Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Vinnarna många på Bro Hof

Björn Örås, skaparen av Bro Hof Golf, vill få Solheim Cup till Sverige igen och då är tanken att det ska bli så här trivsamt på hans fantastiska anläggning. Foto: TT

 

Att Björn Örås och Bro Hof Golf vill arrangera Solheim Cup 2019 är en välkommen och rolig nyhet. Ett garanterat bra jätteveent som blir givande i många avseenden. Om nu ansökan når framgång.

Det är ett roligt besked att Bro Hof Golf ansöker om Solheim Cup 2019. För icke golfare så är Solheim Cup en tävling mellan de tolv bästa europeiska damerna och de tolv bästa amerikanska. De två senaste gångerna har Europa vunnit. Senast på bortaplan i det som kallas bragden i Colorado vann Europa stort och på bortaplan. 

Det här tjänar många på

Sverige har mycket framgångsrikt varit värdnation för Solheim Cup två gånger tidigare, Dels på Barsebäck i Skåne och dels på Halmstad GK i Halland. Det förväntas ungefär 135 000 besökare från ett stort antal länder till tävlingen. Det är ett event som genererar mycket stora intäkter för Stockholms stad och flera av kranskommunerna i den riktningen.

Golf är en världssport med +50 miljoner utövare världen över och damgolfen är en av de sporter som hamnar i topp när stjärnornas intäkter rankas. Sverige har med Annika Sörenstam som är världens genom tiderna bästa damgolfare och massor med stjärnor på den penningstinna USA-touren en position som ledande land i världen för damgolf.

Det roliga med det här beskedet är att hela anläggningen Bro Hof är privat finansierat. Inte en krona av skattemedel har gått till anläggningen utan den har tvärtom, som den golfanläggning i världsklass den är, genererat mycket stora intäkter till staten. Det är egentligen bara golfen som genomgående har anläggningar byggda helt utan kommunalt ägande.

Störst plus för staten

Det behövs alltså ingen ny infrastruktur för att genomföra Solheim Cup. Hotellen, flyg, tåg, tillfartsleder med mera har vi redan. Allt finns. Upplands-Bro kommun behöver inte lägga en krona på hoppbackar för att jämföra med Skid-VM. Enda problemet här torde vara våra valda politikers oförmåga att få biltrafiken att fungera.

Det roligaste då är att det trots stöd från Svenska Golfförbundet, Riksidrottsförbundet, Ladies European Tour så har vi nu fått höra att regeringen tycker internationella event är viktiga och något skall stödjas. Det ser vi fram emot. Det innebär ingen risk för staten, vid de tidigare eventen har allt gått runt och intäkterna täckt kostnaderna. 

Staten är alltid den största vinnaren ekonomiskt på den här typen av event, i regel den enda garanterade vinnaren.  Trots många fina ord i regeringsförklaringen 2006 så visade det sig att Alliansregeringen inte ville översätta sina fina ord i handling. Nu får vänstern möjlighet att visa att de håller löften bättre på idrottsområdet. 

Peter Eriksson har bytt åsikt?

Vi får anta att trots att förra språkröret Peter Eriksson spelar golf så ses golfen fortfarande som någon form av överklass-sysselsättning bland många på vänsterkanten. Att det idag är en av de stora folksporterna i Sverige lär inte ha ändrat på de här fördomarna.

Statens vinster från den här typen av event kommer från moms på hotell, transporter, restauranger. Och personalskatter från de som arbetar på dessa ställen, energiskatter med mera och självfallet så omsätter ett sådant event hundratals miljoner i turistintäkter, sponsorer, tv-rättigheter med mera. 

För Stockholm är det ett utmärkt tillfälle att visa upp sig som den golfdestination i världsklass vi är under maj till september. Efter Bro Hof som rankas etta i Sverige (47 i världen) har vi ett tiotal anläggningar av hög kvalitet, ofta med boende på anläggningen som exempelvis det fina Fågelbro Golf i skärgårdsmiljö där jag tillbringar en stor del av helgerna.

Idrottsevent bra affärsidé

Jag har länge propagerat för fler internationella idrottsevent till Sverige och företrädesvis sådana där vi har infrastrukturen, dvs bara kan skörda vinsterna som arrangörer, kommun och stat. Vi är erkänt duktiga på att arrangera, vi ses än så länge som ett säkert land, vi har en väl fungerande infrastruktur och vi har intresset för damgolf med publiksiffror från tidigare event som man inte nått någon annanstans.

Bra för Bro Hof, bra för Sverige och Stockholm, bra för golfanläggningar och bra för skattebetalarna. Däremot skall vi inte på något sätt överskatta effekten för svensk elitgolf. Det är så trist numera att effekten i form av ungdomar som skyndar sig till en idrott genom svenska framgångar eller event på hemmaplan knappt är mätbar.

Däremot bör golfförbundet kunna utnyttja eventet till att få fler kvinnor att börja med golf. Det är få sporter som är så perfekt anpassade för medelålders kvinnor och det gör mig ledsen att vi bara har knappa 30 procent kvinnliga golfare. Här finns en presumtiv kundkategori som kan betyda mycket för landets golfklubbar.

Nu är det bara hålla alla tummar och chanserna får bedömas som goda för Sverige. En eloge till Björn Örås som förtjänar det här eventet efter allt hans arbete för att bygga upp Bro Hof.

Dan Persson

Bång, Håkan (inte verifierad)

ons, 2015-06-10 13:49

1. De ekonomiska verkningarna av

De ekonomiska verkningarna av en golfturnering, kräver en djup analys byggd på nationalekonomisk teori, där en enskild händelse inte kan brytas ur hela ekonomin. Några slutsatser om de samhällsekonomiska verkningarna respektive påverkan på offentliga budgeter kan inte dras utan att man använt sig av det analys verktyget.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.