Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Konflikt mellan idrotten och allianspolitikerna

 

Allianspartierna om relationen mellan stat och idrottsrörelsen. Alliansens idrottspolitiska talesmän skriver på Dagens Samhälle. Ni kan läsa artikeln i slutet av denna krönika.

Min första slutsats är att vi för första gången på länge har en konflikt mellan Idrottsrörelsen och våra politiker. Det gör mig ledsen och konfunderad för jag förstår inte varför. Idrottsrörelsen har av ledande politiker blivit kritiserat i media under lång tid med påståenden av typen att Idrotten är ett större tillhåll för pedofiler än katolska kyrkan. Det har skadat idrottsrörelsen ordentligt men kritiken har saknat siffror och fakta så den har inte gått att bemöta.

Struntar i fakta

Nu kommer ytterligare en inlaga med kritik och idéer om att införa mer statlig kontroll, dvs byråkrati och jag förstår helt enkelt inte varför.

Det finns anledning att vara kritisk på grund av faktafel och bristande verklighetsuppfattning i artikeln. Några grundläggande saker som Allianspartierna inte har förstått eller valt att bortse ifrån.

Statens stöd till idrotten är 2 miljarder. Det är mycket pengar och staten skall självfallet utvärdera om det är effektivt använda skattemedel. Idrotten genererar ca 35 miljarder i skatter. På det kommer värdet av att fler barn klarar skolan och blir anställda, minskad barnfetma, ökad folkhälsa, minskad äldrevård med flera besparingar. Idrotten som helhet ger en enorm utveckling med andra ord. Vad är problemet?

Vill man sedan mäta effektivitet måste man göra det relativt. Einsteins principer gäller i synnerhet här. Saknar man anändajämförelsetal så skall man inte ens försöka mäta eftersom effektivitet är ett relativt begrepp.

Så skulle politikernas resonerat

Vill man göra en ordentlig utvärdering på det här området kan kulturutskottet lämpligen jämföra med just kulturen och se på vilka skillnader det finns i återbetalning. Jämför stödet per utövartimme respektive åskådartimme och kom fram till vad som är effektivt använda skattemedel. Så skulle en borgerlig politiker ha resonerat. 

Man påstår vidare att stödet till idrotten har ökat. Det är inte sant och just Allianspartierna borde ta politiska poänger på att de skattehöjningar som nuvarande regering infört (primärt höjd arbetsgivaravgift för unga) är nya pålagor på nivån 3-4 gånger ökningen av bidragen.

Det är riktigt att antalet tränande ungdomar i ideell förening har minskat. Å andra sidan vet vi att andelen som tränar i egen regi eller via kommersiell aktör har ökat. 

Det som hänt genom att det vi kallar för GUD i betydelsen Globalisering, Urbanisering och Digitalisering har ökat konkurrensen om människors fritid dramatiskt. Idrotten har inte fått medel för att hantera de kostnader som ökad konkurrens innebär. Då blir resultatet att man tappar i volym.

Därför tränar de mindre 

Jämfört med en annan stor folkrörelse, dvs partierna är tappet marginellt. Jämför vi bidragsutvecklingen per aktiv medlem så beviljar partierna på statlig, regional och kommunal nivå idag ca 10 gånger mer per aktiv medlem än för 20 år sedan, inflationsrensat medan idrotten inflationsrensat har tappat. 

Att färre invandrade tjejer tränar beror inte på Idrottsrörelsen. Det beror enbart allena på våra politiker. De har inte agerat trots att vi har ett par hundra tusen tjejer som inte får idrotta för sina fäder, bröder, farbröder. 

Om våra valda företrädare såg till att de fick komma till föreningen så kommer föreningen att ta hand om dem. Den kritiken mot Idrottsrörelsen gör mig heligt förbannad. 

Det är totalt oseriöst att komma farande med att Idrottsrörelsen skall bli bättre på barnkonventionen när man i ett decennium från politiskt håll medvetet blundat för det ofantligt mycket större problemet med hedersförtryck och i många fall aktivt stött Islamisterna för att vinna röster.

Att Idrotten tappar bland de i det vi kallar utanförskap är vansinnigt tråkigt men tyvärr logiskt. Ökade träningsavgifter för att föreningen inte skall gå i konkurs stänger ute barn och ungdomar från familjer med dålig ekonomi. Föreningar som går i konkurs har inga barn som tränar så det är ingen framkomlig väg.

Ge oss en siffra

I den gruppen finns också mera sällan förståelsen varför man prioritera idrott för att ge sina barn bättre förutsättningar att lyckas med vuxenlivet.

När man utifrån sitt resonemang om barnrättskonvektionen och de ack så tråkiga övergrepp och kränkningar som förekommer bör Idrotten få ett beting av staten. Skall man vara 10, 20 eller 50 % bättre än offentliga verksamheter som skolan, kyrkan eller hemmen. Idrottsrörelsen är så stor att det är intellektuellt ohederligt att tro att man kan avvika från samhället som helhet. 

Men kom igen med en siffra, ge oss den relativa andelen sexuella övergrepp ni själva accepterar som helt ok, dvs övergrepp på förskolor och i skolor som ni ändå ansvarar för. Idrotten kan möta den nivån utan problem och skall så göra. Kulturdepartementet ansvar också för religionen. Hur sköter kyrkan barnrättskonventionen, Islam, Katolska kyrkan?

Att som politikerna nu föreslår att man skall minska ner på mängden idrott och öka mängden byråkrati för att säkerställa att det blir färre övergrepp är motstridigt. 

Känna sig trygga

Dock är övergrepp på barn brott med preskriptionstider på 5 eller 10 år så är det något Idrotten måste stå upp för är det skyldigheten att omgående polisanmäla när det finns grund för misstanke. Har man polisanmält så har man kvar att avsluta ledarens verksamhet. Idrottsföreningarna kan sedan känna sig lika trygga som resten av befolkningen i att den effektiva polismyndigheten och deras vänner i rättsväsendet snabbt ser till att brottslingar lagförs. 

Trist när inte Allianspartierna förstår att borgerliga lösningar alltid omfattar mindre statlig styrning medan socialister alltid vill ha mer statlig styrning. Här agerar man socialistiskt.

Det som gör mig glad är att Allianspartierna samtidigt föreslår en ökning av stödet till Idrotten med någonstans mellan 4 och 6 miljarder kronor. Det är konsekvensen om Allianspartiernas löfte: ”Alla barn och unga, oavsett socioekonomiska eller funktionsnedsättningar ska ha möjligheten att kunna vara en del av idrottsrörelsen”. 

Lägg på en kommunal investering på ca 10 miljarder för att skapa tillräckligt med anläggningar.

Ledsen för ironin, men saknar man helt verklighetsförankring så blir det enda vägen framåt.

Artikeln i Dagens Samhälle:

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/statens-stod-till-idrotten-maste-styras-upp-17368

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.