Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

”Men man blir ju inte svettig...”

Ny sportåskådare... Åskådarna applåderar en final i Dreamhack Masters mellan svenska laget Ninjas in Pyjamas (NiP) och det ukrainska laget Natis Vincere i Malmö Arena. Intresset för e-sport, organiserad tävling i datorspel, har vuxit oerhört de senaste åren och omsätter jättesummor i prispengar i turneringar världen över. Foto Björn Lindgren / TT

 

Det har tagit mig några månader att för mig själv svara på frågan om E-sporten bör bli del av RF eller inte. Jag lutade länge åt ett nej utifrån bristen på fysisk aktivitet. Nu har jag landat i att det bästa beslutet är att godkänna deras ansökan.

Det troliga då är att RF:s specialförbund i stor utsträckning röstar nej. RIM brukar aldrig rösta för det yrkande jag på faktagrund bedömer som bäst för idrotten. 

Primärt för att ett trettiotal mer eller mindre döende mindre förbund ser utveckling och förändring som något väldigt farligt. Det är naturligt. 

Klara skäl

Har de svårt att klara sig i den bubbla av hur samhället har sett ut som RF utgör så är de logiskt att anta att de inte klarar sig i det samhälle vi har.

Skälen till att släppa in E-sporten är enkla och logiska.

1. Den är stor. Med över 100 000 medlemmar går man rakt in bland de stora förbunden. Något få är förunnade att få göra.

2. Den är snabbt växande. Kan lätt vara dubbelt så stor inom något år.

3. Den är global, E-sport är inte varpa utan finns i alla länder där det finns internet.

4. Den har en ekonomisk kraft. Redan idag ligger prispengar på en halv miljard och växer.

5. Den attraherar långt utanför de aktiva. E-sporttävlingar fyller en arena och kan ha tiotals miljoner tittare världen över.

6. Digitalisering och teknikutveckling gör att e-sporten kommer att växa både i antal grenar och i komplexitet snabbare än någon annan idrott. Dvs säger man nej så missar man mycket som inte ens går att tänka sig idag.

7. Det är logiskt för alla elitklubbar att bilda egna e-sportlag, dvs e-sporten kommer att bli en del av traditionell idrott av kommersiella skäl.

8. Den är bland de bästa på att få ungdomar att avstå droger och alkohol. 

9. Den gör mer för att utveckla kunskaper i engelska än skolan.

10. Det kräver en vältränad extremt koncentrerad spelare med en reaktionshastighet som får Thomas Ravelli att framstå som ett egnahemslån.

Skäl till att stoppa E-sport

Men det finns en större anledning till att RF skall släppa in E-sporten. Det är sannolikt att ett nej blir ett gigantiskt misstag på tio års sikt när man exkluderat en organisation som då har passerat miljonen i medlemsantal, ligger på tio miljarder i prispengar och är en så stark konkurrent om ungdomars och äldres fritid att den försvagar RF.

Skälen till att inte släppa in E-sporten är ungefär följande:

1. Det är ingen riktig idrott, man blir inte svettig, dvs det som sagts om skytte, dart med flera.

2. Den är ny. Ja, jag vet, det är inte ett relevant argument objektivt sett, men nu pratar vi Riksidrottsmötet där allt som inte fanns 1904 ses med skeptiska ögon.

3. Om fler skall dela på RF:s statsbidrag får de andra mindre.

Det sista är det tunga argumentet. Det är korrekt. Som RF:s bidrag är utformade får man mer ju färre man är. Eftersom få föreningar, få aktiviteter och få medlemmar inte är grund för att för att tvingas lämna RF så tjänar man på att vara få. 

Kvalificerat slöseri

Medan fotbollen får någon krona per medlem kan de minsta förbunden få +1 000 kronor per medlem. Att det är ett kvalificerat slöseri med skattemedel förtränger man i akt och syfte att hålla ihop idrottsfamiljen.

Så mitt förslag är enkelt. Släpp in e-sporten och inför rimliga och snälla miniminivåer för att stanna kvar i RF. De kan göras som följer:

1: Det är ok att vara liten om man kan påvisa en ökning på +10 procent över en treårsperiod.

2: Vid minskade medlemstal och färre än 30 000 medlemmar eller 30 föreningar får man en varning.(Friskis Stockholm som förening har +80 000 medlemmar)

3: Fortsätter medlemstalet att minska så får man gå in i ett Småförbundsförbund och dela på resurser.

4: Kommer man under 20 föreningar med inlämnat årsmötesprotokoll, genomförda aktiviteter och eller 15 000 medlemmar så utesluts man. 

Tänk lite utanför boxen

En absolut fördel med ovanstående är att rekrytering till förbundsstyrelser då styrs av förväntad förmåga att rekrytera och göra sporten attraktiv, inte vem man representerar och ur många år man suttit i styrelser.

Några olympiska idrotter kan då fortsätta som medlemmar i SOK även efter att de lämnat RF. 

Så kära ombud på Riksidrottsmötet, tänk lite utanför boxen, studera omvärlden och konsekvenserna av den utveckling vi ser i samhället. Säg ja till e-sporten och bifall motionen om att man bör utreda en nedre gräns för att få vara kvar i RF. 

Dan Persson

Anonym (inte verifierad)

tis, 2017-01-17 16:59

1. Sveriges schackförbund har

Sveriges schackförbund har försökt bli medlem i RF flera gånger en fått nej. Bör alltså också få bli medlem om E-sport får ja. I Norge är schack en självklar medlem av idrottsfamiljen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.