Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Bosöns saga mot sitt slut...?

Ritning över det tilltänkta nationella tränings- och utbildningscentrum för SvFF vid Arlanda stad.

 

SvFF och entreprenören Per Taube presenterade under onsdagen planerna på ett nationellt tränings- och utbildningscentra för SvFF ute vid Arlanda stad. Beslutet nu är en gemensam förstudie som skall vara klar i oktober. Därefter kommer beslut om att starta upp och sedan tar det två till tre år innan anläggningen är kvar. 

Två år är mitt förslag på tid eftersom det inte finns några grannar som kan överklaga.

Det är bra nyheter för alla utom för Bosön och RF. SvFF borde stå för 20-25 procent av beläggningen på Bosön. Dvs Bosöns risiga ekonomi blir om det här blir verklighet ännu värre.

Lång transfer

Bosön ligger dessutom väldigt avsides, långt ifrån både city och i synnerhet flygplatser. Från SvFF kontor och Friends arena är det max 20 min till Arlanda stad, till Bosön kollektivt går inte ens att räkna på och med bil kan det ta valfritt mellan en timme och två beroende på trafikinfarkten. För den som kommer inflygande är det 1-2 timmar i minskat resande, enkel väg. 2-4 timmar transfer på en endagsutbildning är en evighet. Bosön påstår på sin hemsida att man ligger 15 minuter från city men det måste vara natt mellan lördag och söndag klockan 02 med hastighetsbegränsning plus moms.

Bosön har svårt med ekonomin, underhållet är eftersatt, anläggningen är inte anpassad till moderna krav på boende och kvalitet. Frågan är om inte ett formellt beslut av SvFF att de lämnar under oktober innebär att RF och stiftelsen får bättre beslutsunderlag än om SvFF stannar kvar.

Trippel A-läge

Per Taube som ägare och entreprenör vill vara med och skapa den typen av flygplatsstad som vi av outgrundliga skäl saknar i Sverige. Här blir ett aktivt tränings- och utbildningscentra för initialt Fotbollen men på sikt fler sporter något som både ligger i tiden och bör gå att räkna hem. Arlandastad Holding har 250 hektar mark i vad som över tid blir ett trippel A-läge.

SvFF har lärt sig av historien och kommer här vare sig äga eller drifta, utan bara hyra. En princip de bör införa även för andra delägda fastigheter. De pengar man idag lägger på Bosön med flera anläggningar skall man nu lägga på Akademin vid Arlanda. Bör kunna bli samma peng men väsentligt bättre förutsättningar för SvFF. När de inte är där blir anläggningen intressant för distrikten i norra och mellersta Sverige, elitlag på lägre nivåer än Allsvenskan och många andra.

Flera träningsplaner varav en uppvärmd med naturgräs och en inomhushall, områden för Futsal och Beachsoccer, gym, rehab, pooler, konferensytor, restaurang och hotell. Allt toppmodernt. Ritningarna ser imponerande ut och läget är så perfekt det kan vara.

Ekonomisk kris

Bosön har använts för Idrott sedan 30-talet om och tillbyggnader har skett löpande men hotelldelen håller inte riktigt den standard som moderna fotbollsproffs är van vid om man uttrycker sig försiktigt. RF:s medlemstapp inom de små förbunden skapar också en situation där färre och färre förbund har råd att hyra in sig på Bosön. För RF som utser VD (formellt ligger fastigheten och driften i en stiftelse) men också indirekt bär det ekonomiska ansvaret blir SvFFs beslut att lämna en direkt signal till att hantera en ekonomisk kris.

Konkurrensen på konferensområdet är mördande och när stora aktörer som Petter Stordalen nu bygger nytt vid Yasuragi blir den än värre. Bosön har inte läge och kvalitet nog för att konkurrera på konferensmarknaden utanför Idrotten.

Värd en förmögenhet

Jag kan inte statuterna för stiftelsen men marken torde vara värd en förmögenhet för bostäder så RF saknar inte alternativ. Stiftelsen kan sedan använda sina medel från markförsäljningen för att utveckla idrotten, dock utan att driva fastighet.

Alternativet om ytterligare något större förbund väljer att ansluta sig till Arlanda och här är väl Hockeyn, Basketen, Hockeyn och Tennisen närliggande. För Golfen är det en perfekt träningsanläggning där själva golfspelet kan utföras på andra sidan E4 på Arlandastads GKs fina områden.

För alla utbildningar och för alla nationella sammankomster är läget perfekt som ger hela landet en dryg timme i restid varav 5 minuter när man landat.

Med förbehåll för att man kan bygga så effektivt att kostnaden för att hyra blir relevant har jag svårt att se att SvFF utifrån sin ambitionsnivå kan fatta något annat beslut än att skriva avtal om att hyra den här anläggningen.

Möjligheter privatfinansiera

Jag skulle om jag var mark- och fastighetsägare titta på allt från planer/hallar för andra sporter, flera faser för hotellbyggnad då antalet resande som passerar Arlanda varje år hela tiden ökar. En skidtunnel (kylan för en skidtunnel kan värma resten av anläggningen så det blir inte så dyrt som man kan tro) är något jag tror på då privata konsumenter är den snabbast växande marknaden.

Det finns med det här läget och den markytan stora möjligheter att bygga en privatfinansierad anläggning som kan lyfta svensk idrott och som också är lönsam för ägaren.

Det behöver Svensk Idrott.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.