Idrotten slår larm i Almedalen

Riksdagens budgetbeslut i höst blir avgörande för om landets idrottsföreningar ska erbjuda idrott åt alla. Föreningarna har blivit alltmer beroende av statens stöd, det visar en undersökning från Riksidrottsförbundet som presenterades på ett seminarium i Almedalen.

- Det statliga stödet har ökat i betydelse. Idag är vi i ett läge där ett minskat statligt stöd skulle tvinga många föreningar att öka medlemsavgifterna, vilket slår mot de som redan har små ekonomiska marginaler. De som behöver idrotten mest riskerar att bli utestängda, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.

Riksidrottsförbundet presenterade i Almedalen en undersökning om idrottsföreningarnas ekonomiska situation som visar att medlemsavgifternas andel av föreningarnas intäkter har fördubblats på 15 år. Det statliga stödet har ökat samtidigt som kommunernas stöd minskat och intäkterna från spellotterier nästan försvunnit helt. Sammantaget är idrottsföreningarnas ekonomiska situation relativt oförändrad.

579 föreningar med stor spridning på olika idrotter, geografiskt och storleksmässig har svarat på frågor om sin ekonomiska situation. Undersökningen har jämförts med tidigare identiska studier från 1994 och 2003. Frågorna har handlat om hur ekonomin är, har varit och kommer att bli.

Idag, precis som för som för 15 år sedan, är genomsnittsföreningen liten. Den har färre än 250 medlemmar och en årlig omsättning på mindre än 250 000 kronor.

- De små föreningarna är idrottens kärna, de, stora och medialt uppmärksammade föreningarna är få, säger Karin Mattsson Weijber.

Idrottspropositionen utlovar ett stabilt och förutsägbart bidrag till idrottsrörelsen utan att nämna någon summa. På Riksidrottsförbundets seminarium i Almedalen gav riksdagspolitiker från båda blocken signalen att golvet för statens stöd till idrotten bör ligga på dagens nivå.

Fakta

Statens stöd till idrotten 2008

/Stöd över stadsbudgeten: 505 miljoner (varav 60 miljoner särskilt bidrag från Svenska Spel)
/Överskott från Svenska Spel: 834,5 miljoner (LOK-stöd och elitstöd)
/Idrottslyftet: 500 miljoner

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.