Roger Anderssons blogg

Roger Andersson är vd för Idrottens Affärer. I ett tidigare liv sportjournalist på Aftonbladet, sportchef på SvD, chefredaktör för Svensk Golf och mediechef på Golfförbundet. Nu mest grinig gubbe med förkärlek för att hacka på dåliga tv-produktioner, slö journalistik och slentrianmässig sponsring. Bloggens startsida.

Expert eller bludderputte?

I en tid när det för tv-kommentatorer och reportrar verkar vara viktigast att synas och prata så mycket som möjligt, är det skönt att kunna luta sig tillbaka i soffan och njuta av personer som verkligen är vad de kallas, experter.

Just nu i TV4 - A Lennart Juhlin kommenterar maraton i VM. En njutning i erfarenhet och kunskap.

I Viasat Motor - Stefan "Lövis" Johanssons underbara sågning av F1-arrangörerrna i Valencia. "Lövis" var som förare omtyckt i de stall han representerade för sin förmåga att ta till sig teknik och att kunna förklara problem så att teknikerna förstod. Han förklarar bra även för oss F1-nördar i soffan. Tyvärr är han med under några få race - låt "Lövis" dominera resten av säsongen!

Häromdagen intervjuades Björn Hellberg av  Lotta Bromé i radions P4. Ett samtal med en deckarförfattare och historiekännare som är expert på tennis.

Alldeles för ofta möts vi tv-tittare av så kallade experter som mest är kända namn, före detta idrottare som förutom allmänbildning även saknar förmågan att engagera och istället blir intetsägande.

Juhlin, "Lövis", Hellberg och Claes Hellgren är föredömligt bra i sina sporter. Erfarenhet, kunskap och engagemang.

Så finns det ett fåtal kommentatorer som inte behöver experter vid sin sida. Roberto Vacchi i Eurosport, Göran Zachrisson i Viasat och Lasse Granqvist i Canal+/Radiosporten.

Det är också härligt att se hur en rutinerad tv-personlighet som Tommy Engstrand blommat upp med sitt program Engstrand 45 minuter i Viasat. I sin egen tillbakalutade säkerhet lockar han till avslappnade samtal med en del svårflirtade sporthjältar. Samtalet med Stig H Johansson är ett exempel som borde visas i undervisningssyfte för nya kullar tv-intervjuare.

I samma syfte, men som avskräckande exempel - SvT:s och TV4:s intervjureportrar på friidrotts-VM. Dåligt förberedda, inga språkkunskaper och därmed taffliga frågor. Alltså ointressant.

Hammarby fotboll sätter omsättningsrekord för fotbollsåret 2019. ”Mellan 190 och 200 miljoner kronor”, säger vd Henrik Kindlund. Siffrorna blir officiella den 4 mars. ”Större omsättning har vi aldrig haft”, betonar Kindlund i Sportbladet.  

2017 var omsättningen 124 miljoner. 2018: 136 miljoner. Förklaringen till rekordomsättningen är i första hand spelarförsäljningar.

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Tommy Höglund, sporchef i Vasaloppets organisation, är luttrad efter 20 år i organisationen. Men nu prövas arrangörerna mer än på länge. På grund av rådande väderförhållanden och bristen på snö har de ansvariga tvingats ta beslutet att flytta starten för två av vinterveckans lopp. Vasaloppet 45 (f d Halvvasan) och Nattvasan 45 kommer att starta i Evertsberg istället för i Oxberg. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elias Pettersson genombrott i NHL är välkänt. Att hans stjärnglans stärks stadigt kommer det nu ytterligare bevis på. Han har skrivit ett personligt kontrakt med Vitamin Well där han ska bli en av varumärkets ambassadörer. Han  blir företagets första ambassadör inom ishockey.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.