Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Lösningen som ger så mycket mer pengar

En digital lösning är det som lockar mest när Spelutredningen går i gång. Foto: TT

 

Utredningen om en omreglering av spelmarknaden är påbörjad. Referensgruppen är utsedd och ett antal experter anlitade. Men, vi måste bara komma med ett alternativt förslag.

Håkan Hallstedt, utsedd utredare och generaldirektör på Lotteriinspektionen har uppdraget att ta fram ett förslag på hur ett fungerande spellicenssystem skall se ut med leverans om ca ett år.

Det är ”fungerande” som är nyckelordet här. Min slutsats är då att ett över tid fungerande licenssystem inte kan ha högre skattesats än 5 procent i spelskatt. Sedan tillkommer för bolag med säte i Sverige skatt på vinsten precis som för alla företag. 

Fungerande innebär då att 95 procent av spelarna väljer att spela hos aktörer som har licens eller tillstånd som ideell aktör. De 5 procent vi aldrig oavsett system kommer åt är dels en grupp storspelare som bara utgår ifrån återbäring och odds och dels spelmissbrukare som vi svårligen kommer åt i den reglerade verksamheten. 

Många intressenter

Det vi kan konstatera som grunder är då följande:

• Idrotten kan tjäna på spellicenssystem men bara om skatten är låg så att många är med, då skapar konkurrens om kunderna inkomster för Idrotten som affärspartner.

• De utländska spelbolagen kan tjäna på spellicenssystem men bara om skatten är låg så de kan leverera samma aktieägarvärde. 

• ATG och Svenska Spel kan konkurrera med utländska spelbolag om de betalar samma skatt på den här låga nivån.

Ett tjugotal företag på den svenska marknaden säkerställer att idrotten kan tjäna pengar som partner till spelbolag. Kostnaden i marknadsföring för varje ny kund ökar med hårt konkurrens och då idrotten kan leverera kunder så kan de få bra betalt. Dock kommer mängden marknadsföringsbudget att styras helt av skattesatsen. Hög skatt på spel är lite pengar till idrotten. Låg skatt är mycket pengar till idrotten. Det är kommunicerande kärl.

De olika grupperna

Mängden aktörer som har olika åsikter i den här frågan skulle då kunna grupperas som följer:

Vi tycker låg skatt är bra:

• Utländska bolag

• Svenska bolag som inte är ideella

• Idrotten

• Media

Hög skatt är bra:

• Magdalena Andersson

• Folkrörelserna som har skattebefriade lotterier, de vill ha hög skatt för att ha en konkurrensfördel gentemot privata aktörer.

Allt spel är åt helvete:

• Organisationer mot spelmissbruk

• Diverse forskare med ideologisk grund

Samtliga i referensgruppen finns i de här tre grupperna.

Spelmissbruk avgörande

För att då kommentera spelmissbruket och deras organisationer så kan vi först konstatera att varje fall av spelmissbruk är en tragedi för individ och anhöriga och det skall vi ha respekt för. Det vi i övrigt ser är dels att den här typen av missbruk är lägre än motsvarande missbruk av anabola/narkotika, och alkohol samt att spelmissbruket är i stort sett konstant. Åldersgränser, spela lagom, registrera maxbelopp för ditt spel och andra preventiva åtgärder minskar det inte, men även utan de åtgärderna så ökar det inte heller. 

Däremot finns ett stort behov av att få hjälp att ta sig ur spelmissbruk när man kraschat helt men fram till dess kommer missbrukarna att finna nya vägar med samma kreativitet som alkoholister hittar sprit och narkomaner knark.

Nu är mina 5 procent i skatt lägre än vad alla tror är möjligt. Min tes är att 20 procent (som ATG föreslagit) är för högt för att få med sig mer än enstaka spelbolag, 15 procent räcker för att få med sig hälften, men är för hög över tid och 10 procent innebär bara att bolagen bolagiserar de mest riskfyllda spelen och delar ut det bolaget till aktieägarna så det inte finns koncernstruktur, dvs vi får en ökande andel spel utanför licenssystemet.

Pest eller kolera

Den som tror att vi med teknik kan stoppa spel på bolag utan licens är förmodligen väldigt glad nu eftersom tomten snart kommer. Vi andra inser att en spellicensreglering måste vara uppbyggd så att 95 procent av spelarna inte har en anledning att spela på andra bolag än de som har licens.

För Magdalena Andersson är det pest eller kolera det handlar om. 

Hon har att välja mellan en modell som ger henne mindre pengar och en modell som ger henne mindre pengar och samtidigt förstör värdet på Svenska spel. 

5 procent ger staten mest pengar över en 20 års period enligt min bedömning eftersom det då är sannolikt att 95 procent av spelet beskattas.

Kanske, kanske inte

Hur ser då tidplanen ut undrar vän av ordning. Ingen vet är det enkla svaret. 

Best case är utredning med skrivningar som fungerar som lagförslag i mars 17 och efter remiss så kommer det en propp hösten 17 med förslag att spellicens införs januari 19. Här krävs det odds på nivån 500 för att någon skall satsa en hundring.

Förväntat case är en proposition efter valet och införande första januari 2020. Bör ändå ge 40 i odds medan jag lägger mina pengar även till odds runt 3 på att införandet tidigast sker 2021 alt inte alls.

Dömt att misslyckas

En viktig sak att ha som grundtänk och förutsättningen för utredningen är att utgångspunkten måste vara att förr eller senare är allt spel digitaliserat. Även om det finns de som föredrar analoga tryckta lotter så kommer så småningom de att bli för dyra relativt de digitala. De digitala lösningarna kommer å andra sidan att bara bli billigare och billigare och vara tillgängliga för den minsta aktör inom något år.

Det här får dels konsekvensen att marknaden för ett lotteri eller ett spel inte begränsas geografiskt och dels att marknaden blir bestämd form singularis. I min mobil, min padda, min laptop eller min stora skärm kommer alla spelformer att finnas 24 juli. Tankar om att dela upp ”marknaden” i ex.vis turspel, sportspel, casino och så vidare utifrån avsändare är dömda att misslyckas.

Vi får en marknad och om inte utredningen utgår ifrån detta så kan vi stryka ordet ”fungerande” från målet en fungerande spellicensstruktur.

Två åtgärder direkt

Fram till dess oavsett om det är 2019 eller 2022 som spellicens införs behöver två saker göras, helst i morgon.

1. Ge omgående alla ideella föreningar rätt att bedriva lotteriverksamhet digitalt enligt dagens regelverk. Den begränsning som någon infört på det här området är skadlig och ur ett legalt perspektiv dessutom korkad. I överförd betydelse ligger den nära Sverigedemokraterna och Vänsterpartiets ekonomiska politik.

2. Ge ATG och Svenska spel rätten att ha högre återbetalningsprocent på allt som inte är poolspel genom att sänka skatten nu. 

För att ge ett exempel för punkt ett. Idag har Leksand hockey rätt att sälja s.k. 50/50 lotter analogt i ishallen i Leksand. Maximalt 5 000 pers kan lägga en tjuga på en lott och ca 1 000 personer gör det. Många låter bli för att de inte har kontanter. 

2-3 gånger så mycket mer pengar

En digital sådan lott når via Leksands digitala kanaler plus ytterligare 100 000 människor som håller på Leksand ( de flesta som håller på Leksand har flyttat därifrån) och har en tjuga över. Två klick och med samma utfall har 20 000 människor lagt en tjuga. Med 25 matcher är det tio miljoner istället för 250 000 kronor. 

Den här ändringen av tolkning av lag skulle ge 4 000 idrottsföreningar 2-20 gånger så mycket pengar.

När det gäller punkt 2 så är min enkla åsikt att ur statskassans perspektiv så handlar det om att optimera intäkten och min bedömning är att 5 procent i ett system som håller över tid och bevarar värdet på Svenska Spel ger mer pengar till staten än alternativen med högre skatt. 

För att då sammanfatta det som redan är för långt och där jag förmodligen känner alla som läst så här långt.

Dan Persson

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.