I samarbete med Träffpunkt Idrott i Göteborg 

En Pippi-tjej får ansvaret

 

Hallå där, Monika Ölund, ny affärsansvarig för Träffpunkt Idrott och GöteborgsVarvet Expo. Hur ska du utveckla dessa båda verksamheter?

- När det gäller Träffpunkt Idrott är vi redan på gång att utveckla nya samarbeten genom oväntade möten med en mix av grupper. Ett exempel är aktörer såsom Svenska Fotbollförbundet, Svenska Badmästareförbundet, arkitekter och byggherrar som möts i gemensamma frågeställningar. Att bygga en anläggning i dag är så mycket mer än bara byggteknik, exempelvis hur vi kan göra bad- och idrottsanläggningar tillgängliga för alla människor och därmed förbättra folkhälsan.

- När det gäller GöteborgsVarvet Expo, som vi arrangerar för första gången i maj i samarbete med GöteborgsVarvet, är utmaningen att utveckla den från en mässa med montrar till en nationell mötesplats för hälsa. En mötesplats där alla aktörer på hälsomarknaden deltar och Göteborg sjuder av liv under en hel vecka!

Vem är Monika Ölund?

- Jag är en Göteborgstjej som brinner för idrott, möte mellan människor och försäljning. Jag är lärare i botten och har efter tio år som lärare och rektor även arbetet inom den kommunala sektorn i Stadsdelsförvaltning Västra Göteborg, föreningslivet i form av Studieförbundet Vuxenskolan och statlig verksamhet i form av Arbetsförmedlingen. På Arbetsförmedlingen initierade jag bland annat ett projekt som heter ”Språngbrädan”. Syftet var att omvandla bidrag till lön och få in grupper som står längst ifrån arbetsmarknaden i arbete. Projektet lever kvar och fungerar som förebild för andra stadsdelsnämnder i Göteborg, och även för andra kommuner som kommer på besök. Det är jag mycket stolt över!

- Jag hann också med att arbeta som försäljningsvarig på Congrex – ett företag som sköter det administrativa i samband med kongresser och mässor, och som hade sina lokaler i Svenska Mässan. Företaget gick i konkurs. Jag hade redan hunnit knyta bra kontakter i huset, bland annat på Träffpunkt Idrott. Därför var steget över till att bli affärsansvarig för mässorna ganska naturligt för min del.

Din egen idrottsbakgrund?

- Jag är uppväxt i en orienteringsfamilj: min storasyster Lena tävlade och vann USM, pappa Bosse satt i klubbens styrelse och mamma Laila skötte markservicen. Jag började träna och tävla vid åtta års ålder och höll på till jag var tjugo. Då stukade jag foten så kraftigt att jag fick hålla upp en längre tid. Under den tiden hann jag upptäcka att det fanns annat att göra på fritiden än att träna orientering. Jag har också spelat badminton.

Vad lärde orienteringen dig som du tagit med dig in i arbetslivet?

- Jag lärde mig tre saker: att vara självständig – det är tufft att som åttaåring åka i väg ensam på ett femdagarsläger och klara av allt det praktiska – att vara nyfiken på att möta nya människor med olika bakgrund och att ha ett eget driv. 

- Orientering är både en ensamidrott och en social idrott. Det är bara upp till dig själv när du är ute i skogen och ska fatta beslut om vägval. Samtidigt är det många människor på plats på tävlingen och du får chans att träffa nya vänner. Det har jag också haft nytta av i mitt yrkesliv.

Ta ett exempel på hur du har hunnit sätta din prägel på Träffpunkt Idrott?

- Jag vågar påstå att jag ligger bakom att SGA, Swedish Greenkeepers Association, som organiserar alla som arbetar med grönytor inom golfen, väljer att ha sin banchefskonferens under Träffpunkt Idrott. Det ska bli spännande att vara med och utveckla konferensen tillsammans med SGA , med målet att öka antalet deltagare och stärka innehållet.

Vad är den främsta utmaningen med Träffpunkt Idrott?

- Att vara aktuell! Vi arrangerar mässan vartannat år. Det gör att vi behöver vara extra lyhörda för branschens aktuella frågeställningar. 

Slutligen: om du var en sagofigur i Astrid Lindgrens Värld, vem skulle du vara då och varför?

- Pippi Långstrump! Hon är modig, stark och orädd – men missbrukar aldrig sin styrka. Jag lever efter hennes citat: ”Det här har jag aldrig provat tidigare – så det klarar jag alldeles säkert!”

Fakta

Namn: Monika Ölund

Ålder: 42

Familj: Man och nioårig dotter, som engagerar hela familjen i friidrott.

Bor: Göteborg

Aktuell: Ny affärsansvarig för Träffpunkt Idrott och GöteborgsVarvet Expo på Svenska Mässan. Från och med april 2016 även verksamhetsansvarig för båda mässorna. 

Fritidsintressen: Idrott, träning, umgås med familjen, laga mat och träffa vänner.