Ingen måtta på motionsintresset

Redan har över 45 000 löpare anmält sig till Göteborgsvarvet och 30 000 åkare är klara för Vasaloppets Vintervecka 2011. Motionsvågen som rullar över Sverige är mer intensiv än någonsin.

Göteborgsvartet, Vätternrundan, Lidingöloppet, Vansbro-simningen, ja, alla arrangemang märker av det jättelika intresset för motion i Sverige. Människor köar för att få svettas och jobba med sig själva.

En euroforisk kick

Att starta i något lopp och mäta sina krafter blir det optimala målet för en person som har fått ordning på löpsteget och upplever den euroforiska kicken av att orka lite mera och ännu lite mera.

I topp på den här motionspyramiden finns giganter som Göteborgsvarvet  och Vasaloppet.
45 000 löpare är anmälda till GöteborgsVarvet 2011. Idag är det 5 000 fler löpare anmälda till halvmaratonloppet, än motsvarande datum i fjol. Bara under det senaste dygnet har 7 000 löpare anmält sig.

Fram till i dag, torsdagen den 30 september, kostar en startplats i GöteborgsVarvet 445 kronor, från och med 1 oktober 695 kronor. Anmälningar mottas i mån av plats, det vill säga till anmälningstaket för GöteborgsVarvet (58 000 löpare) är uppnått.

Allt flera kvinnor löper

- De senaste två veckorna har trycket varit extra stort, många vill vara säkra på en plats i loppet och jag tror också att många löpare vill passa på att anmäla sig till den lägre avgiften, säger Bo Edsberger, tävlingsledare för GöteborgsVarvet.

Av de löpare som är anmälda hittills ökar andelen kvinnor mot tidigare. Till varvet 2011 är andelen anmälda kvinnor just nu 33 procent. I 2010 års lopp var andelen kvinnor 31 procent.

Samma tryck upplever man i Vasaloppets Hus i Mora. Vasaloppet första söndagen i mars 2011 blir alltid fullbokat först. I år skedde det för drygt en månad sedan.  Det 87:e Vasaloppet får maximala 15 800 deltagare.

Öppet Spår är chansen

Nu spiller intresset också över på alla andra lopp i Moraskogarna, de loppen som arrangörerna har marknadsfört i flera år, men utan det där extra gehöret. Kanske kommer nu genombrottet.

Anmälningarna till vinterveckans totalt nio lopp har redan passerat 30 000 deltagare.

I de övriga loppen i VasaloppsArenan (KortVasan, TjejVasan, Öppet Spår söndag, Öppet Spår måndag, UngdomsVasan, HalvVasan, SkejtVasan och StafettVasan) är ökningen 20 procent jämfört med 2010.

StafettVasan allt mera populär

Det loppet med kanske störst potential är StafettVasan 2011 (för femmannalag) som visar 50 procent fler anmälda lag vilket lär innebära att här blir det fulltecknat betydligt tidigare än 2010.

Ett annat exempel som visar att det är högtryck på anmälningarna är att nästan hälften av platserna i TjejVasan är bokade. Öppet Spår är loppet som utgör en chans för de som är sent ute.

Senast var det 14 000 anmälda till de bägge Öppet Spår-loppen. Just nu har 4 400 personer bokat plats.

Ska undvika samma trafikkaos

I år sker också stora ansträngningar för att undvika samma trafikkaos som i vintras. Tusentals åkare var ilskna när de fastnade i köerna och kom sent eller ens aldrig till start. En omväg på fyra mil via Lövnäs kan bli ett sätt att lösa bussköerna.

- Vi går igenom trafiklösningarna noggrant och jag skulle inte bli förvånad om vi hamnar i den lösningen, säger Vasaloppets vd Jonas Bauer.

Han vill slippa alla arga reaktioner och har prioriterat trafikfrågan. Därför har en logistikkonsult anlitats och Vasaloppets ledning har också diskuterat med Trafikverket och andra med erfarenhet av trafik.

Max 60 000 åkare i framtiden

- Vår primära uppgift är att återskapa förtroendet för busstrafiken. Ingen ska behöva komma för sent till starten. Vi lärde oss mycket i vintras. Att köra bussarna via Lövnäs är visserligen en längre sträcka, men vi kan spara tid, säger Jonas Bauer.

Han känner till alla kommentarer om att Vasalopp gapar efter för mycket, dvs vill ha ännu flera deltagare utan att det finns realistiska möjligheter till att få logistiken att fungera.

Jonas Bauer ser nu ett tak om maximalt 60 000 åkare.

- Vi har ingen ambition att växa till 2011, men räknar med att i framtiden kunna ta emot 60 000 åkare.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.