Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Ja eller nej till slöja inom Idrotten?

Foto: AP Photo/Charles Sykes

Basketförbundet motionerar till Riksidrottsmötet (motion nummer 9) med förslaget att en gemensam policy för alla RF anslutna förbund på området religiösa symboler.

Det är mycket klokt av Basketförbundet. 600 000 ideella ledare måste få en enkel guideline att följa på det här området. Jag utgår ifrån att motionen går igenom.

Det är en mycket svår fråga att hantera.

Jag har i ett par års tid läst på. Lyssnat och läst kloka kvinnor som Sara Mohammad ordförande i Glöm aldrig Pela och Fadime, Animeh Kabaweh (riksdagsledamot V och ordförande i Varken hora eller kuvad). Hanna Gadman med boken Min Jihad, Gulan Acvi, ordförande i liberala kvinnor, Nalin Pekgul, före detta riksdagsledamot för S. Alla här uppräknade bör RF självfallet kontakta när man genomför utredningen. De sitter på all fakta som behövs.

Trots olika politisk ståndpunkt är de här kvinnorna med omfattande kunskap rörande överens. Slöjan är ett verktyg för att objektifiera kvinnan som underställd mannen. Slöjan är också ett verktyg för politisk islam som anser att religionen skall vara överställd det demokratiska samhället.

Då Idrotten både är jämställd och demokratisk torde allt vara klart redan här men så enkelt är det inte.

Jag har också läst på om Islamisterna, dvs de organisationer som får våra skattepengar av myndigheten för ungdomsfrågor och civilsamhällesfrågor (MUCF) för att driva frågor som att tjejer som är 12 år hamnar i helvetet om de inte bär slöja. De här ofta Salafistiska organisationerna drivs av mycket skickliga individer med en långsiktig strategi. De är fantastiska på att söka bidrag och agerar mot myndigheter på ett helt annat sätt än inåt. De får aldrig underskattas. Deras mål är 100 procent motstridigt våra värderingar om jämställdhet, människans lika värde, demokrati, humanism och allt det andra som gett oss ett av världens rikaste länder tack vare vår sekularisering.

Vi vet idag att ca 140 000 primärt unga tjejer men även en del killar utsätts för hedersförtryck. Vi läser alldeles för regelbundet om nya hedersmord. Vi ser i undersökningar att flickorna inte får idrotta.

Ett beslut att inte tillåta religiösa symboler inom idrotten skulle definitivt stänga ute en grupp tjejer som får idrotta för sina föräldrar, bröder, farbröder och klanäldste så det hamnar på den negativa sidan.

Utifrån idrottens omfattande och osjälviskt egenpåtagna ansvar för integration är det självfallet viktigt att kunna vara inkluderande och ett slöjförbud kommer uppfattas som exkluderande.

Min egen syn är att idrotten skall vara apolitisk och sekulär. Föreningar som den kommunistiska fotbollsföreningen Proletären i Göteborg eller Livets ords idrottsförening borde inte få finnas inom idrotten. I samma lag eller samma klubb skall man kunna trivas oavsett politisk färg eller eventuell religiös övertygelse. Jag är även tveksam till etniska föreningar då ursprung och hudfärg inte heller skall få ha någon betydelse inom idrotten.

Mitt stalltips när utredningen jobbat klart är att man då kommer fram till att den enda slutsats som är hållbar framåt i tid är att inte tillåta religiösa eller politiska symboler i idrotten.

Nu väntar jag med spänning på detta.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.