Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Tips inför spelomregleringen

Foto: TT

 

På fredag lämnar utredaren Håkan Hallstedt avgående GD för Lotteriinspektionen förslaget för hur svensk spelmarknad skall omregleras (ej avregleras).

Enligt rykten är det ca 700 sidor så en faktabaserad analys kommer sen.

Det finns i mitt läge två frågor:

  1. Hur påverkar det Idrotten?
  2. Vad innebär förslaget?

Det jag hört i minglet är ungefär följande:

Skattesatsen som föreslås är 17,75%. Det finns ingen vetenskaplig grund till den nivån så tesen är att man laborerat med 15 eller 20% och kommit fram till 17,5% för att sedan lägga på 0,25% som skall gå till rehabilitering av spelberoende. Magdalena har velat ha så hög siffra som möjligt och alla andra så låg som möjligt, det är bakgrunden.

Inget tak för återbäring

Det blir inget tak på återbäring till spelare. Det innebär att högriskspelen för risk för spelberoende får en hög återbäring. Utan att ha en aning, men med 45 års erfarenhet av svensk politik och utredningsväsendet  är min inte alltför långsökta gissning att detta är utredarens eftergift till de utländska spelbolagen samtidigt som han är trygg i att politikerna inte kommer att köpa detta.

Staten lämnar sin position i ATG. ATG får med den nya skattesatsen en väsentligt förbättrad position. Ägaren Svensk Travsport är då en vinnare men frågan är hur man får andra spelbolag med licens att ersätta dem för spel på hästar (engelska travbanor klantade bort den här frågan juridiskt på 30 talet). Lyckas man där är ägaren Svensk Travsport att gratulera. Det finns stora pengar i försäljningen av ATG och ATG kan bli en stor europeisk aktör.

Ett branschetiskt råd som omfattar alla bolag med licenser, som är en förutsättning för omregleringen, får samma hjärtliga stämning och gemensamma agenda som när UK förhandlar med EU om Brexit, eller när Trump förhandlar med Mexico om muren. 

Svenska Spel ska säljas

De inbyggda konflikterna mellan de mest lönsamma spelen och den svenska synen på ansvar och etik är ingen lek.

Svenska Spel skall säljas. Statens skall bara vara tillsynsmyndighet vilket är klokt. Delar av idrotten är intresserade att köpa (få) sportspelen och resten av folkrörelserna som är inblandade vill köpa (få) turspelen. Något av de utländska aktörerna är nog beredda att kasta upp en så stor påse pengar att regeringen får problem göra en omvänd Nuon, dvs sälja något billigt som andra värderar dyrt. Den som lever får se.

SvFF har publikt talat om intresse att köpa sportspel av Svenska Spel/staten som en aktör av många. Frågan är för vilka pengar då SvFF totala kapital (ägandet i Friends arena) idag värderas till 0 av andra aktörer. Nu kan SvFF självfallet finna kapital till en sån här affär om den är sund, men det är inte gratis. Jag ser gärna att så sker efter jag tycker idrotten bör bejaka det kommersiella.

Tveksam kohandel

Frågan är sedan hur mycket fotboll man har tid med om man både är största ägare av kommersiell fastighet av alla förbund och äger ett mycket stort spelbolag. Blir ungefär som i de golfklubbar jag suttit i styrelsen för. 95% av tiden läggs på kommersiella frågor. Bör leda till annan profil på styrelsen i framtid. Fotbollskunnandet blir sekundärt.

Här finns en kohandel mellan SvFF och företrädare för småförbund som jag är mycket tveksam till och som kan skada Idrottsrörelsen ordentligt

Staten har nått ett EU-godkännande för ett undantag som ger ideella aktörer möjlighet till skattefrihet för turspel (Bosmandomen gör att de som säljer spel bör beskattas lika oavsett organisationsform). Det skall regeringen ha cred för.

Små ideella är torsk

Ungefär så ser det förmodligen ut. Då kan vi återgå till frågan om det är bra för idrotten.

Mitt svar så här innan jag tuggat mig igenom 700 sidor utredning är att jag inte vet. Min gissning är att det skapar nya intäkter för de stora och kommersiella idrotterna medan de små ideella är torsk. Därav kohandeln mellan SvFF och de små.

Den stora frågan är vad som händer med de som inte söker licens. Att stänga ner Internet går inte, att blockera svenskutgivna kort är slöseri med tid numera. Legitimiteten i systemet baseras till fullo på att konsumenterna känner trygghet och vill spela på bolag som ger denna trygghet. Teknisk blockering är ingen väg framåt.

Vore jag icke empatisk CFO som fullständigt skiter i svensk idrott på större utländskt spelbolag (borde finnas en bunt sådana) skulle jag skapa ett dotterbolag med de farligaste (och mest lönsamma) spelen som delades ut pro rata till aktieägarna och körde utan licens samtidigt som jag sökte licens för resten. Det är en garanterad win win.

Frångått en princip

Med ovanstående krönika har jag frångått min grundläggande princip, dvs att alltid ha +5 års perspektiv på mina framtidsförutsägningar där jag kan påvisa när jag har rätt och alla har glömt när jag haft fel.

Men oddsen att jag har fel på ovanstående kan jag leva med.

Risken att regeringen genom omregleringen allvarligt och för långa tid skadar svensk idrott, svensk folkrörelse och svensk travsport är svårare att leva med.

Konsekvenserna går nämligen inte att förutse.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.