Sveriges största sponsorevenemang

Motorljudet dånade över Mantorp Park utanför Linköping. Över 25 000 personer trivdes, om det så var i eleganta VIP-loger eller vid räcken runt banan. Kungen var där, han missar ogärna STCC-finalerna, i synnerhet inte nu när prins Carl Philip kör. Riksidrottsförbundet s ordförande Karin Mattsson-Weijber gjorde ett studiebesök. Mattias Ekström hade helst velat vara med själv på banan. Tony Richardsson tog farväl. Peter "Poker" Wallenberg glömde bort all business.

Swedish Touring Car Championship-finalerna på Mantorp måste vara Sveriges största sponsorevent. Från arrangörshåll hävdas att egentligen alla som närvarar är speciellt inbjudna. Dvs, de har fått en egen invit från något företag som på ett eller annat sätt är knutet till evenemanget.

Läktare enligt Solvalla 

Det är hundratals sponsorföretag och några till. Det är VIP-träffar med mat och föredrag i merparten av 40-50 tält av varierande storlek, varav huvudsponsorn Postens tvåvåningsbygge är störst, eller i Mantorps Parks eget, nya tvåvåningshus med inglasad läktare typ Solvalla och VIP-loger som har eget garage (!). 

Och det är karlar överallt. Går det en kvinna på tio män så får ni åtminstone en vink om könsfördelningen. Det är män som kör, som synar fordon, som diskuterar hästkrafter, som trivs. 

Racen får alla besökare att rikta uppmärksamheten åt samma håll, annars pågår umgänget och samtalen ständigt och endast avbrutet av en vandring bland alla tält och depåer med alla dess bilar och motorcyklar, ett område som totalt täcker ett par fotbollsplaner. 

150 förare x 10 sponsorer

STCC är en industri som bara växer. Lågkonjunkturen har inte alls slagit så hårt mot motorsporten som många befarade. Här är det stora pengar i omlopp. 

Till dessa finaler i sex klasser var drygt 150 bilar och motorcyklar med förare kvalificerade, enskilt eller tillsammans i stall. Men säg att varje förare har närmare tio sponsorer. Då framstår storleken bättre. 

De stora stallen med maximala resurser blandas med de mindre stallen med begränsade möjligheter. 

Wallenberg mot Bernadotte

Två konkurrenter i Carrera Cup är Peter ”Poker” Wallenberg och Carl Philip Bernadotte som kör varsin Porsche.

Carl Philip är nykomlingen som har lärt sig successivt, men just i finalracet råkade han trycka till en konkurrent och förstörde kylaren på sin egen bil.

Peter ”Poker” Wallenberg har större rutin och älskar tillvaron runt racing.

- Jag blev kidnappad av sambon och fick ta en tävlingslicens här på Mantorp en vardag för drygt tio år sedan. Hon visste hur intresserad jag är, men hon hade nog inte tänkt sig att jag sex månader senare skulle starta ett eget team, berättar han.

Racing är mycket mera än ett fritidsintresse för honom. Han har sitt PWR Racing, ett eget serviceteam med en depå som består av två stora långtradare, servicedel och en servering.

- Det är omfattande i alla avseenden. Man behöver sponsorer och då ska man kunna bjuda in dem på besök, därav vår restaurang, påpekar han.

 Även "Poker” söker sponsorer

Men, du jagar väl inte sponsorer?

- Jo, för tusan. Bilen kostar 1,4 miljoner, driften drygt 2 miljoner. Sedan är det lite andra utgifter också, småskrattar han.

Hur mycket pengar han än är god för vill han ha samarbetspartners och att döma av antalet loggor på bilen har han framgång bland affärskollegor. Till sin hjälp med just marknadsföring och PR har han förra tennisproffset Hans Simonsson som ibland också kör själv.

- Sponsorer är nödvändiga även för mig. Sedan tror jag att min racing är mycket dyrare än för andra. De har mera tid att ägna sig åt verksamheten, påpekar "Poker".

- Mitt största problem är tiden. Nu har jag goda medarbetare som ser till att jag kan komma i sista stund till banorna.

”Poker” Wallenberg älskar att tävla med bilar och har ljudet från en racerbil i sin mobiltelefon. Vardagarna är fyllda med möten och avtal inom Investor-sfären. Det är inte ovanligt att affärskollegor vill prata racing.

- De flesta vet hur passionerad jag är.

- Men faktum är att jag undrar om jag skulle klara den dagliga tillvaron utan det här. Racing är för mig ett otroligt bra sätt att fokusera på annat. Jag kan inte tänka mig något bättre sätt att koppla av, berättar Peter Wallenberg.

Mattias värstingbil

Mera från Mantorp Park:

Tony Richardssons avsked från motorsporten kom i skymundan. Nu har han gjort sitt. Efter 20 år inom speedway, som särklassig världsmästare och en avslutning med fyrhjuligt i Porsche Carrera Cup, väntar en ny karriär.

Tony, i dag 39 år, blir Swedish Matchs representant i öst-Europa. Där är han välkänd, en smart värvning av företaget.

Mattias Ekström följde tävlingarna och i synnerhet finalen i STCC med systerbilar till hans DTM-serie i Tyskland. Noterbart är att STCC-bilarna har motorer på cirka 300 hk medan 470 hk via V8:or gäller i den konkurrens där han tillhör de allra främsta.

- Fasen vilka race. I dag skulle jag ha velat vara med, ropade Mattias medan han intensivt följde varje händelse i finalen.

Thomas Ejderhov

 

 

 

Fria Europa (inte verifierad)

ons, 2009-09-30 09:16

1. Pengarna

Sveriges största sponsorevent som rubbe förpliktigar. Hur mycket deg handlar det om egentligen och vilka ligger tvåa, trea och fyra?

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.