Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Online går om gammel-TV

Fler ägnade sig åt e-sport än tittade på gammel-TV under fotbolls-EM, visar en undersökning. Foto: TT

 

E-sport attraherar fler människor än gammel-tv. Till och med under fotboll-EM. Och det gäller alla åldrarResumé rapporterar de senaste siffrorna för hur vi tittar på tv på s.k. on-linekanaler under Q2 2016. En period som omfattar fotbolls-EM. On-line betyder då allt utom gammel-tv. 

Rapporten visar att e-sport gått om vanlig sport även i gruppen 15-74 år. Bland de unga 15-34 skedde så för länge sedan.

Trenden är tydlig

Det här är inte så konstigt, men heller inte så revolutionerande, som man kan tro. Livesport ses fortfarande i första hand på en stor skärm på tv. Även 30-åringar som kan vara hur moderna som helst i övrigt vill se sina favoritlag spela fotboll på gammelteven på väggen. 

Att jag, 59 år, tycker det är obegripligt år 2016 för att vi för en bråkdel av kostnaden med samma stora skärm kan se samma utan gammel-tv är i sammanhanget oväsentligt.

Men trenden för gammelteve versus on-line är även den tydlig och kombon av de två trenderna är att vi inom en nära framtid, dvs fem-sju år kan förvänta oss se att online går om gammelteve. Huruvida sedan e-sport går om sport även totalt är en senare fråga som är svårare att hantera. Några såna fakta finns inte och jag tror det är en icke relevant fråga för lång tid.

Det är logiskt att anta att vi i framtiden på on-line plattformar kan köpa exakt vad vi vill ha och ingenting annat dvs vi tvingas inte köpa paket med sånt vi inte vill ha. Det är också logiskt att anta att klubbar/ligor själva sköter produktion och sänder själva i stor utsträckning från runt 2020.

Det jag inte vet, som krånglar till det ordentligt är priset på sändningarna under mätperioden Q2 16. Är E-sport free of charge och stora delar av gammelsport betal-tv så haltar alla jämförelser ordentligt. Även om vi har CS-stjärnor som tjänar miljonbelopp per år så är lönemassan för e-sport försumbar relativt fotboll. 

E-sporten omsätter (Google) mindre än 4 miljarder även om den växer mycket fort. Det är mindre än vad större enskild klubb omsätter i Premier League.  Jämfört med exempelvis tv-rättigheter för OS så är det ungefär som när jag köper en kopp kaffe.

Min tes är också att exponering digitalt är på väg att bli så billigt att reklam i sändningar inte kommer kunna finansiera sändningen.

Måste finnas en beredskap

Så långt nödvändigheten att tona ner nyheten om att E-sport gått om och sätta den i ett perspektiv.

Därifrån till att traditionell kommersiell idrott inte behöver bry sig är det djävligt långt. Väntar man till dess e-sporten gått om är det kört. 

Skall man göra något är det nu, när man är ofantligt mycket starkare ekonomiskt. 

Om vi då gör det försiktiga antagandet att det kommer att hända mer på de kommande tio åren än de förra (det troliga är att det händer mer än dubbelt så mycket). Då kan vi då ur alla vetenskapliga perspektiv inse att den enda vi vet är att vi ingenting vet. 

Konsekvensen av all underhållning som går att skapa med Virtual reality, Augmented reality och saker vi inte ens har ett namn på i kombo med världens smartaste människor (smarta på en nivå som jag inte ens förstår även om få kallar mig korkad) och obegränsat med pengar är inte att leka med.

För att citera Winston Churchill ”Forewarned is forearmed” så är vi förvarnade. Det som då återstår är att se till att vi har skapat förutsättningar för moteld.

Klubbarna behver e-proffs

Varje elitklubb i fotboll, ishockey, bandy, handboll, basket och speedway bör då under 2017 ha ett e-sport lag i någon de e-games som är intressanta.

De kan vara semiproffs och ha några tusenlappar i ersättning per månad. Så småningom kommer de att skapa intäkter och de bästa ökar vi månadslönen för, ligorna kan tillsammans eller var för sig skapa event med betalande besökare såväl som pay per view streaming. Det kommer att kosta de första åren, men alternativet är så ofantligt mycket värre.

Det här kriget handlar nämligen inte om den oändliga resursen pengar utom om den ändliga resursen tid.

Om nu någon vän av ordning som gick i plugget före 1971 (när guldmyntfoten upphävdes) och inte läst på sedan dess hävdar att pengar också är oändliga utifrån upptäckten att det är mycket månad kvar när pengarna är slut så har man ingenting förstått. 

Vi har bara 168 timmar i veckan

Då är uppgiften att förklara logiken i att Riksbanken gör nya pengar som man använder för att köpa obligationer man själv ställt ut, dvs först säljer man en obligation till Kalle för 200 spänn, sedan gör man nya 200 kronor och sedan pyntar man Kalle med dessa för att köpa tillbaka sin egen obligation. Vänligen nogsamt notera att försöker ni som enskild att göra samma sak är straffet minst sex års fängelse.

Hur vi än gör så har vi bara 168 timmar per vecka och efter att ha sovit, duschat, gått på muggen, jobbat, pendlat, älskat, ätit så är det ganska få timmar kvar. 

Om konkurrensen om dessa få timmar ökar så har vi antingen lägre pris eller färre kunder alternativt så levererar vi fler och bättre produkter. Ingen kan öka mängden timmar per vecka, månad, år.

Så dagens stora nyhet i Mediesverige kan vi bortse ifrån på både ett och två års sikt. Problemet är att om vi gör det så får vi en slägga i bakhuvudet några år senare.

Det sämsta vi kan göra är att vara förvarnade och inte beväpna oss. Såna människor saknade Churchill respekt för.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.