En del att reflektera över

Vem har ägnat sitt barns ledare en tanke på sistone?

Vilken valfråga är egentligen viktigast? 

Vågar du veta hur hälsoläget ser ut i världen 2045?

Det finns att fundera på.

Jag ser det som självklart och en skyldighet att vara uppdaterad i samhällsdebatten som rör de mesta kring folkhälsa, föreningsliv och annat som på något vis är knutet till vår verksamhet. 

Det innebär inte minst att hänga med i media.

Stor som liten.

Sajten vilirare.se må tillhöra den senare kategorin, men har likafullt åsikter, krönikor och ämnen som är mycket relevanta i sammanhanget.

Nyligen publicerades en krönika från en ledare i den svenska idrottsrörelsen som väldigt tydligt beskrev ett förhållande vi inte riktigt har råd med i framtiden.

Inte om vi ska behålla de eldsjälar som ger exempelvis barn och ungdomar en viktig sysselsättning på sin fritid.

Anonym skribent

Skribenten, som av förståeliga skäl valt att vara anonym, skriver bland annat:   

”Den svenska idrottsrörelsen lever helt och fullt på ideella krafter. Detta utmålas inte sällan som något oerhört vackert och i vissa fall kan det absolut vara så. Men det finns en mörk avigsida som aldrig nämns. En idrottsrörelse som lever på ideella krafter utnyttjar också dessa och deras goda vilja, såväl medvetet som omedvetet. Det finns naturligtvis inga ondskefulla bakomliggande motiv till detta, utan helt enkelt bara behovet att överleva och få vardagen att gå ihop.”

Hen fortsätter vidare:

”Visst är det ett kul och energigivande engagemang. Det kan på många sätt vara oerhört otacksamt. Glädjestunderna i alla olika former må vara snudd på sagolika, men det är också du som alltid får ta smällarna som ansvarig. Det är du som kommer att beskyllas - något som blir allt vanligare och hårdare i dagens egofixerade samhälle där självförverkligandet är den nya religionen och narcissismen är ständigt närvarande. 

Om någon innerligt kommer att sätta sig ned med dig och fråga hur du mår? Glöm det! I stället kommer du bara att gå från en uppgift till nästa. Och du kommer få lovord över ditt (osunda) engagemang. Det är ju fantastiskt att du offrar dig själv, din tid och din hälsa för sakens skull, eller hur? Att känna efter är inget alternativ. Då är energin snart död och begraven. Eller, det är den många gånger sedan länge, men det har du inte tid att ta itu med.”

Ni kan läsa hela inlägget här: http://www.vilirare.se/2018/05/19/den-ideella-kraften-p%C3%A5-gott-och-ont-39707414

Det ger utan tvekan upphov till eftertanke. 

Och kanske ett och annat dåligt samvete?

Fyra viktiga punkter

I en av våra kvällstidningar såg jag en undersökning, beställd från opinionsföretaget Demoskop. Frågan var vad svenska folket anses vara viktigast att lyfta inför höstens val.

På de fyra första platserna hittade jag fyra svar som för mig är lika med vårt svenska och helt unika föreningsliv.

  • Invandring.
  • Sjukvård.
  • Integration.
  • Lag och ordning.

Beträffande nummer ett på listan är det givetvis upp till var och en att bedöma hur många vårt land kan ta emot. Jag hoppas dock vi är överens om att de vi väl välkomnar också ska ges förutsättningar till sitt nya liv i en inledningsvis främmande miljö. Jag kopplar också ihop invandring med integration.

Ni har läst det här tidigare och jag säger det gärna om och om igen. Det finns ingen bättre ”skola” än vårt föreningsliv då det handlar om att komma in i vårt samhälle. 

Eller att lära sig språket.

Eller att bli en del av ett sammanhang. 

Rekordartad ökning

På plats två kom som sagt ”Sjukvård”.

Psykisk och fysisk ohälsa är ett tillstånd som tyvärr ökar rekordartat och det är väl ingen tvekan för någon vilken betydelse föreningslivet har i sammanhanget.

Samma sak med ”Lag och ordning”.

Jag nämnde häromveckan att rekryteringskraften hos kriminella gäng redan i dag är starkare än de som finns hos föreningslivet i särskilt utsatta områden. 

Say no more…

Som sagt, platserna 1–4 kopplar jag direkt till alla de vi finns till för genom att genera överskott från våra produkter – och på så vi skapa hållbarhet och växtkraft. 

Vilken politisk sida vågar lyfta ”Föreningslivet” som en av sina viktigaste valfrågor?

På Ekot hörde jag om en undersökning om att år 2045 kommer var femte människa i världen av vara drabbad av fetma.

Det innebär att långt över en miljard personer om 27 år kommer att vara sjukligt överviktiga med alla de konsekvenser det innebär.

Studien, som presenterades på en kongress i Wien, visar också att den otäcka trenden talar om närmar en miljard som drabbas av typ 2-diabetes.

Vi har ansvar

Bakom forskningen ligger ett danskt läkemedelsföretag som har hämtat uppgifterna från världshälsoorganisationen WHO och som givetvis måste tas på största allvar.

Vilka summor det kommer att kosta det globala samhället är så svindlande att jag inte ens vågar mig på en gissning.

Även om många av oss så dags kanske inte finns med längre har vi ett enormt ansvar inför för såväl yngre som kommande generationer. 

En god början är tveklöst att vårda – och inte bränna ut – alla de ideella eldsjälar vi fortfarande har äran att ha tillgång till.

Likaså att våra politiker har en ökad förståelse för den kraft som finns inom föreningslivet och vilken samhällsnytta den gör. 

Vi har onekligen en del att reflektera över.

 

Hans Sahlin, Folkspel