Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Vi vill själva välja vad vi vill se

100 procent av svenska folket kan se det de vill på TV. Låt oss själva välja, menar Dan Persson, och protesterar mot riksdagens beslut. Foto: TT

 

Riksdagsmännen stjäl idrottens pengar. Det är den givna konsekvensen av en s.k. evenemangslista som riksdagen nu förordar.

Det riksdagen föreslår är helt enkelt att idrotten som äger rättigheter inte skall kunna sälja dessa till högstbjudande utan bara till ett oligopol av de tv-kanaler som når 90 procent av svenska folket.

Inskränkning i äganderätten

Förutom att det är en direkt inskränkning i äganderätten, det mest grundläggande för utveckling av välfärd så har riksdagen åter visat sig leva i en värld som vi övriga lämnade för ett decennium sedan.

Först och främst kan 100 procent av svenska folket se allt de är beredda att betala för. Utöver den obligatoriska tv-skatten kan man konsumera allt man vill. Faktum är att aldrig någonsin i världshistorien har varje individ möjlighet att se allt man vill från allt som sänds som tv-signaler eller IP i världen.

Vi sa upp vårt Boxer-abonnemang för en månad sedan. Gammel-tv hade i vårt hushåll spelat ut sin roll. När vi tittar på samma sak gör vi det på den stora skärmen men med signal från en dator. I regel tittar vi på olika saker och då blir det en mix av mobiler, datorer, paddor. Men gammel-tv känns lika modernt som Banlonpolo och gabardinbyxor med sydda pressveck.

Vi ska bestämma själva

Media är en marknad med tusentals aktörer. Att någon skall nå 90 procent av befolkningen är en mycket allvarlig signal på att konkurrensen inte fungerar. Då bör konkurrensverket agera. 

Riksdagen är helt fel forum för beslut om vad befolkningen skall titta på. Det skall vi bestämma själva, betala för själva. Den rätten vill riksdagen ta ifrån oss. 

Om nu riksdagen vill bestämma vad vi skall titta på, så bör det skapa mer tillväxt om vi tvingades se riksdagsdebatter, vetenskapsprogram och gärna en lång tv-serie där alla pratar väldigt långsamt om hur skadlig protektionism och rasism är. Det torde vara svårt att finna någon korrelation mellan kval i slägga och BNP-ökning.

Helt bakvänt

Att kommunisterna vill ta de rikas pengar och att SD vill ta allas våra pengar genom protektionism vet de flesta av oss. Att de övriga demokratiska partiernas representanter i riksdagen inte förstår att en evenemangslista är en avgjord inskränkning i äganderätten är på ren svenska en katastrof.

De som röstade för en evenemangslista var förmodligen samma personer som röstade för att de själva skulle få behålla livslånga pensioner utan att förstå betydelsen av grundläggande moralbegrepp och juridiska begrepp som jäv.

Jag blir uppriktigt ledsen av att jag som samhälls- och politikernörd hamnar i ett läge där jag måste rösta blankt i riksdagsvalet.

TV-marknadens frågetecken

Den riksdagsman som tror sig kunna förklara hur tv-marknaden ser ut när det är dags för OS 2020 får räcka upp en hand. Det bör då nämnas att rättighetsinnehavarna, tv-bolagen, distributörerna och de som bevakar tv-marknaden har en sak gemensamt - vi vet att ingen har en susning om hur tv-marknaden ser ut om sex år. Vi vet inte ens hur man kommer definiera tv om sex år. 

Tillkommande allvarligt är empirin. När riksdagen har petat på något de inte borde ha petat på visar historien att de oftare förvärrar situationen genom att peta än mer. Får vi en evenemangslista kommer den utökas snarare än minskas. 

Jag står upp i soffan, med ståpäls över hela kroppen när Charlotte Kalla kör ikapp och går i stafetten. Men jag kan betala för det precis som jag betalar för att lyssna på radio och se strömmad film och program. Under vinter-OS erbjöd Viasat ett OS-abonnemang för 260 spänn utan bindningstid.

Idrotten en slagpåse

Det riksdagen nu gör är att förstöra de grundläggande förutsättningen att utveckla affären för alla förbund, ligor och arrangörer som äger tv-rättigheter. 

Tror någon att TV4 och SVT kommer att bjuda över varandra, eller tror ni att de väljer att samverka och bjuda så lågt det bara går?

Min tes förstärks om att idrotten har tappat sin position i samhället och blivit allmän slagpåse som jag berört flera gånger. Idrottens egendomar konfiskeras av riksdagen.

Dan Persson

Stig-Björn Ljunggren (inte verifierad)

tors, 2014-05-15 10:27

1. Det är en bra princip om att

Det är en bra princip om att den som vill se något också bör betala för det. Frågan är om den principen också kan utvecklas till att också gälla vilka verksamheter vi ska betala för, ska det vara frivilligt att betala skatt till idrotten? Ska vi kunna välja att ge pengar till kulturen eller skolan istället? Ett svar kan vara att valfriheten på den här punkten bör inskränkas, och att om skattebetalarna subventionerar en verksamhet, exempelvis idrott, bör de också ha rätt att få ta del av resultatet, exempelvis i form av OS och liknande nationella angelägenheter. Vi betalar, men vill få något tillbaka. Eller ska principen att vi själva ska välja vad vi betalar för gälla här också?

Fredrik (inte verifierad)

tors, 2014-05-15 12:17

2. Om vi ska ha rätten att se

Om vi ska ha rätten att se elitidrott "gratis", på grund av att vi betalar skatt som till viss del bekostar den verksamheten, borde vi då inte också få ta del av "elitmusik", "elitteater" och annat på samma grunder? Våra skattepengar går ju också till musikskolor och teaterskolor runt om i landet. Varför ska en konstnär, som ju fått en del av sin utbildning under bildlektionerna i skolan, ha rätt att ta så mycket betalt som marknaden medger för sina verk, om idrotten inte har samma rätt?

Råland S (inte verifierad)

tors, 2014-05-15 14:05

3. Regeringen och RF har bestämt

Regeringen och RF har bestämt att satsa på elitidrott. Genom att bl a riksidrottsgymnasier finns som på sikt skall leverera OS och VM medaljer. Alla betalar skatt till detta på ett eller annat sätt. Det är viktigt och nästa så man tycker att det hör till allmänbildningen att se ett OS. Alla som har TV-lisens skall givetvis kunna se OS utan att behöva fundera på några alternativ att köpa för att kunna se detta. Det skall vara med i utbudetpå den TV-lisens man betalar.

Dan Persson

tors, 2014-05-15 14:27

4. Råland, Regeringen stöder med

Råland, Regeringen stöder med några hundra miljoner. Idrotten betalar ca 40 miljarder i skatter. Det är ett gravt felaktigt påstående att Staten stödjer svensk idrott. Kommunerna gör det, men inte staten.

Stig-Björn Ljunggren (inte verifierad)

tors, 2014-05-15 15:23

5. Det är varken staten eller

Det är varken staten eller kommunen som stödjer idrotten, till att börja med, utan skattebetalarna. Som dessutom givit idrotten privilegiet att exempelvis anordna spel under statens monopol. Så frågan är om skattebetalarna har rätt att kräva gratis tillgång till topprestationerna på grund av detta, eller om de ska behöva betala en gång till? Jämförelsen med kulturen är rätt bra, det medgives, men fungerar dåligt eftersom en premiär på Dramaten inte har samma publiktryck som ett OS har. Men låt oss för diskussionens skull föreställa oss att det skedde en operatävling vart fjärde år, som sedan lång tid tillbaka hade oerhört stort publikintresse, och som folk var vana med att få se på vanliga TV-kanaler. Och en dag säger operasångarna att de, trots att de får en massa pengar av skattebetalarna, vill ha extra pröjs för att visa sig på TV. Jag tror det skulle väcka en del protester och folk skulle fråga sig om deras inbetalda skatter uppskattades mer. Men visst, det är en rätt bra fråga, som kan vidgas till forskare som gör stora upptäckter, skolbarn som senare i livet utnyttjar sitt läs- och skrivkunnande till att bli världsberömda författare, etc. I de flesta av dessa fall får de sälja sig bäst de gitter, utan krav på att ge bort mediciner eller böcker gratis. DOCK får de betala mer än hälften av allt de tjänar i skatt som återbetalning.

Dan Persson

mån, 2014-05-19 03:16

6. Men Stig-Björn, Idrotten

Men Stig-Björn, Idrotten stöttar skattebetalarna med ca 40 miljarder om året i direkta skatteintäkter som skapas av idrott. Sedan finns det rättighetsägare. IOK äger rättigheterna till OS, SHL äger sina rättigheter. Premier League sina rättigheter. Alla som vill se kan köpa en biljett till arenan. Vill vi börja tulla på äganderätten så tjänar skattebetalarna lika kortsiktigt mer på att konfiskera miljardärernas pengar.

Stig-Björn Ljunggren (inte verifierad)

mån, 2014-05-19 08:17

7. Alla bidrar vi till

Alla bidrar vi till statskassan så fort vi köper ett tuggummi eller åker buss. Det här handlar inte om rättigheter, miljardärer eller idrottspamparnas girighet, utan om huruvida de stora idrottsevenemangen ska göras lättillgängliga för hela folket eller inte.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.