Konståkningens världsstjärnor i Globen

Sverige och Ericsson Globe får ett nytt gigantiskt evenemang med världsstjärnor. Stockholm Ice ska samla världens främst konståkningsstjärnor. Det är en satsning med en mångmiljonbudget och tanken är att fylla Globen och göra sporten än mera etablerad.

Konståkningen samlar många TV-tittare vid stora mästerskap. Mannen bakom nya initiativ är Per Adler, generalsekreterare i Svenska Konståkningsförbundet, och en av männen som byggde upp Svenska Golfförbundets framgångsrika affärsverksamhet.

Nu vill Per Adler att den svenska publiken bara en dryg månad efter OS ska få chansen att se många av medaljörerna livs levande.

Världens främsta kommer

- Vi är stolta att kunna presentera världens främsta konståkare i Sverige, bland andra OS-guldmedaljören Jevgenij Plusjenko, Ryssland och världens bästa paråkningspar, OS-guldmedaljörerna Aljona Savchenko och Robin Szolkowy, säger Per Adler om evenemanget som genomförs den 2 april, Långfredagen, och som även har den svenska landslagsstjärnorna på plats.

Per Adler tillträdde som generalsekreterare i Svenska Konståkningsförbundet för ett år sedan, och kom då närmast från 18 år på Svenska Golfförbundet Affärsutveckling AB, varav de sex sista som vd. Under den tiden var han med och formade Golfförbundets affärsverksamhet som från några 100 000 kronor omsatte nästan 200 miljoner kronor.

Nu ska han också förädla konståkningen. Bakom Stockholm Ice står Svenska Konståkningsförbundet och Stockholm Globe Arenas, som äger 50 procent var.

Konståkning som hästarna

- Första året är målet att fylla Ericsson Globe och få åtminstone en omsättning på 5-6 miljoner kronor. På sikt är ambitionen att fylla flera föreställningar och utöka konceptet på det sätt som Globen Horse Show har gjort, vilket kan ge en omsättning på 25-30 miljoner kronor.

- Det är en imponerande resa Svenska Hästsportförbundet och Stockholm Globe Arenas har gjort, och vi ser något liknande framför oss med Stockholm Ice, säger Per Adler.

Ett nytt publikgrepp blir att öppna en kortsidan av sargen och placera VIP-stolar ända ned till isen, så att publiken kommer så nära åkarna att de hör skridskoskären och känner snösprutet.

Företagen är intresserade

Biljetterna släpps under måndagen och Per Adler jagar just nu partners till Stockholm Ice:

- Alla företag jag varit i kontakt med är positiva till initiativet och frågar samma fråga: Varför har inte detta gjorts tidigare. Nu gör vi det och vänder oss till partners som vill synas i ett positivt sammanhang med en publik som domineras av köpstarka kvinnor i mental ålder 30-50 år.

Det stora dragplåstret blir den regerande ryske OS-mästaren Jevgenij Plusjenko. Även den tvåfaldige världsmästaren Stéphane Lambiel från Schweiz är klar för galan liksom världens bästa paråkare de senaste säsongerna, det tyska paret Aliona Savtjenko och Robin Szolkowy.

Världsstjärnor - och svenskar

OS-mästaren från Turin 2006, Jevgenij Plusjenko, betraktas som 2000-talets främste manlige konståkare och har utöver två OS-medaljer tre VM-guld och fem EM-guld. Efter OS i Turin tog Plusjenko timeout och han blev i fjol känd för när han åkte skridskor på scenen som en del av Rysslands vinnande bidrag i Eurovision Song Contest. I höst har 27-åringen gjort comeback med sikte på att försvara sin OS-titel i Vancouver, något bara tre manliga konståkare klarat.

- Jag tränar för fullt, två-tre pass om dagen och det känns mycket bra. Det är inte lätt att komma tillbaka till elitidrott efter tre års frånvaro, men jag är beredd att ta risken, sade han nyligen i en intervju.

Den svenska eliten ska också visa upp sig i Globen, bland annat de tre herrar som aspirerar på en OS-plats. Vem av Kristoffer Berntsson, Adrian Schultheiss och Alexander Majorov som får åka till Vancouver avgörs vid EM i januari.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.