Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Enda alternativt inte det bästa

Många räknar på vad en ny spelreform innebär i ekonomiskt avseende. Foto: TT

 

En licens för spelbolagen är inte enda vägen, det är min övertygelse och det fick jag möjlighet att framhålla vid ett seminarium på Gotland. 

Jag deltog på Svenska Spels seminarium om hur idrotten påverkas av ett införande om spellicens. Två politiker, RF, dansk idrott, Svensk Elitfotboll och undertecknad som fått för sig att min roll som enda oberoende var att peka på elefanterna i rummet. 

Bästa lösningen inte bra nog

Läget är att regeringen just nu färdigställer direktiv till en utredning som förmodligen får i uppdrag att ta fram förslag på ett licenssystem, men som saknar möjlighet att titta på alternativa lösningar.

Det är olyckligt. Det är nämligen troligt att den bästa lösningen för licenssystem inte är bra nog. Det är också troligt att en lösning för licenssystem som de utländska bolagen kan acceptera i praktiken innebär att idrotten drabbas hårt.

Bakgrunden är att Digitaliseringen har lett till att ATG och Svenska Spel tappar marknad. Idag sker 57 procent av internetspelande hos utländska aktörer. Trenden är stabil och ökningstakten ökar.. Staten förlorar 300-400 miljoner per år och hastigheten ökar. Nu vill staten införa licens men risken att vi bara får en större grupp som tappar mot utländska utan licens är rätt hög. Förändringen är bara att vi har fler att skydda.

Ett scenario

Skälet till att Svenska Spel och ATG tappar är att de har sämre produkter att konkurrera med eftersom de skall betala mycket i skatt och vinstutdelning till staten. En enklare lösning vore då självfallet att sänka skatt och återbetalning från ATG och Svenska spel så de med sina starka varumärken får möjlighet att konkurrera på vettiga villkor.

Det går att slå fast att det inte finns någon bra lösning för staten. Det finns mer eller mindre dåliga lösningar. Det går också slå fast att det inte blir någon proposition på den här sidan 2018. Fram till dess har följande inträffat:

• Andelen spel hos operatörer utan licens i Danmark har ökat från dagens 14 procent till 25-30 procent om vi extrapolerar de tre senaste årens ökning (från 5-14 procent). Vid en nivå som ingen känner så faller ett licenssystem. 30 procent kan vara den nivån.

• Fler franska aktörer har lämnat tillbaka sin licens för att det är lönsammare för dem att agera utan licens.

• ATG har tappat ytterligare till sådana nivåer att hästsporten drabbas hårt.

• Staten har tappat 1 dryg miljard till i årlig intäkt från spel.

• Media kommer att vara stark lobbyist för de utländska spelbolagen eftersom de riskerar miljardbelopp i annonsering.

• Antalet människor med spelmissbruk beroende på högriskspel hos utländska aktörer som inte tar ansvar har dubblerats. 

• Svårigheter att finna en modell som inte bryter mot EU lagstiftning har ökat.

Att då införa en spellicens är att införa ett nytt system som man vet kommer att krascha.

Då tappar license värde

När spelet hos aktörer som inte har licens ökar, minskar värdet av licensen. Möjligheten att blockera utländska spelbolag på Internet är försiktigt uttryckt besvärlig. 

Att blockera svenska kreditkort för betalningar till spelbolag fungerade inte i Turkiet. Ge mig fem minuter så har jag en app i padda och mobil som gör att jag surfar via en utländsk proxy, dvs kringgång av I-net blockering och ett par minuter till för att beställa ett engelskt pre-paid Mastercard som kommer hem i brevlådan på tre dagar och som jag kan ladda från mitt vanliga bankkonto och sedan använda för att spela. 

Som min förebild och tidigare chef Jan Stenbeck sa. Politik vinner över marknad men teknik vinner över politik. 

Riskerar försening

Det är sannolikt att det inte går att ta fram ett förslag till spellicens som är bra nog för spelarna, idrotten, operatörerna och staten. Risken att det förslag som tas fram skadar idrotten är mycket hög vilket både Birgitta från RF, Pål från den danska motsvarigheten som redan har tappat intäkter och Mats från SEF kunde validera.

Risken att utredningen bara leder till tre till fyra års ytterligare försening men ingen proposition är hög.

En tillkommande lösning utöver att göra Svenska Spel och ATG konkurrenskraftiga genom låga skatter är att Idrotten (RF, SvFF och tio större förbund) får överta Svenska Spel. Här bör vi betona att det framtida värdet på bolaget minskar, dvs staten ger inte bort så mycket som det verkar som. Staten skulle dessutom få en mer renodlad och bättre roll som kontrollinstans.

Låt idrotten ta över

En väsentlig skattesänkning innebär bara en tidigareläggning av de minskade intäkter från spel som garanterat blir fallet oavsett vilken väg man väljer. 

En quick fix med en ordentlig skattesänkning och gärna också att idrotten får ta över Svenska Spel framstår som en mycket bättre lösning. 

Det är självklart positivt om utredningen får ett bredare uppdrag, dvs får titta på alternativ till spellicens men det tar inte bort risken att det enda vi uppnår är en försämrad situation. Här bör det noteras att det inte går att kritisera regeringen. De har gjort mer på åtta månader än Alliansen gjorde på åtta år.

Riksdagsmajoritet, tyvärr

Det trista i nuläget är att det finns en bred riksdagsmajoritet för en licensmodell som ingen vet om det är en fungerande väg framåt. Det är förhoppningsvis inte den modell som gäller för hur riksdagen agerar på andra områden.

Det kan vara så att idrotten i nära samarbete med Svenska Spel, ATG och andra folkrörelseaktörer bör göra en egen utredning om statens utredning får det smala perspektivet att bara titta på licensmodell.

Det som troligen sker och inte borde få ske är att vi tappar tre år som skadar idrott, hästsport och staten och 2018 tvingas inse att det som föreslås saknar empirisk förmåga att fungera.

Jag är tyvärr inte positiv och ingen blir gladare än jag om jag har fel.

Dan Persson

Lasse D (inte verifierad)

ons, 2015-07-01 11:19

1. Hejsan Dan, den danska

Hejsan Dan, den danska statistiken på spel på utländskt licensierade operatörer startade sträcker sig inte längre tillbaka än till införandet av licenser. Värt att veta/nämna eftersom det ber en mer rättivsande bild av hur väl kanaliseringen fungerar. Att staten tappar intäkter från spelmonopolet är ju trist för staten, men inte för nationen. Varför ska staten ta in pengar från spelare? Det är ju en ganska vedertagen nationalekonomisk lära att pengar gör mer nytta ute hos hushållen än hos staten? Sist undrar jag om ökningen av problemspelare hos utländska aktörer är absolut eller relative, ökar siffran därför att dessa bolag får fler kunder, eller får en högre andel av deras kunder problem? Och hur ser andelen problemspel ut vs de svenska licensierade aktörerna? En lätt efterlysning av nyansering och objektivitet således.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.