Camparliv via aktiebolag

Ett aktiebolag med tillägget ”SVB” står bakom Sveriges största sommarkollo. 5 400 idrottsungdomar samlas under fyra veckor i Norrköping. Stadium Sports Camp (svb) bär ansvaret, där tillägget står för ”särskild vinstutdelningsbegränsning”.

Med detta ”svb” ska ingen kunna tvivla på att moderbolaget Stadium gör business på ungdomarna. Varje vinstkrona ska gå till Sports Camp och här handlar det om stora tal.

- Totalt har Sports Camp genererat 25 miljoner kronor till våra samarbetsföreningar. Bara i fjol kunde vi dela ut fyra miljoner, berättar projektledaren Niclas Westerdal.

Omsättning på nära 14 miljoner

Omsättningen i år beräknas hamna på cirka 14 miljoner kronor i det bolag som bildades i september 2006.

- Tidigare var föreningarna delägare och fanns med i styrelser och ledningsgrupper. Nu är Sports Camp ett dotterbolag i Stadium med tre årsanställda. Vi har ett hundraprocentigt ansvar men samarbetar med cirka 25 partners, främst föreningar som får långa avtal med oss.

Det är ett drygt arbete för klubbarna även om de får en bra ersättning, men det krävs mer än 200 ledare som ägnar en semestervecka till att hålla igång alla ungdomar under varje vecka..

Ulf Eklöf fångade ytterligare en idé

Thomas Walden, dåvarande marknadschef för Stadium presenterade en idé för Ulf Eklöf, Stadiums grundare och förre vd, som direkt nappade. I det här fallet 1995 vid en diskussion om hur det stora gröna idrottsfältet vid Himmelstalund i Norrköping låg öde sommartid.

På jobbet hade Ulf Eklöf samtidigt en diskussion om hur företaget skulle kommunicera med nya som gamla konsumenter. Stadium hade tagit hjälp av marknadsföringsgurun Leon Nordin som hävdade att företag inte bara kan fånga kunden med produkten utan även ska ”bidra till en bättre värld”.

Korsbefruktningen skedde då och där. Sports Camp blev ett sätt att få ett förhållande med en kund utan att det krävdes ett besök i butik samtidigt som näringsliv, föreningar och kommun fick en stark möjlighet till att bygga nätverk och nå uppmärksamhet.

Söker sponsorer

Naturligtvis åtnjuter Stadium mycket PR tack vare de här fyra årliga sommarveckorna, men företaget är berett at ta ytterligare ett innovativt steg, nämligen att välkomna sponsorer.

- Efter 15 år känner vi att produkten är en av de starkaste vad gäller sportevenemang. Därför har vi beslutat om en ny sponsorstruktur där nationella företag och varumärken kan delta för att ytterligare skapa medel för att höja upplevelsen på lägret. Ett sportens Disney är visionen, säger Mattias Zingmark, sponsor- och eventansvarig vid Stadium.

Han berättar att fyra huvudsponsorer är aktuella, där E.on presenterades redan till det här året.

1995 genomfördes den första campen med fotboll, ishockey och basket. Sedan dess har 13 sporter tillkommit, som bandy, bordtennis, brottning, dans, friidrott, golf, gymnastik, handboll, innebandy, multisport, simning och tennis.

Inspirera ungdomar, stärka självkänslan hos dem, introducera nya idrotter, motivera och utbilda ledare och bjuda på en upplevelse för både knoppen och kroppen – det är ledorden. Men framför allt, att vara kompis och ha kul gäller samtliga.

2 795 kronor per deltagare

5 400 tjejer och killar i åldern 11-14 år deltar i år. Intresset är stort, så pass att nära 1 000 ungdomar inte kunde få plats. Ändå är det rekordmånga, i en relativt jämn fördelning eftersom 47 procent är tjejer. Var och en, eller föräldrar, betalar 2 795 kr i lägerkostnad.

- Målet är 10 000 deltagare inom fem år, och just nu är det logimöjligheterna och vår egen fantasi som begränsar säger Ulf Eklöf.

Förutom rekordintresset är det också första gången som nya Stadium Arena kan utnyttjas. En imponerande skapelse till både storlek och utseende. Just det, för besökaren i Norrköping råder det inget tvivel om att Norrköping är Stadium Town. Norrifrån på motorvägen möts bilisten av det jättelika centrallagret och söderifrån syns den hypermoderna arenan.

Dessutom, stan är klädd i banderoller som förmedlar budskap för campen: ”Totalt har vi köpt banderoller till en längd av cirka 1,5 km för att berätta för alla vad som sker här”, skrattar Niclas Westerdal, ursprungligen ekonom som älskar att jobba och entusiasmera ungdomar.

Thomas Ejderhov

Fakta

Stadium är Sveriges största sportkedja med ca 110 butiker i Sverige, Danmark, och Finland. I företaget ingår förutom Stadiumbutikerna, specialkoncepten Stadium Ski, Stadium Golf och Stadium XXL samt Red Devil- och Sports Outletbutikerna. Dessutom ingår dotterbolagen Stadium Promotion, Stadium Solutions och Stadium Sports Camp (svb). I koncernen arbetar cirka 3 000 personer och omsättningen 2007/2008 var ca 4 miljarder exkl moms. Företaget ägs av bröderna Ulf och Bo Eklöf med familjer samt Ikano S/A (25 procent). Stadium vill inspirera till ett aktivt, roligt och hälsosamt liv.

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

Under 2019 stod Skåne som värd för 23 procent  av de internationella idrottsmästerskap som arrangerades i Sverige - dvs 11 av 47 internationella mästerskap. Det visar den senaste statistiken från Centrum för Idrottsevenemang som varje år tar fram statistik över antalet internationella mästerskap som arrangeras i Sverige. 

Det innebär att Skåne är främst i landet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

BAUHAUS samlar på idrotter och sponsoravtal. Nu har företaget utökat avtalet  med Svenska Skidförbundet. Under säsongen 2018/2019 var BAUHAUS partner till svensk skicross, men tar nu ytterligare ett steg och utökar samarbetet genom att bli huvudsponsor för den framgångsrika skicross-verksamheten.

Världscupen i längdskidåkning har en stor plats i svenskarnas hjärta och hälften av svenskarna (50 procent) planerar att titta på SVTs vinterstudion.

Det finns skillnader mellan hur män och kvinnor tittar på vintersport. Var tredje kvinna (33 procent) har Vinterstudion på i bakgrunden medan de gör andra saker. Det gäller bara för var fjärde man (24 procent).

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.