Dramatisk kostnadsökning för OS i London

Kostnaderna för OS i London skenar, norska olympier kör kinesiskt, Istanbul och Quebec funderar på olympiska spel och Sochi satsar på miljön i samarbete med FN. Här har ni nyheter från den olympiska ringhörnan.

Det är The Telegraph som avslöjar att budgeten på 9,3 miljarder pund kommer att överskridas och att de ökade kostnaderna "begravts" i olika undangömda rapporter.

"En investering i framtiden"

Bland de nya utgifterna finns 1,2 miljarder pund  som Londons borgmästare Boris Johnsons utvecklingsdepartement använt till att köpa och rensa upp det olympiska området i staden, dessutom 359 miljoner pund i räntor och säkerheter.

136 miljarder kronor motsvarar exempelvis den svenska statens anslag till arbetsmarknad/arbetsliv och utbildning för 2010.

En talesperson för det brittiska kulturdepartementet (dit sport hör) sade till The Telegraph:

"Vi har hela tiden känt till att det kommer att bli extra utgifter från annat håll. Men OS kommer att lämna ett bestående välgörande avtryck för hela landet. Det är en investering i vår framtid, inte någon slags börda."

Enorma belopp

Paul Deighton är chef för Londons organisationskommitté och han kommenterade OS-intäkterna nyligen. 400 miljoner pund från biljettförsäljning och 700 miljoner pund från privata sponsorer (550 miljoner säkrade). Deighton ansåg det vara synnerligen starkt att i dessa tider kunna visa upp en så framgångsrik sponsorförsäljning för OS och Paralympics.

Londons organisation har fått kritik för att man valt att låta bli att bygga en tillfällig arena för badminton och gymnastik och istället låta deltagarna åka 20 minuter längre till Wembley Arena. Deightons svar till nyhetsbyrån AP:

"I dessa tider när människor förlorar sina jobb är det inte försvarbart att skattebetalare ska lägga pengar på något som sedan ska rivas bara för att ett fåtal människor ska slippa åka bil i 20 minuter."

Mera OS-nyheter

Istanbul vill gärna arrangera sommar-OS 2020. det förklarade en representant för staden vid ett möte i London nyligen. Istanbul övervägde att söka 2016 (som Rio fick) men valde att vänta för att vara säkra på att man verkligen klarar av det, som det formulerades.

Bland annat har representanter för regering och stad rest runt på stora evenemang på andra orter för att bli övertygade om att allt som krävs går att göra även i Turkiet.

Bland konkurrenterna väntas finnas städer som Rom eller Venedig i Italien, Hiroshima/Nagasaki i kombination med Tokyo i Japan, Kapstaden eller Durban i Sydafrika. (Sportbusiness)

****

Arrangörerna av vinter-OS i Sochi 2014 har presenterat en avancerad miljöstrategi, utvecklad i samråd med FN:s miljöprogram samt den ryska regeringen. Tanken är att strategin inte bara ska skydda utan stärka och påskynda miljöarbetet. (Sportbusiness)

****

Kandadensiska Quebec försökte 2002 (Salt Lake) och 2010 (Vancouver). Nu tar den fransktalande staden ny sats mot vinter-OS 2022 eller 2026. Quebecs hövding Jean Charest lägger en miljon kandensiska dollar på en förstudie för att undersöka möjligheterna till en ansökan. I tre år ska främst behovet av förändringar i infrastrukturen undersökas. 2015 och 2019 tas beslut i IOK om värdstad för respektive år. (Sportbusiness)

****

Den amerikanska olympiska kommittén kommer att samarbeta med DISC Sports and Spine Center i Kalifornien. Avtalet gäller över OS i London 2012. DISC kommer att samarbeta med USOC.s medicinska team när det gäller kirurgi, ortopediska ingrepp, rehabilitering och förstås förebyggande av skador. DISC Sports and Spine Center arbetar i dag med bland annat det amerikanska volleybollandslaget och Los Angeles-lagen Clippers och Kings. (SportsPro)

****

De norska OS-trupperna kommer att tävla i kläder från Phenix och Kappa till och med OS i London 2012. I ett avtal med kinesiska Dongxiang, som äger Phenix och har distributionsrätt för Kappa, ska de norska framgångarna ( i alla fall vintertid) få klädmärkena mer kända. (SportsPro)

 

 

 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.