"Don Baudin, snart ännu mäktigare"

Fackliga tvister är svåra att få idrottssverige att engagera sig i. Det som nu sker genom kommunals agerande mot golfen är dock det största enskilda hot mot Idrottssverige vi upplevd på mycket länge. Läs även min förra krönika i ämnet.

Kommunal är Sveriges största och mäktigaste fackförbund. Inom en nära framtid förväntas deras vice ordförande Tobias Baudin bli ny ordförande för LO.

Sanslöst dålig timing

Tobias har låtit skriva artiklar i riksmedia för att förklara varför han bör bli ny LO-ordförande. Temat är det politiskt korrekta om utveckling som kommer alla till del. Kommunals agerande mot golfklubbarna är direkt motstridigt det han skriver.

I give you an offer you can’t refuse är en bra sammanfattning för hur Kommunal nu agerar. Den historiska grunden till citatet kan vi.

Baudin och hans ordförande Anneli Nordström måste ha missat i timingen. De skulle ha inväntat LO-kongressen innan de visade sin nya strategi av maktspråk och övergrepp. Strejkhotet mot tio golfbanor är en petitess för den svenska arbetsmarknaden men det kommunals agerande visar är en strategi som förutom att vara direkt skadlig för deras inblandade medlemmar tydligt visar att nu är det maktspråk som gäller.

Hur tänker ni?

I den Gudfadern jag läste, ville Don Corleone att dealen skulle innehåll någonting bra för den andra parten. Den typen av moralisk svaghet är helt främmande för kommunal. Här är det makten som gäller.

Kommunal har inget problem med att ca 2 000 av deras helårsanställda medlemmar på golfklubbar och förmodligen ca 10 000 till på andra sport och idrottsanläggningar kommer att bli av med jobbet som följd av deras krav på för höga löneökningar och mera allvarligt inskränkningar i årsarbetstid som gör säsongsverksamhet omöjligt.

Kommunal driver en princip om god lön och goda arbetstider åt alla sina medlemmar. Det är svårt att vara emot detta som teoretisk princip. I teorin är teori och praktik samma sak, dock inte i praktiken.

Ska Åre skaffa konstsnö?

Jobbar jag som livräddare på en strand i Sverige vore det rent teoretiskt kul med lön i januari men praktiken blir istället drunknade människor i juli.

Verkligheten är att det finns många verksamheter med säsongsstrukturer där mängden helårsanställda förutsätter att man lägger många timmar under säsong och färre under icke säsong för att nå en årsarbetstid som är rimlig.

Om nu kommunal öppet ville gå ut och säga att de ställer krav på golf och skidor året runt och fick regeringen med sig på de investeringar det kräver så vore läget annorlunda. Sannolikheten att den socialdemokratiska ekonomiska taleskvinnan Magdalena skulle acceptera något så fullständigt kodumt som tak över Åre och konstsnö får ses som låg.

Gröna sidan upp

Kan vi inte kalla en spade för en spade och inse att det finns massor med arbeten som har efterfrågan annorlunda än kl 7-16 vardagar året runt. Obekväm arbetsid finns det regler för men grunden är att väljer man att arbeta i en säsongsbransch så får man nackdelar och fördelar av detta.

Våra golfinstrukturer har aldrig klagat över att det är ojämn arbetsbelastning mellan juni och januari. Jag är helt säker på att alla som sökt sig till en golfklubb har gjort det med kunskapen att golf spelas på gröna gräsmattor.

Hur svårt kan det vara för Sveriges rikaste, mäktigaste och största fackförbund att förstå så enkla och grundläggande fakta som att ganska stor del av Sveriges upplevelseindustri är säsongsbaserad.

Använder maktspråk

Nu väljer Kommunals ledning där Baudin snart är fackföreningssveriges mäktigaste person att enbart prata maktspråk. Den lilla ideella golfklubben har ingenting att sätta emot. ”Vi kan bara varsla hälften av de helårsanställda om uppsägning eller gå omkull” som en klubbchef uttagen i strejken skrev i mail.

Om Kommunal kunde förklara för mig hur de kan vara bra för deras medlemmar att hälften blir uppsagda så ändrar jag åsikt direkt. Om kommunal kan förklara för mig varför det ligger i deras intresse att öka antalet inhyrda från bemanningsföretag på svenska idrottsanläggningar så skulle jag förstå det bättre.

Det jag inte förstår är varför Tobias Baudin, veckor innan han skall bli vald till LO-ordförande, har beslutat sig för att Kommunal skall agera på ett sätt som får Don Corleone att framstå som ordningsman i söndagsskolan. Det övergår mitt förstånd.

Jag kan inte ens tänka mig att Stefan Löfven som levt med näringslivets villkor som verklighet i hela sitt liv kan respektera den nya LO ordföranden om de framhärdar. Jag har än mera svårt att tro att så kloka människor som de som röstar på LO kongressen kan välja en ordförande som så totalt saknar verklighetsförankring, oavsett de fina orden i hans egna kandidatartiklar.

thomasejd

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.