Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Idrotten och festivaler. Låt Einstein sätta nivån!

Foto: Oren Jack Turner, Princeton, N.J. - The Library of Congress

 

Jag har på IA publicerat krönikor om det vi kallar huliganproblemet. Jag har medverkat i paneler, morgonsoffor och radioprogram.

Då har jag varit inblandad i en knapp promille av det som i slutändan varit 10 000 tals medieinslag, otaliga upprörda ledarskribenter, politiker med flera som varit upprörda utan att ha någon tanke på det mest grundläggande vetenskapliga framsteget vi någonsin gjort. 

Nämligen Einsteins relativitetsteori.

Varje gång en politiker, ledarskribent eller journalist beskriver någonting utan tanke på relativitet så blir det fel.

Fundera på följande siffror:

Allsvenskan 2014 1 700 000 besökare41 gripna135 avvisade
Summerburst 201659 000 besökare85 gripna600 avvisade

 

Summerburst kunde därutöver stoltsera med 20-talet narkotikabrott och minst en våldtäkt.

Not: Siffrorna för Allsvenskan 2015 och 16 har varit marginellt bättre, inte sämre. Källa för alla siffror: Polisen.

Det vore korkat!

För att då skapa relativitet så är för Summerburst antalet gripna relativt antal besökare 0,14 procent och 1,02 procent avvisade. Det ses av polisen som låga siffror och det vore synnerligen korkat att ropa på förbud för festivaler.

Samma siffror för fotbollen blir då antalet gripna relativt antal besökare 0,0024 procent gripna och 0,008 procent avvisade.

Ger helt fel bild

Det är bråkdelar av Summerburst siffror på nivån knappt mätbara.

Det som gör att ledarskribenter, journalister och politiker då inte kan låta bli att medvetet strunta i fakta och göra sina poänger är att idrott engagerar så många. 

Är det något som förstärks av klickjournalistiken är att intresserat för att sätta en händelse i ett sammanhang är lika med noll. 

Konsekvensen är att det i media målas en totalt felaktig bild av idrotten. Det skadar idrotten men det struntar gruppen i. 

De skall berika sina ägare om de arbetar i media eller bli omvalda om de är politiker. Då får ingen trassla till det genom att komma dragande med fakta.

Det mediala genomslaget om sexuella övergrepp inom idrotten är ett annat område där politiker agerat utan att sätta övergreppen i en relativitet. Sexuella övergrepp är avskyvärda och här bör folk dömas till långa straff, men brott är polisen och rättsväsendets ansvar. 

Ett mycket större problem utifrån volymer är Hedersförtrycket där hundratusentals tjejer utsätts för våld och inte får idrotta, sexuella trakasserier på idrottande tjejer och sexuella övergrepp på barn i resten av samhället. 

Då blundar politikerna

Det har inte getts någon uppmärksamhet av politiker. När det gäller Hedersförtrycket är det snarare så att våra politiker medvetet har blundat nästan hela tiden de senaste 15 åren. Antalet mördade unga flickor gör inte våra politiker till föredömen direkt. 

Så för att sammanfatta så är det enkelt.

Vi skall självfallet ha festivaler, konserter och andra musikevent. Det genererar utöver all glädje och upplevelse jobb och skatteintäkter och är extremt lönsamt för samhället. Arrangörer tar här ett stort ansvar.

Vi skall självfallet ha fotbollsmatcher. Utöver all glädje, engagemang och upplevelse som fotbollen skapar så ger den också tiotusentals arbetstillfällen och miljarder i skatteintäkter. Fotbollen är extremt närande för samhället. Lägg på att fotbollen tar hand om en miljon ungdomar och lägger +70 MSEK på att hantera ordningsproblem.

De som vrider på sanningen

Det vi inte skall ha är journalister, politiker, ledarskribenter, programledare som medvetet struntar i relativiteten och kallar en spade för omväxlande tesked eller grävmaskin utifrån vad som gynnar deras dolda agendor.

Svensk idrott omfattar +3 miljoner individer. Idrotten kan i bästa fall vara marginellt bättre än samhället men inte mycket mer. Har samhället problem så får idrotten ta emot en del av de problemen. Då skall våra valda företrädare arbeta för att lösa samhällsproblemen genom att stötta idrotten, inte ducka för sitt ansvar genom att försöka skylla problemen på idrotten. Idrotten skapar ju inte problemen, den tvingas bara möta och hantera dem.

Jag är på ren svenska djävligt less när idrotten angrips på felaktiga grunder. Det finns massor som idrotten skall kritiseras för, men den kritiken skall baseras på fakta, relativitet och dessutom peka på lösningar. 

Skänk Albert Einstein en tanke innan ni läser någon artikel där idrotten utmålas som något ont i samhället. Ni kan tänka på Albert oavsett vilken artikel ni läser.

 

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.