Helena är svenska folkets favorit

Av alla svenska idrottshjältar är Helena Jonsson den största för närvarande. Vid Idrottsgalan belönades hon med Jerringpriset sedan svenska folket hade röstat och rankat henne högre än Zlatan Ibrahimovic. Ingen av dem närvarade i Globen, men jublet bröt loss när resultatet av omröstningen tillkännagavs av prins Carl Philip.

Det är elfte året i rad som tv-tittarna, artister och komiker hyllar Sveriges mest framstående idrottare i Globen.

För tredje året i rad var Peter Settman programledare för Idrottsgalan som nu genomfördes för elfte måret och har blivit såväl en institution som självklar tradition inom idrottssverige.

2,5 miljoner tv-tittare

Sedan starten år 2000 följer i snitt 2,5 miljoner tittare galan årligen i SVT och ser hur svenska världsstjärnor tar emot Idrottsakademins priser för sina prestationer.

Dessutom utdelades Svenska Dagbladets Bragdguld för årets främsta svenska idrottsbragd, Tv-sportens Sportspegelpris och inte minst Radiosportens klassiska och prestigefyllda Jerringpris som sedan 1979 röstas fram av det svenska folket.

Det uppstod en spänning och glädje även i 2010-års gala trots ett år som var mindre framgångsrikt för Sverige. För Peter Settman blev det en favorit i repris. Efter en säsong med Dansbandskampen, Så ska det låta och tidigare Idrottsgalor tog han sig nu an en ny gala med oförminskad entusiasm:

Hedersuppdrag

- En förfrågan om att leda Idrottsgalan är ingen man tvekar över! Det är ett hedersuppdrag som dessutom är fantastiskt roligt att genomföra, säger Peter Settman, som är den förste programledare att på egen hand genomföra tre Idrottsgalor på raken.

Kvällen till ära var dett varierande utbud av artister och komiker. Dessutom deltog H.K.H. Prins Carl Philip. Årets artister var Magnus Uggla, LaGaylia Frazier, Martin Stenmarck, Magnus Carlson och Jessica Folcker, liksom nya stjärnskottet Asha Ali samt Erik Hassle som framträdde tillsammans med Nacka Musikklasser.

På plats för att hylla var också dansante skådespelaren och multiartisten Morgan Alling samt ett flertal komiker- och programledare som Anna Blomberg, Babben Larsson, Peter Magnusson, Felix Herngren, Per Andersson och Peter Johansson.

Fakta

Alla prisade - och nominerade

Årets kvinnliga idrottare: Helena Jonsson – (Skidskytte)

Övriga nominerade: Emma Johansson – (Cykel), Lisa Nordén – (Triathlon), Sarah Sjöström – (Simning)

Årets manlige idrottare: Zlatan Ibrahimovic – (Fotboll)

Övriga nominerade: Gustav Larsson – (Cykel), Henrik Stenson – (Golf), Robin Söderling – (Tennis)

Årets lag: Robert Karlsson & Henrik Stenson – (World Cup, Golf)

Övriga nominerade: Lina Andersson & Anna Olsson – (Längdskidåkning) Svenska Bandylandslaget, herrar – (Bandy) Svenska Fotbollslandslaget U21, herrar – (Fotboll)

Årets ledare/tränare: Staffan Eklund – (Skidskytte)

Övriga nominerade: Carl Jenner – (Simning), Jörgen Lennartsson & Tommy Söderberg – (Fotboll), Pär Mårts – (Ishockey)

Årets nykomling: Jonas Jerebko – (Basket)

Övriga nominerade: Daniel Berta – (Tennis), Rasmus Elm – (Fotboll), Marcus Eriksson – (Bilsport)

Årets prestation: Sarah Sjöström – (Simning)

Övriga nominerade: Therese Alshammar – (Simning), Zlatan Ibrahimovic– (Fotboll), Anna Nordqvist – (Golf)

Årets idrottare med funktionshinder: Anders Olsson – (Simning)

Övriga nominerade: Dövbasketlandslaget, damer – (Basket), Nicolina Pernheim – (Judo), Anna Polivanchuk – (Simning)

Jerringpriset: Helena Jonsson före Zlatan Ibrahimovic, enligt det svenska folkets omröstning.

Sveriges Radios Jerringpris delas ut till minne av radiolegendaren Sven Jerring delas ut en gång per år för årets bästa svenska idrottsprestation, främst ur ett internationellt perspektiv. 

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

”Money talks” – vad är en pandemi  när TV-bolag, rättighetsinnehavare, sponsorer och klubbägare ingår en helig allians och blir redo för nedsläpp efter 140 dagars uppehåll.

 I Norden är det Gent-gruppen, med Viasats kanaler och streamingtjänsten Viaplay som bjuder in till hockeydramatik med avgörande sjunde finalmatch om Lord Stanleys pokal senast den 4 oktober. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

Mot en avgift av 59 kronor för 30  dagar erbjuder Svenska Fotbollförbundet, SvFF,  från 1 augusti  livestreaming av bredd och ungdomsfotboll via appen ”Min Fotboll.

 Betalningsmodellen är Swish, men det är ännu oklart hur föreningslivet ska ersättas.  Idrottens Affärer har i tidigare artiklar belyst striden mellan SvFF och redan etablerade Solidsport AB, grundat redan 2008, och väl etablerat med livesändningar via nätet i egen app.