Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Spelet som borde väcka idrotten

Digitaliseringen går fortare än någon anar och det gäller också idrotten. Pokemon är verkligen en stark konkurrent om människors intresse och tid. Foto. AP Photo/TT

 

Pokemon go, ännu okänt men lockande för både unga och äldre. Men är det verkligen ett hot, kanske är spelet en möjlighet? frågar Dan Persson. 

Nintendo, vår ungdomsleverantör av dataspel har släppt ett mobilspel med så kallad AR, en augmented reality-lösning.

Effekten är att man i sin mobil kan se Pokemon djur i sitt eget vardagsrum eller ute på stan beroende på var man är.

För att leta efter monstren så måste man röra på sig. Dvs Nintendo har släppt ett spel som kommer att öka antalet promenerade kilometer ordentligt.

Fler användare än Twitter

Spelet har redan innan det släppts i Europa fler användare än Twitter och fler nedladdningar än dejtingsiten Tinder. 

Ungdomar är huvudmålgruppen men antalet nedladdningar visar att även äldre är lika fascinerade av spelet.

AR och VR (virtual reality) baserade spel är med stor sannolikhet i en nära framtid den tuffaste konkurrenten för idrottsrörelsen (och många andra verksamheter också). 

I kombination med wearables som fitbit och andra gadjets kommer små och stora IT-bolag att ta fram massor av fascinerande, underbara, roliga spel som ger minst lika mycket glädje som den traditionella föreningsidrotten. Och lika mycket kroppsrörelse.

När världens smartaste och kreativa människor har tillgång till obegränsat med kapital så händer det grejor. Det är osannolikt att svenska förbund ingår i den miljö där de mest kreativa och kapitalet samlas. 

Idrotten ser inte verkligheten

De flesta idrottsledare jag pratat med om den här utvecklingen de senaste åren vill inte ens se det som en konkurrent. Med den synen på omvärld så kan det bara gå åt helvete.

Idrottsrörelsen konkurrerar om människors fritid och den konkurrensen ökar hela tiden. Augmented reality, virtual reality och wearables kommer tillsammans med e-spelens snabba utveckling skapa en helt ny konkurrenssituation inom bara några år.

Tveksam till att ideell förening med 100-åriga stadgar, en bunt farbröder i min ålder i styrelsen, medlemskrav och träning vid en bestämd tidpunkt på en plats där man inte är kan konkurrera.

Det är troligt att första dagen spelet är släppt i Sverige så kommer fler att ladda ner det än vad det finns medlemmar i vårt största förbund. Det sker enligt media om några dagar. 

Idrotten måste vara på hugget

Ur ett folkhälsoperspektiv är det här snarare positivt än negativt. Fler människor som rör på sig mer är vad Gabriel Wikström drömmer om. 

Kan globala företag på en kafferast och utan en krona i statsstöd ordna det som skulle ta idrotten decennier och kräva ökat stöd är alla vinnare. Utom just idrottsrörelsen då.

Redan i augusti, när fotbollsträningen för ungdomar kör i gång igen, är jag rädd att vi ser färre deltagare i gruppen över tio år.

För mig som vill ha en stark och framgångsrik idrottsrörelse som med tyngd kan prata för hela den svenska idrotten är den här utvecklingen skrämmande. Inte för att den på något sätt är dålig för samhällsutvecklingen utan för att idrottsrörelsen totalt verkar sakna vilja att bemöta den här utvecklingen.

Risken att vi har eller får en idrottsrörelse som lever i den verklighet vi hade är hög. Det är en väg som garanterat leder bort från framgång. 

Vägen framåt för idrottsrörelsen måste vara att i samverkan med IT-företagen se till att man blir en aktör på den här marknaden. 

Se möjligheter i stället

Kan golfen anamma fotbollsgolf, vilket är smartare än de flesta förstått då det skapar en gigantisk rekryteringsbas i form av alla de ungdomar som fotbollen exkluderar mellan 12-20-års ålder när fler klubbar har byggt banor så kan man gå vidare tillsammans med alla de företag som utvecklar IT-lösningar i forma av klockor och appar för att bygga spel som attraherar fler.

Orienteringsförbundet kan förmodligen använda Pokemon go som det är, principen är densamma men det krävs ingen skog och inga utplacerade kontroller, ingen starter, inget medlemskap, ingen tidtagningsutrustning. Allt finns redan i deltagarnas mobiler.

Alla de hockeyklubbar som äger eller driftar sin arena bör självfallet ta fram proffslag i e-spel och den vägen skapa fler lönsamma event i sin arena.

Det som krävs är egentligen bara tre saker:

• Förstå att man konkurrerar om människors fritid och hela tiden måste bli bättre på att skapa upplevelse.

• Ta bort hinder som medlemskap, exkludering genom elitsatsning och exkludering genom att bara tillåta ideella aktörer.

• Samverkan med kommersiella aktörer även i erbjudandet av verksamhet. 

Sen krävs det en fjärde liten tillkommande detalj.

Förtroendevalda som vill att deras förening/förbund skall verka i den verklighet vi får. 

Måste vakna nu

Jag har i flera år pekat på att GUD (Globalisering, Urbanisering och Digitalisering) kommer att förändra förutsättningen för Idrottsrörelsen totalt.

Jag har tjatat om att Digitaliseringen kommer att gå fortare än någon anar och att mer hände de kommande fem åren än vad som hände de senaste fem åren. Vi står inför större paradigmskifte än med ångmaskin, bilen, elektricitet och telefonen och det kommer att ändra på allt. 

Men ingenting i förändring kommer självfallet att ske i tid. Svensk Idrottsrörelse kommer att fortsätta på samma sätt som man alltid gjort. Små och långsamma reaktiva steg, inga proaktiva.

Under tiden så kan Nintendo, Google, Microsoft, Apple och alla de andra tillse att vi alla kan fylla vår fritid med underbara upplevelser via deras kreativitet och tjänster. Vi kommer den vägen att få stimulans att röra på oss mer så saknaden över idrottsrörelsen behöver inte bli så stor.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.