Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Frågan är hur stark opinionen blir

 

Politikerna i Stockholm låter tjänstemän presentera förslaget om att ansöka om OS. Det är en tydlig signal att de inte tänker stiga fram förrän de är säkra på att de inte förlorar väljare på att förorda ett OS och också fått med sig oppositionen. 

Om det skall bli ett OS i Stockholm så krävs två saker:

1: IOK väljer Stockholm i hård konkurrens. Här är det enligt de insatta spretigheten med Falun utöver Åre som utgör problemet och risken för att IOK väljer annan aktör.

2: Stockholmarna och svenskarna är positiva till att vi ansöker om OS.

Om opinionen i Sverige blir emot så blir det ingen ansökan och inget OS. Om IOK väljer annan värdstad så blir det inget OS.

Men vi tjänar pengar

För egen del gör jag bedömningen att ett OS 2026 i Stockholm är en för staden ekonomisk positiv händelse. Detta utan att räkna in en krona i så kallade mjuka faktorer som Sverigebild och framtida turistintäkter. Jag bedömer att utöver turistintäkterna under spelen så blir det ingen skillnad på turistintäkter i framtid om vi får spelen eller inte får spelen.

Men Stockholms stad såväl som staten kommer att tjäna pengar om vi får ett OS. Orsaken är de 8 miljarder som IOK ställer upp med i bidrag. Rapporten som pekar på nollresultat är enligt mitt förmenande för försiktig.

Utöver den stora frågan (budgettekniskt en liten fråga) dvs den om hoppbackarna så finns det få frågetecken i en ansökan. 

Så snabbt kan vi väl inte bygga...

Det jag kan se som en risk är byggandet av OS-byn. Att det lär finnas efterfrågan på lägenheter också efter OS behöver vi inte diskutera, det lär det göra. Frågan är snarare hur Stockholm skall klara av att bygga OS-byn.

Det är trots allt bara nio år till ett eventuellt OS. Det är en kvart i ett land där vi är världsmästare i försvårande regleringar, möjligheter att överklaga och har en väsentlig brist på byggnadsarbetare. Besluten skall dessutom i stor utsträckning tas i politiska församlingar. Här finns väsentliga risker för projektet.

Nästa puck att hantera är att vi måste ha en fungerande trafik. Slussen måste vara färdigbyggd, T-banan till Nacka likaså. Förmodligen måste vi ha hunnit med en Österled för att Stockholm skall fungera under spelen. Sitter MP kvar i Stockholms stad någon mandatperiod under de kommande nio åren är riskerna betydande att staden inte levererar. Religiös fundamentalism mot utveckling är ingen bra grund för att arrangera ett OS.

1-4 miljarder i överskott

En tredje fråga är hur stort IOK bidraget är i svenska kronor 2026. Har vi en dollarkurs på fem kronor är hela vinsten borta. Här kan vi nog med förtröstan anta att svenska politiker kommer att agera lika illa som de amerikanska under perioden och att valutaförändringarna därför blir försumbara. 

Men totalt sätt bedömer jag att överskottet hamnar på nivåer 1-4 miljarder kronor. Osäkerheten runt hur TV-rättigheter värderas i framtiden hinner inte slå igenom till 2026 då ett sådant avtal tecknas långt innan.

Då kommer hela processen att handla om symbolfrågan hoppbackarna. För två år sedan skrev jag en debattartikel i Dalarnas Tidning med rubriken "Riv hoppbackarna". Orsaken var att de har blivit Sveriges främsta symbol för vansinniga kommunala beslut och att underhållskostnader fram till ett eventuellt VM 2025 eller OS 2026 riskerar hamna på samma kostnad som bygget. Nu står de kvar och blir en symbolfråga för en OS-ansökan.

Trots att backen finansieras

Här bör vi då notera att SOK:s idéer om att träningsbackar skapar en kader av många svenska backhoppare har samma trovärdighet som påståendet att vi får tillbaka modet med gabardinbyxor med sydda pressveck.

Oavsett om nu utredningen pekar på att bara använda stora backen i Falun och bygga en tillfällig mindre hoppbacke i Stockholm som kan demonteras efter spelen och som till fullo finansieras av bidraget från IOK blir det i praktiken omöjligt att kommunicera. 

Skall det byggas en hoppbacke i Stockholm kommer det till fullo användas som argument av motståndarna till OS. Om SOK:s ledning då försöker peka på fakta kan motståndarna använda populism och den innovativa uppfinningen "alternativa fakta", en ny retorisk modell som räcker för att bli president i USA och i ökande utsträckning vinner mark även i Sverige.

Bedömningen att förslag om att använda hoppbackarna i Falun också är ett sätt för S i Stockholm att gynna sina hårt pressade partikamrater i Falun får vi se som en rolig twist och en naturlig del av det vi kallar demokrati i det moderna samhället.

Opinionen blir omöjlig 

Jag hamnar i min slutsats då i det olustiga läget att jag köper båda sidors argument.

Dvs, hoppbackar i Stockholm, oavsett vad de kostar och vem som betalar leder till en negativ opinion för OS som omöjliggör ansökan och att sprida ut spelen även till Falun innebär att vi inte får spelen.

Dvs vi saknar idag förutsättningar att få spelen. 

Som ett rikt och välmående land kanske den enklaste lösningen då är att låta Norge få spelen. De kan behöva ett par miljarder extra då intäkterna från oljan år 2026 inte lär räcka någonstans. I Oslo ligger hoppbackarna klara. 

Dan Persson

Johan (inte verifierad)

sön, 2017-01-29 21:40

1. Tror att det finns för många

Tror att det finns för många motståndare till sport för att få ett hemma-OS, särskilt i styrande ställning. De flesta i Sverige gillar bara sport när någon annan betalar, och sen ska man helst klaga på dom som faktiskt står för kalaset också. Trots många exempel i närtid på stora sportevenemang i Sverige som gett insatsen tillbaka och mer därtill. Det är länder som Sverige, Norge, Tyskland etc. som på ett trovärdigt sätt kan stå värd för ett mer hållbart OS, men om inte vi går i bräschen kommer OS att fortsätta vara en imageboost för diverse demokraturer som pungar upp rätt belopp. Tråkigt tycker jag.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.