans med Isdala mfl så duger hallarna gott åt i Göteborg. Det finns inte tillräckligt intresse av att spela is-bandy eller för den delen en arena. De som följde Gais-bandy gjorde det för att det var GAIS som lirade om jag är lite elak. Vad Göteborg behöver är en inomhusarena för ca 3000-5000 åskådare, för innebandy, handboll samt konserter mm. Nu är steget så stort mellan Scaninavium och tex Lisebergshallen eller Trädgårn (konserter). Sedan behövs det en idrottshall i egentligen varje stadsdel bortsett Östra Göteborg + V. Frölunda. Bygg 20 nya hallar INNAN ni bygger en isbandy-hall!

Rolle (inte verifierad)

tors, 2014-05-08 15:31

4. För pengarna 3-5 miljarder

För pengarna 3-5 miljarder som kommunen tänkt att lägga på en hockeyhall så kan man bygga 1 bandyhall och minst 20 ytterligare hallar. Dessutom så kommer intresset att öka för bandy om det finns en spelbar plan.

HG (inte verifierad)

ons, 2014-05-14 09:48

5. Pontus, Välkommen till

Pontus, Välkommen till Partille Arena, 2016 Åtta minuter från gbg centrum.

Olle Ekengren (inte verifierad)

tors, 2014-05-08 16:48

6. Vi har ett systemfel när det

Vi har ett systemfel när det gäller utbyggnad av sporthallar – att det är kommunerna som styr utvecklingen. Problemet med detta system är att nyetableringen kan leda till suboptimering, eftersom den beslutas helt utan analys av vilka prioriteringar som finns inom idrottsrörelsen i sin helhet. Å andra sidan tycks RF vara helt ointresserade av att ta ledningen; man litar enbart på att kommunerna ”gör sin plikt”. Det finns mycket att säga angående planering av anläggningsutbyggnad och finansiering av idrott i allmänhet, tråkigt nog finns inte en tillstymmelse till öppen debatt. Följden blir att djungelns lag råder. I stället borde RF ta en ansats via specialförbunden, i samarbete med bl.a. kommuner och SKL. Att göra en generalplan blir en lång process som får genomföras etappvis. Det väsentliga är att alla nya projekt ska passa in i en långsiktig plan (som i och för sig kan modifieras om förutsättningarna ändras). Traditionell bandy är en utomhussport som har makterna emot sig. Om bandyn ska bli en inomhussport borde man uppfinna någon motsvarighet till ”Futsal”. Se t.ex. Spain vs Brazil - FIFA Futsal World Cup 2012 Final http://www.youtube.com/watch?v=V2-UguymCDc

Pröjsarn (inte verifierad)

lör, 2014-05-10 07:04

7. Var går gränsen mellan elit-

Var går gränsen mellan elit- och breddidrotten?

Johan (inte verifierad)

sön, 2014-05-11 00:02

8. Varje stad har sin passion.

Varje stad har sin passion. Men det finns inget som säger att man inte kan dra av t.ex. 50 milj lull-lull från ett nytt lyx-Scandinavium och lägga det på en ishall för bandy och skridsko. Tvivlar på att GAIS bandy ropar efter mer än tak över huvudet och lite bättre kylförmåga. Och istället för Tele2 arena som hyllas flitigt här hade Stockholm kunnat bygga två hypermoderna ishockeyarenor och ett nytt zinken med tak. Vem bestämmer vad som egentligen är hållbart? Är ett megabygge bättre än flera mindre?

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.