Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Hur många föreningar är vakna?

Digitaliseringen utgör enorma möjligheter för föreningarna om de bara vill och är nyfikna. Foto: Fredrik Sandberg, TT

 

Det amerikanska cykel och träningsnätverket Strava (strava.com) fick in 130 miljoner kronor från Sequoia. Sequoia är en extrem framgångsrik riskkapitallist som tjänar miljarder på att vara med och finansiera många bolag som blivit mycket framgångsrika. Strava har målet att bli global ledare på sitt område.

Nischade sociala nätverk är stekheta på marknaden just nu. Orsaken kan inte vara annan än att man tittar på hur traditionella föreningar erbjudit social gemenskap och konstaterat att här kan man skapa något bättre. Det kan vara så illa att historiken inom den traditionella idrotten är negativ för oss. Genom att inte ha någon historik, ingen organisation att försvara kan man gå direkt på hur Digitaliseringen förändrar den moderna människans beteende och ta fram en tjänst som stämmer med dagens behov.

Här bygger vi sociala nätverk

Vi är sedan något år ett tiotal vänner som använder samma stegräknare och den vägen ser hur många steg alla har gått i våra mobiler. Tjänster som Runkeeper med flera har liknande sociala funktioner. 

Inget har undersökt det hela, men en gissning så god som någon är att fler än en miljon svenskar har någon av dessa tjänster i sin mobil. För tio år sedan var det av naturliga skäl ingen.

När de kom låg fokus på att fungera, dvs hålla reda på hur långt och var vi sprungit. Nu har fokus flyttat till att bygga sociala nätverk.

Vi har bara sett början än men det vi vet är att de genom våra mobiler och datorer vill skapa en ny modell av den traditionella svenska föreningen. Oavsett intresse kommer man att kunna vara med i ett nätverk anpassat för ens intresse via sin mobil.

Ett hot eller en möjlighet

Golfappar håller inte bara reda på hur långt det är till pinnen utan jag kan registrera mina slag, bjuda in vänner och tävla med dem. Strava med flera andra skapar IRL-möten som en del av sin communityuppbyggnad.

De skapar den nya tidens virtuella föreningar, anpassade till våra behov på ett bättre sätt än den traditionella föreningen. Tittar vi på Runday så ingår de fysiska mötena, men inte medlemskap, stadgar, styrelse och allt det andra som är själva blodomloppet för de föreningar som finns inom idrotten. 

Det finns två sätt för den traditionella föreningen att förhålla sig till Digitaliseringen. Man kan se den som ett hot och försöka motarbeta den. Resultatet blir att det går åt skogen.

Krävs öppenhet för förändringar

Man kan också välja att bejaka den, integrera den i den egna verksamheten och utnyttja tekniken för att bevara föreningens attraktionskraft.

För att välja alternativ 2 så måste man vara väldigt förändringsbenägen. Jag har bevistat många förenings, styrelse och årsmöten de senaste 15 åren. Det är inte så att just förändringsbenägen är det primära ord jag väljer för att beskriva de som jag träffat på den här typen av tillställningar. 

Digitaliseringen skapar också en global rörelse som den lokala föreningen på intet sätt kan konkurrera med. Nästa person som laddar ner Strava kan lika gärna vara en svensk eller en kines istället för en amerikan. Jag kan använda tjänsten på semester i Portugal eller i Florida. 

Lojalitet och nyfikenhet

Vi vet också en annan sak. Svenska idrottsföreningar har varit och är världsmästare på att inte skapa intäkter. Vår ideella struktur har gjort att vi låtit bli att skapa intäkter.

Vi köper vår utrustning, våra resor, våra träningskläder av andra än föreningarna.

De här nya aktörerna bygger modeller som gör att de skall tjäna pengar på alla områden som har med vårt tränande att göra. Med tillväxten inom e-handel i kombination med den trovärdighet de skapar så kommer de ha helt andra tillväxtmöjligheter än föreningarna. 

Om man nu sitter och säger att det här är ingenting vi behöver bry oss om i den svenska idrotten så kommer det att göra vansinnigt ont om fem år när man inser att föreningen måste läggas ned.

Dan Persson

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.