Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

När korvförsäljningen minskar...

Även ungdomarna använder kort allt mera och det kräver nya rutiner hos idrottsföreningarna. Foto: Jessica Gow, TT

 

Vi har en lång rad inbrott på golfklubbar i sommar. Tidigare så var det alltid shopen och lagret av golfklubbor som var målet. Numer är det kassaskåp där det förvaras kontanter som är målet. Bara i sommar så har en halv miljon eller mer blivit tjuvarnas byte. Det här går att åtgärda.

En arena som inte råkar ut för inbrott är Vida arena i Växjö. Den är kontantfri. Utöver att slippa inbrottsrisken så sparar man in på löner, minskar svinn, sänker sina kostnader och mest viktigt ökar försäljningen rätt rejält.

Björn på dubbla stolar

Den här krönikan handlar om ett område där jag inte har samma åsikt som RF:s ordförande Björn Eriksson. Den gode Björn råkar nämligen även vara ordförande i säkerhetsföretagens organisation. Den organisationen är den enda som tjänar på kontanter utöver kriminella och skattefuskare. 

För konsumenter, handel, banker, riksbank och samhället är kontanter bara något negativt. Nackdelen med kontantlöst handlar om två områden, dels personlig integritet och dels sårbarheten i systemen. 

Tillkommande förespråkare för kontanter är förändringsobenägna samt organisationer som företräder äldre och tror att deras medlemmar lever i ett annat samhälle än vi.

Kontanter togs fram för flera tusen år sedan då det visade sig opraktiskt att byta en get mot en ko på marknaden när värdet var olika. Värderades kossan till 2,4 getter så uppstod problem. 

Under medeltiden kom skuldsedlar och banker fram som hade alternativ till kontanter som betalmedel men den stora revolutionen började på 50-talet med Diners Club som första kreditkorten. Den som skaffade ett Diners som 20-åring då är alltså långt över 80 idag.

Även idrotten drabbas

Vi har uppemot fyra betalkort (kredit, betal och debet) i våra plånböcker. Alla som har ett bankkonto har ett debetkort med Visa eller MasterCard kopplat till kortet. Nu får löpande nya betalkort s.k. NFC-funktion, dvs man lägger plånboken på betalterminalen och betalningen är klar om den är under 200 kronor, annars slår man sin pinkod.

Vi har ca 4 miljoner Swish-användare som idag kan betala veckopeng till barnen såväl som betala på arena/idrottsföreningen med Swish. Antalet växer snabbt. 

Vi har från låga nivåer snabbt växande nya tjänster som är s.k. mobile order, dvs där man beställer, betalar och hämtar ut det man köpt från ett antal leverantörer. Finns snart hos de flesta arenor och är naturligt för alla idrottsföreningar.

För många föreningar är kontanter idag ett problem. Dörrknackning för att sälja lotter fungerar inte för att människor inte har några kontanter, korv- och kaffeförsäljning när knattelagen spelar match minskar för att de närvarande föräldrarna inte har kontanter.

Kontantlöst Golfsverige

Kontantlöst är också en del av den pågående digitaliseringen, ett område där idrotten självfallet måste följa med. Det får inte vara enklare att spendera pengar i Pokemon-shopen än att köpa en biljett eller en kaffe på idrottsarenan. 

I handeln har vi nu +80 procent av alla transaktioner kontantlöst och siffran växer för varje år. Kostnaden för kontanter per användande ökar då självfallet (lägre volym ger ökad enhetskostnad). Samtidigt gör olika EU-direktiv att handelns kostnader för kort minskar. Ett av många områden där EU förbättrar vårt liv utan att få cred för det. 

Det är dags att exempelvis golfen som ett välmående och växande stort förbund går före och startar upp projektet, kontantlöst Golfsverige. Gärna i samverkan med exempelvis fotbollen och ishockeyn då infrastrukturen gärna kan samordnas. Det blir enkelt för de mindre förbunden att anamma lösningen. Lösningarna finns på marknaden och är enkla. Konsumenterna har redan anammat dessa.

RF borde ta initiativ

Inför en framtid där Rut kan komma att vara en del av idrottsstödet och vi definitivt får en ökande koppling mellan prestation och stöd så är kontantfria arenor en bra förberedelse eftersom systemen då kommer att ha all information. Digitala lotterier blir en följd av omregleringen av spelmarknaden och då fungerar inte kontanter.

Men det primära skälet att idrotten blir kontantfri är att det tar bort inbrottsrisken, minskar svinn, sänker kostnader och ökar intäkter.

Det finns inget skäl att inte börja idag. Helst på RF-nivå för att de små förbunden inte orkar själva, men går nu inte det så kan de stora förbunden med omfattande omsättning hos sina klubbar gå före.

Det är en bra väg framåt för att säkerställa att idrotten är i samklang med omvärlden och klarar av att vara attraktiv. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.