"Vet Karl-Erik vad han ger sig in på?"

SvFF byter ordförande i vår. Karl-Erik Nilsson har seglat upp som favorit i kampen att efterträda Lars-Åke Lagrell.

Robert Laul i Aftonbladet gör den korrekta analysen att ingen vet vad han vill och väldigt få vet vem han är.

Det innebär inte att vi är helt ovetande och det går att fundera över några intressanta frågeställningar.

Märkligt vägval

SvFF fortsätter sin tradition av att välja sossar.

Det var en klok strategi under alla år då socialdemokraterna var det statsbärande partiet i det här landet. Det har SvFF som länge sågs som en vagn till lokomotivet som den socialdemokratiska maktapparaten tjänat på.

För oss som följt sosseriet på nära håll sedan Göran den store lämnade in 2006 tyder i nuläget inga trender på att det är viktigare vara polare med Johultarn än med Anders B, Lena LA, Bea Ask. För SvFF är politiska kontakter viktigt och att då inte anpassa sig till den nya verkligheten är att börja med en uppförsbacke.

Håkan Jeppsson, ordförande i Malmö FF driver frågan om inte elitfotbollsföreningen bör minskas ner till att bara omfatta de allsvenska lagen.

Han har självfallet rätt i att det är enda vägen framåt. En sådan utveckling skapar garanterat en konflikt mellan elit och förbund som kommer att fortsätta växa.

Ge generalsekreteraren makt

Här får den nya ordföranden en hel och mycket het potatissäck i knäet och den kommer att koka under många år och skapa mycket svåra frågor för SvFF att hantera.

Ekonomin är nästa stora fråga. SvFF kommer att behöva städa organisatoriskt och skära kostnader ordentligt.

Det har blivit en gigantisk organisation som upplevs som spretig, odynamisk och långsam. Här har den nya ordföranden en generalsekreterare som kan om han får möjligheten vilket vi upplever att han inte har fått.

Nationalarenan kommer att ligga som en våt filt över SvFF. Utöver de naturliga förlusterna de första åren som alla arenor har att hantera så kan de bli större än förväntat och det är ingen avancerad gissning att likviditet och kassaflödesfrågor kommer att vara ett ständigt närvarande bekymmer.

På tre års sikt kommer värderingsproblemen och riskerna för att SvFFs egna kapital eroderas.

Och ingen Zlatan längre

Livet efter Zlatan skapar risker för att SvFF hamnar i mediaskugga vilket minskar intäkterna och intresset. All idrott får det jobbigare att rekrytera ungdom och ”fame” är nästan en förutsättning idag. För lågt statligt och kommunalt stöd på ungdomssidan är en annan problembild att hantera.

Demokratin är nästa fråga. Den obsoleta strukturen med distrikt som politiska maktcentra i kombination med få aktiva i föreningarna och en för stark central organisation kombineras med den enkla sanningen att existensen av s.k. supporterorganisationer är ett bevis på att föreningarna misslyckats med sin egen demokratiska verksamhet.

Sitter Karl-Erik Nilsson lika länge som Lars-Åke Lagrell kommer den här frågan att kräva mycket omfattande förändringar som inte kommer att vara enkla att få acceptans för.

Sittfläsk och ålder ett plus

När Robert Laul undrar vilken påverkan vanliga dödliga läktarfans har på SvFF är svaret självfallet inget alls.

Påverkan inom SvFF kräver sittfläsk, hög ålder (min och uppåt) och den aparta livsinställningen att föreningsmöten är kul kombinerat med en politisk korrekthet och inskränkthet som nästan garanterar ett stort ideologiskt motstånd mellan fotfolket och ledningen.

Sammanfattningsvis är uppförsbacken av den lutningen att jag hade bettat på att SvFF skulle välja en kvinna, dvs Susanne Erlandsson för att ta tag i det omöjliga och städa för att sedan om tre-fem år när det såg bättre ut, sparka henne och ersätta med en vit medelålders man av högersossemodell.

Det är trots allt standardmodellen i det här läget. Påståendet att Susanne hade blivit vald om hon haft ett dubbelnamn bedömer jag som mindre trovärdigt.

thomasejd

Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.