Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Vem bestämmer egentligen?

Ett mycket märkligt beteende av Helsingborgs IF:s styrelse, skriver Dan Persson, och menar att avskedandet av klubbdirektören Paul Myllenberg bara tyder på en sak. Foto: TT

 

Det var överraskande att Helsingborg sparkar sin klubbdirektör Paul Myllenberg. Så överraskande att jag blev misstänksam.

Paul har, på ett i mitt tycke utmärkt sätt, agerat tydligt på temat ”Nu är det nog” efter mordet på en fotbollssupporter i samband med matchen Helsingborg-Djurgården vid starten av Allsvenskan. 

Ingen uppskattning från supporters

Det har inte uppskattats av supportergrupperna och min misstanke är att styrelsen utsatts för påverkan av supportergrupperna och att det är det egentliga skälet till att Paul Myllenberg avskedades.

Nu har 28-åringen fått tillträdesförbud av åklagaren men HIF utdelade aldrig någon arrangörsavstängning vilket innebar att 28-åringen rent tekniskt hade kunnat se en match på Olympia.

Jag vet inte varför man inte beslutade om arrangörsavstängning. I min enkla värd torde det här röra sig om det enklaste fallet av arrangörsavstängning sedan ”Terror Tommy” i Djurgården för en grå evighet sedan.

Finns det någon bättre förklaring?

En gissning är att styrelsen vek ner sig, dvs inte vågade ta ett sådant beslut då man visste att åklagaren någon tid senare ändå skulle besluta om tillträdesförbud. 

Om HIF:s styrelse har en bättre förklaring får de gärna höra av sig och berätta. 

Det jag kan konstatera är att om inte ens 28-åringen, nu dömd för vållande till annans död, inte utsätts för arrangörsavstängning är det verktyget helt verkningslöst.

En märklig tidpunkt

Efter tragedin har Paul Myllenberg varit en ensam röst som stridit för att en gång för alla få ordning på de negativa delarna av supporterkulturen. Det är nu uppenbart att han inte haft styrelsen med sig. Det är på gränsen till uppenbart att styrelsen hade föredragit den traditionella modellen, dvs att inte göra något, inte säga något och inte ändra något. 

Tidpunkten är särskilt illa vald. Hade det styrelsen påstår om ändrad inriktning varit sant hade man bytt strategi och klubbdirektör i höst, inte under säsong. 

Då det inte finns några signaler över huvud taget om oordning i ekonomi (man har ordning på en dålig ekonomi, men att skylla den dåliga ekonomin på klubbdirektören vore synnerligen orättvist), disharmoni i klubben eller liknande så är det tyvärr så trist att styrelsens agerande inte går att motivera på annat sätt än att man utsatts för påtryckningar från de som inte tycker om supporterkontraktet, bättre läktarkultur, arrangörsavstängningar och annat som numera faktiskt ingår i Svensk Elitfotbolls strategi såväl som i deras ”code of conduct”. 

Därav den inledande frågan i rubriken: ”Vem har makten i svensk fotboll, egentligen?”

Kampen om makten

 Sedan supportrarna i oväntad allians med de små förbunden som är emot all verklighetsförankring lyckades stoppa förslaget om att förbunden själva kunde besluta om 51-procentregeln, har jag sett bakomliggande maktfrågor som det centrala i allt vad supportrarna gör. 

Vårens bengalbränningar har handlat om att visa styrelserna att de inte längre har makten över sina egna arrangemang. Att läktarna inte lyssnat ens på Svenska Fotbollssupporterunionen framgick tydligt i AIK:s premiär mot Göteborg.

Jag är allvarligt bekymrad då min dröm är att svensk fotboll kan bli bättre och att enda vägen dit är ökade intäkter. Dock bedömer supportrarna att ökad kommersialisering är samma sak som minskad makt för dem och då väljer de makten före fotbollen.

Ska locka nya besökare...

I Helsingborgsfallet har jag argumenterat för att det vore samhällsekonomiskt lönsamt för kommunen att gå in och finansiera en renovering av Olympia. 

Grunderna för avskedandet av Paul Myllenberg gör att jag tvingas omvärdera den slutsatsen då det blir tveksamt om ett renoverat Olympia klarar av att rekrytera de nya grupper fotbollsbesökare som krävs för att omsättningen skall öka.

Det förutsätter nämligen ett helt annat perspektiv på vilka kunder man vill ha och det kommer supportrarna genom styrelsen att stoppa. 

Dan Persson

Nils Petersen (inte verifierad)

ons, 2014-06-25 22:21

1. Styrelsen i HIF har inte vikt

Styrelsen i HIF har inte vikt ner sig på något sätt. När det gäller arrangörsavstängningar försöker HIF tillämpa en förutsägbar och rättssäker handläggning. Den aktuella händelsen har utspelat sig långt ifrån Olympia och utanför föreningens kontroll. Vi har således inte tillgång till någon egen bevisning i form av t ex bildupptagningar eller vittnesmål från publikvärdar eller ordningsvakter att grunda en bedömning på. Vi anser oss då inte kunna sätta oss över vad en allmän domstol kan komma fram till vid en straffrättslig bedömning av skuldfrågan. Nu har tingsrätten meddelat en fällande dom i aktuellt fall. Domen har emellertid ännu inte vunnit laga kraft och kan således överklagas och därmed även ändras av högre instans. Jag kan försäkra Dan Persson om att så snart en lagakraftvunnen dom föreligger i detta ärende, så kommer avstängningsfrågan att hanteras på sedvanligt sätt av HIF. Utan att föregripa den prövning som föreningen gör i varje enskilt fall så talar naturligtvis mycket för att en arrangörsavstängning kommer att ske för det fall tingsrättens dom skulle stå sig. Avslutningsvis ska också framhållas att styrelsen stått bakom samtliga de åtgärder som vidtagits efter premiärmatchen i våras, vilka har legat inom den handlingsplan som övervägts och beslutats av styrelsen och som Klubbdirektören och organisationen i övrigt har haft att förhålla sig till när beslut fattas i den dagliga verksamheten. Vårens händelser i samband med den Allsvenska premiären och efterdyningarna därav har inget som helst samband med att Paul Myllenberg nu lämnar sin post som Klubbdirektör. Nils Petersen, advokat och styrelseledamot i HIF

Dan Persson

ons, 2014-06-25 22:27

2. Tack Nils för klargörande

Tack Nils för klargörande svar på frågan om arrangörsavstängningen. Jag inser att jag föredrar Nobelstiftelsens modell där de inte bjuder in Jimmie Åkesson när de hyr en kommunal arena (stadshuset) för sitt event trots den bristande rättssäkerheten som JÅ drabbas av. Därmed inte sagt att er modell är fel.

Nisse Djuphamar (inte verifierad)

fre, 2014-06-27 08:06

3. Jag köper inte den förklaring

Jag köper inte den förklaring Helsingborg ger. Dom är lika fega som övriga klubbar ute i landet. Att ta avstånd från supporters som inte sköter sig är tydligen väldigt svårt. När nu Paul försöker genom vissa aktioner så stoppas han av ett gäng gubb djävlar som sitter i styrelsen. Han var väldigt noga med att tala om att han var advokat. Vad har det med saken att göra. Precis som du säger Dan, man kan bestämma vilka man vill bjuda in. Men då krävs det skinn på näsan och det har ingen Allsvensk styrelse. Kom inte dragandes med laga mm för det följer ni ju inte när det gäller ekonomin så det köper jag inte. #nuärdetnog

Lelle Writer (inte verifierad)

fre, 2014-06-27 10:48

4. Håller helt med dig, Dan.

Håller helt med dig, Dan. Styrelserna är helt fantastiskt flata, och fega. Jag förstår att man blir rädd om man utsätts för hot, men vill man inte agera, så kanske man inte skall sitta i en styrelse. I Djurgårdens fall, så bussar man ner tusentals unga 08-or till Skåne. Tusentals mestadels unga män med alkohol i kroppen brukar betyda bråk. En människa dör. Åtgärd ingen vad jag sett. Det minsta man kunde begära var väl att inga organisierade resor till riskmatcherna, och därmed ingen klacksektion på dessa skulle genomföras på ett tag.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.