Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Kamp om varje krona i framtiden

Hänvisade till naturen. Det byggs färre idrottsanläggningar i jämförelse med nya kulturbyggnader... Foto: TT

 

Sveriges Kommuner och Landsting påvisar ett omfattande positivt engagemang för idrotten i våra kommuner. Det glädjer mig. Våra kommunpolitiker förstår idrottens samhällsnytta.

Sen går det om man läser noga att finna flera saker att fundera över.

Att SKL än en gång missat att ta med golfen, den idrott som har egenfinansierat både anläggningar och drift sedan start, är så klart anmärkningsvärt. 

Kulturen bättre opinionbildare

Sedan blir rapporten ytterligare ett bevis på att kulturen är skickligare som opinionsbildare och får mer, trots att stödet till kulturen är extremt ineffektivt. Varje satsad krona når väsentligt färre och i många fall verkar det inte ens finnas en plan för att nå ut.

Kommunernas framtida ekonomi blir mycket besvärlig, förmodligen besvärligare än någon tidigare sedan andra världskriget. Migrationen och ålderspyramiden är de primära orsakerna. Eftersatt underhåll av VA under 50 år ett tredje område som kostar mycket stora belopp.

Jag har tidigare delat synen att vi inte skall ställa idrotten mot kulturen men bedömer att om vi inte gör det så är idrotten åter förloraren. 

Det skadar samhället, det skadar migrationen, det skadar folkhälsan. I framtiden är ytterligare en krona till som går till kultur, en krona mindre till idrotten.

Visa på effekten

Kultur är självfallet en omistlig del av samhället. Det här handlar inte om det utan om det självklara kravet på att också kulturen måste påvisa effekt per satsad skattekrona. 

LOK-stödet som är 100 procent svett per krona inom idrotten saknar motsvarighet inom kultursektorn. 

Subventionen av ett besök på Norrlandsoperan på 1700 kronor per besökare som betalar 300 för en biljett bör ställas mot när Fabian fem år betalar tusenlappen för att få träna fotboll.

Det byggs fler nya kulturbyggnader än idrottsanläggningar enligt rapporten, de drivs också i större grad offentligt än idrottsanläggningarna, dvs de offentliga pengarna är grunden för en verksamhet där ofta ingen har ansvar för att det kommer besökare.

Det som då jag inte lyckats hitta i offentlig statistik är besöksstatistiken (finns för muséer). Idrotten bör därför finansiera en akademisk studie där vi en gång för alla tar fram effektiviteten i varje satsad skattekrona till idrott och kultur.

En formidabel motståndare

Vi kommer eller har redan hamnat i ett läge där en krona till kulturen är en krona mindre till idrotten, där en ny kulturbyggnad är tio välbehövliga idrottshallar för barn och ungdomar färre. Det här kommer att förstärkas utifrån den kommunala ekonomin.

I ett läge med växande utanförskap, där idrotten otaliga gånger bevisat att man är bäst riskerar vi att förstärka ett elände med föräldrar som inte låter barn träna av kostnadsskäl.

Klart bibliotek som skapar många som läser böcker skall ha ett ordentligt samhälls-stöd. Bibliotek som inte skapar fler bokläsare bör självfallet inte få lika mycket. Kulturen är nästan genomgående dålig på att attrahera besök och besökare. Då bidragsdelen oftast än +90 procent av kostnaderna har man mera sällan haft anledning att fundera på besökarna.  

Idrotten måste förstå att kulturen är en formidabel motståndare. Ofantligt mycket effektivare än försvaret. De kan mobilisera 1 000 tunga opinionsbildare som står och slåss för kulturbidrag på kortare tid än vad ÖB behöver för att få tag på sin adjutant. 

Idrottens betydelse för skolan

Idrotten är en division fyra-spelare på området politisk opinionsbildning. Att hästsporten också kan mobilisera gäller bara för triviala sammanhang som Jerringpriset. Beträffande stödet till sin idrott är de lika dåliga.

Vapnet för att försvara idrottens roll i samhället och ett samhällsstöd relaterat till den samhällsnytta idrotten skapar är fakta. Fler rapporter, stödsystem som ger löpande nyckeltal och påvisbara jämförda fakta på temat svett per krona. 

Vetenskapliga rapporter som påvisar att fler barn går ut med godkända betyg om de idrottar, att flyktingbarn integreras bättre genom idrott än vad resten av samhället kan erbjuda, att äldre som tränar är friskare och kostar väsentligt mindre för samhället, är också viktiga.

Om kulturen inte vill göra sammalika får det samma effekt för trovärdigheten som när Trump inte offentliggör sin deklaration. Vi i den medelålders medelklassen mår självfallet bra när vi får 2 000 kronor var i statlig subvention när vi går på Operan, ur ren samhällsnytta hade det varit bättre om vi hade varit hemma och tränat. 

SKL:s rapport blir ytterligare ett bevis på att idrotten misslyckats i sitt opinionsbildande arbete relativt kulturen.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.