Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Inser Hallstedt konsekvenserna?

De ideella spelen som Idrottens Spel, med bingoverksamhet, samt Folkspel, med bingolotto, lever farligt, anser Dan Persson.

 

Just där det skapas mest spelmissbruk och där de inhemska folkrörelserna har svårast att konkurrera. Det är det stora bekymret.

Jag har varit på ett seminarium om omregleringen av spelmarknaden. Vilket i ordningen är jag osäker på, dock säker det är tvåsiffrigt i antal. 

Något lyste och det var idrottens representanter med sin frånvaro. Ingen från idrotten var där vad jag kunde se. 

Hur tänkte fotbollen?

Svenska Fotbollförbundet hade en debattartikel om att de ville ta över spel på fotbollen från Svenska Spel i förra veckan. Ingen funderade på hur man skall kunna tjäna pengar på stryktipset i en mördande konkurrens, 15-20 procent i skatt, omfattande kostnader för Compliance, licenskostnaden och de tekniska kostnaderna för att upprätthålla licensen.

Compliance är djävulens påfund som innebär att ett spelbolag med licens skall kunna dokumentera allt som sker på ett sådant sätt att de kan visa att de följer reglerna för licensen mot den myndigheten, de skall vidare mot Finansinspektionen påvisa att de följer reglerna för penningtvättslagstiftningen. 

Compliance är dyrt, tråkigt, byråkratiskt och kostar nästan lika mycket om man är liten som om man är stor, dvs det är något som slår ut små aktörer. 

Den svenska Finansinspektionen har tolkat lagen om penningtvätt på ett annat sätt än alla andra. En svensk aktör får därför högre kostnader för compliance på det området än en engelsk eller Maltabaserad aktör. 

Kostnaden för Compliance ökar hela tiden, dels på grund av teknik men primärt på grund av att myndigheter hittar på nya saker och därför att de människor som kan tänka sig att arbeta med detta är av typen som aldrig någonsin skulle nöja sig med både hängslen och livrem.

Tänker på sina aktieägare

Copenhagen Economis, trovärdiga och erkända konsulter inom nationalekonomi, presenterade en utredning där de kommit fram till att 15-20 procent spelskatt var det område som gav mest kanalisation och mest pengar till staten. Målet är att plus 90 procent (egentligen 95) av spelet sker hos aktörer med licens när vi väl har ett licenssystem.

För hög skattesats, dvs över 20 procent, så vill inte de stora vara med och de små har inte råd (detta före tillkommande kostnader).

Pontus Lindwall, ordförande för Betsson, betonade dels att det var bra att de små aktörerna slogs ut. Han har nog studerat bankmarknaden där informella karteller och oligopol skapar mycket stora vinster för de största aktörerna så hans åsikt är befogad som omtanke om hans aktieägare. 

Han betonade vidare att produktutbudet var lika viktigt när det gäller frågan om bolagen kommer att skaffa licens. Det betyder då på ren svenska att för spelbolagen är de lönsammaste spelen extremt viktiga. 

Där skapas spelmissbruk

De råkar samtidigt vara de som skapar mest spelmissbruk och de spel som de inhemska folkrörelserna har svårast att konkurrera med. Utan de lönsammaste spelen är en spelskatt på 20 procent förmodligen för hög.

Tillkommande är en ökande risk (se skattemålet mot Friskis & Svettis, respektive moms för båtklubbar, fotbollen med flera) att skattebefrielse av de ideella svenska aktörerna ryker. 

Här är förtexterna till Bosmandomen åter bakgrunden. Ständigt denna Bosman. Dvs EU och de svenska skattemyndigheterna följer det utslag som säger att huvudmannens organisationsform är oväsentligt. Om verksamheten är att jämställa med annan kommersiell verksamhet så skall den beskattas på samma sätt som sådan.

Med en reglerad spelmarknad är risken att de ideella organisationer som bedriver spelverksamhet också ses som lika med annan kommersiell verksamhet som hög.

Det blir en utslagning

Med tesen då, att Magdalena Anderssons revolver är riktad mot utredaren Håkan Hallstedt om att för låg skattesats är åt helvete för statsbudgeten (I sak är för hög det också, men det brukar socialdemokraterna inte bry sig om), så kan vi anta att Hallstedt landar på 17,5 procent med halvgardering med X för 20 procent.

Det leder till en utslagning av små aktörer och redan compliance kan försämra de ideellas konkurrenskraft dramatiskt. Kommer skatten att drabba dem så slås även de ut.

Med en förväntad konsolidering får vi tills slut ett oligopol. 

Mina dystopiska förutsägelser kvarstår.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.