Roger Anderssons blogg

Roger Andersson är vd för Idrottens Affärer. I ett tidigare liv sportjournalist på Aftonbladet, sportchef på SvD, chefredaktör för Svensk Golf och mediechef på Golfförbundet. Nu mest grinig gubbe med förkärlek för att hacka på dåliga tv-produktioner, slö journalistik och slentrianmässig sponsring. Bloggens startsida.

Idrottzzzzzzzzzzzzzzgalan

Måndagskvällens upplaga av den svenska Idrottsgalan måste ha varit den segaste av alla. Den kändes lika kul som en allsvensk fotbollsmatch. Tempofattig, fantasilös, stelt utan bollsinne. Applåderna i Globen var matta. Många av de bästa var någon annanstans i världen och att det svenska idrottsåret var klent, det fick sin bekräftelse, dessvärre.

Idrottsgalan har kört fast i sin nuvarande form, kreativitet krävs för att göra den intressant igen. Det var mycket snack om golf under kvällen. Ändå saknades den givna golfaren, Annika Sörenstam. Annika slutade sin aktiva karriär i december 2008, men kunde på grund av sin egen ungdomstävling i USA inte komma till Idrottsgalan 2009. Nyligen utsågs hon till decenniets idrottare av svensk media, blev tvåa i världen bland kvinnliga idrottare efter Serena Williams. Självklart borde Idrottsgalan haft ett Lifetime Achivement Award till Sörenstam denna kväll. Mer kreativ än så behöver man ju inte vara i arrangörsstaben.

Och denna svenska sjuka bland alla prisutdelare att alltid tala om sig själva. Varför skulle vi tv-tittare tycka att just ni är intressantare än pristagarna? Och allt snack om att Helena Jonsson satt hemma och tittade. Jasså, varför fanns hon inte med på tv-länk eller på telefon för ett snabbt tacktal? Obegripligt lojt.

Alla vet att 2009 var ett tämligen svagt svenskt idrottsår där få av de nominerade skulle finnas på plats. Att man då från Idrottsgalan inte lägger ned mer kraft på underhållningen är ju förvånande. Lite mer tempo i musiken och gärna ett, skriver ett, skämt som var värt att skratta åt, hade kunnat få upp stämningen.

Bäst på galan var tveklöst hyllningslåten till Ingo. Magnus Carlsons version av Yesterday when I was young, Charles Aznavours mästerverk som Shirley Bassey gjorde till klassiker, den som Roy Clark spelade in och sjöng på basebollegenden Mickey Mantles begravning.

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.