Superentreprenören bakom Ryder Cup

Bara OS och fotbolls-VM slår Ryder Cup i antalet TV-tittare. Helgens uppgörelse på Wales kan ses av 750 miljoner hushåll i 140 länder. Och mitt i allt står, om han har tid att vara på plats, en superentreprenör som lät bygga om ett BB till ett klubbhus för golfspelare.

Det är där de nu är samlade, världens främsta golfspelare.  De är på Celtic Manor Resort som består av tre 18-hålsbanor med sitt nav i ett gammalt BB.

40 miljoner pund investerade

Förvandlingen av hela området förklaras enkelt med 40 miljarder pund. Det var vad det kostade Sir Terry Matthews att skapa en förnämlig golfanläggning och som han ansåg var värd arrangemanget av Ryder Cup.

I själva verket har han byggt anläggningen med enbart en ambition i åtanke - att få Ryder Cup till sin hemstad. Visst, det har kostat, men som han själv säger:

- Å andra sidan kan man säga att jag gjorde det med ett syfte. När turneringen startar kommer vi att välkomna inte bara världens tidningar och television utan massor av golfintresserade människor. Av dessa miljoner, tänk om 50 000 av dem vill komma hit, vistas här och spela här. Vad betyder inte det…

"En affär för mig, inte en hobby"

Matthews kan ju själv spela ofta, som en journalist påpekade:

- Skojar du? Har du sett hur lång tid det tar?" "Skojar du? Har du verkligen förstått vad golf kräver?

- Nej, nej, nej, säger han. Jag kan göra ungefär tio affärer på den tid det tar att göra en runda. Jag föredrar att koppla av genom att öppna nya företag.

- Detta är en affär för mig, inte en hobby.

Har startat 80 företag

Matthews betraktar sig själv som Wales rikaste man. Han är en superentreprenör som har blivit förmögen via affärer från teknik och mikrobearbetning och företag som Mitel, brittiska BT och Newbridge Networks och Alcatel.

Han har startat 80 företag, och just Celtic Manor Resort betyder extra mycket för honom.

- Här känner jag en speciellt stolthet. Och jag fick tidigt en dröm om att få Ryder Cup till min hemstad.

- Jag förstod att Newport inte skulle kunna arrangera OS eller VM. Så jag sa till mig själv, vad är det näst bästa?

En keltisk herrgård och BB

Han menar att tävlingen nu sätter Newport på kartan.

- Vart jag än går i världen, USA, Kina, kommer alla att ha hört talas om Celtic Manor. Och varför? Ryder Cup förstås.

Matthews köpte ett nedgången och förfallen gammal keltisk herrgård, som också hade tjänat som BB, på en auktion på 80-talet.

- Jag kände till det här stället. Jag ville ha det och jag såg det hela tiden som affärsidé. När jag fick möjlighet att komma över marken och bygga hotellet gjorde jag det med en enda tanke, här ska Ryder Cup spelas en dag.

Dränering, dränering och avlopp

30 år senare har han spenderat runt 40 miljoner pund. Han har fått ett lyxhotell, tre förnämliga 18-hålsbanor och en minutiöst skött anläggning.

- När man bygger en golfbana är det tre saker du bör oro dig för, dränering, dränering och avlopp. Och när du har gjort det, investera i lite mer dränering.

- Här har vi den bästa avrinningen i världen. En månads regn kan falla här i en halvtimme och banan kan spelas igen om tio minuter.

2001 fick han beskedet att Ryder Cup ska spelas på hans bana 2010.

Har en egen hängbro

- Beslutet kom efter en hel del diskussioner, mycket goodwill och ett utmärkt anbud.

Sedan dess har det varit ett dagligt målmedvetet jobb för hans stab att skapa en ypperlig anläggning.

Matthews är stolt över speciellt ett inslag på banan. En hängbro på 330 meter.

- Jag vet inte många människor som äger en egen hängbro. Den har kostat en förmögenhet men den behövdes för åskådarna.

Hans plan stämde

Arrangörerna räknar med cirka 135 000 besökare så bron blir väl använd. Med artistgalor och kändisbesök hamnar Newport i det fokus som Matthews hela tiden har eftersträvat.

Bara staden är rustad för 22 miljarder kronor och ekonomer har beräknat att Ryder Cup-cirkusen genererar ett samhällsekonomiskt värde av 800 miljoner kronor.

Han visste vad han gjorde, superentreprenören.

Källa: www.telegraph.co.uk

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.