Svensk europatourtävling läggs ned

Först försvann Annika Sörenstams TPC från tävlingskalendern. Nu går också Göteborg Masters, den andra svenska europatourtävlingen i golf, i graven. British Masters på herrarnas europatour läggs också ned och Thai Masters i Bangkok försvinner när Volvo lämnar som sponsor.

Göteborg Masters spelades ifjol på Lycke och var den första europatourtävlingen på tio år i Göteborgsregionen. Men den fick bara leva i ett år. Enligt vad IA erfar läggs den nu ned. Detta sedan arrangören och huvudägaren till Lyckes bana, Golf Engineers AB, hamnat i ekonomiska problem och just nu genomgår en rekonstruktion.

Det är inga ljusa tider för damgolftävlingar just nu. TPC och arrangören IMG fick problem när huvudsponsorerna Skandia och SAS inte förlängde sina avtal och efter tävlingen på Frösåker i Västerås ifjol bestämdes att tävlingen om inte läggs ned, så i alla fall har ett uppehåll tills vidare.

Göteborg Masters vanns ifjol av fransyskan Gwladys Nocera med svenskan Nina Reis som tvåa. Tävlingen hade, eller har, ett tvåårigt avtal med LET, den europeiska damtouren och Svenska golfförbundet. Tävlingen skulle enbart ingått på den svenska SAS Masters Tour, men efter uppbackning från Göteborg & Co och LET bestämdes att även ge den europatourstatus.

Irriterat på LET

Då sade LET:s vd Alexandra Armas att hon såg med glädje på en ny turnering i Sverige, ett land som visar stark support och stort intresse i damgolfen. Enligt vad Idrottens Affärer erfar är tongångarna kärvare idag. LET vill ha pengar från Svenska golfförbundet, en så kallad sanktionsavgift även för 2009. Golfförbundet hänvisar till Golf Engineers. Diskussion pågår.

Förlorarna är förstås damtourspelarna som ser allt färre speltillfällen. I USA har den största touren, LPGA, stora problem med att hitta sponsorer och tv-tid. Att Annika Sörenstam, den största stjärnan, avslutade sin karriär i Dubai December, har heller inte hjälpt.

Spelarna kan sänka sin lön

Fem turneringar har lagts ned. En av dem är Corning Classic, en av tourens äldsta tävlingar, som snart spelas för sista gången. Många turneringar har stora sponsorkontrakt som går ut och riskerar att försvinna i finanskrisen som slår hårt mot golfen. Spelare har erbjudit sig att avstå från en del prispengar.

– Det är något vi kanske måste göra, för att rädda turneringarna. Jag känner att vi spelare måste agera. Vi har redan förlorat turneringar och vem vet hur nästa säsong ser ut? Jag är bara 22 år och det är inte så här man vill ha det, sa Paula Creamer i samband med Sybase Classic som spelas den här veckan.

Med färre turneringar på schemat håller i alla fall varje startfält högre klass. Veckans Sybase Classic har lockat 27 av världens 30 bästa spelare på världsrankingen.

Volvo hoppade av

Säsongsavslutningen Thai Masters på golfens Asian Tour har ställts in. Anledningen är att Volvo hoppat av som sponsor. Golftävlingen i Bangkok skulle ha spelats i december, men då Volvo nu valt att inte förlänga sitt kontrakt läggs den ned.

”Turneringen läggs ned då Volvo vill ge sig in i andra event i andra länder i Asien med större och bättre startfält. Det finns en chans att tävlingen kommer tillbaka ett annat år i annat format med ny sponsor”, säger Asian Tours chef Kyi Hla Han till Reuters.

Volvo Event Managment uppger att det ekonomiska klimatet för bilindustrin, det osäkra läget inom golfen i Asien och det instabila politiska klimatet i Thailand spelat roll i företagets beslut. Volvo fortsätter dock sin sponsorverksamhet inom golfen med World Match Play Championship, China Open och Masters Amateur. Just China Open ingår på OneAsia Tour, konkurrenten som också tagit fyra av Asian Tours tävlingar.

Även i Europa tvingas golftävlingar bort från herrarnas tävlingskalender. Senast British Masters på herrarnas Europatour. Tävlingen var inplanerad i september, men då tidigare sponsorer ej förlängt sina kontrakt och få nya säkrats, läggs tävlingen ned. Sponsorerna kom från bankvärlden (Bank of Ireland), försäkringar (Quinn Insurance) och bilindustrin (Jaguar), så problemen är kanske lätta att förstå. ”The Battle of The Brabazon” på The Belfry vanns i fjol av Gonzalo Fernandéz-Catano.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.