Ett event som slår alla andra

Idrotts-Sveriges mest spektakulära evenemang som många fler borde vara förunnade att uppleva. Men 45 120 åskådare kom och imponerades av en show för 1,5 miljoner kronor.
Häcken står för gigantiska Gothia Cup som är större än störst – och bara fortsätter att växa. Det är ju faktiskt så att världens största turnering inte nöjer sig med just detta faktum.

Men inte nog med att föreningen gör en imponerande arrangörsinsats när det ska spelas 5 000 matcher, med cirka 22 000 mål, producerade av 31 120 spelare från 64 nationer – invigningsceremonien slår allt annat av vad förbund och föreningar försöker åstadkomma i Sverige.

45 120 åskådare fyllde Nya Ullevi på festkvällen och vädret gynnade en show med musik och betoning på idrottslig vänskap. Det var totalt utsålt, och åskådarna fick se representanter från samtliga 64 länder tåga in, blandat med dansuppvisning från flera hundra ungdomar.

Det är ett jättelikt event med sekundregi i över tre timmar. Kutym är inmarschen med spelare och ledare. Numera representeras varje land av bara ett lag och nationerna introducerades i grupper, vilket innebär en tidvinst.

Värd för kvällen var MTV:s Lars Beckung som ledde showen från de tre jättelika scenerna som hade byggts på mittplanen. En mängd välkända hits, många kännetecknade land eller världsdel, fyllde Ullevi och dansarna skiftade i klädsel, stil och antal.

Under inmarschen utmärkte sig många – från ett amerikansket lag,där alla tjejer var utklädda till Frihetsgudinnan, nigerianska småkillar som spontant började slå frivolter till mexikanare i stora sombreros.

Sverige kom in som sista lag, representerat av Torna Hällestad. Med Europes ”The final countdown” följt av ett potpurri på låtar med ABBA och Gyllene Tider blev det en sanslös stämning. I synnerhet när publiken hade fått gula och blå ballonger, och Ullevi förvandlades till ett blågult ballonghav.

Ett avslutande fyrverkeri, som bara det kostade flera hundra tusen kronor, innebar en oförglömlig kväll. Därmed också en lyckad PR inför alla de utländska besökarna.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.