Därför får OS-drömmen nytt liv

Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth är beredd att pröva en ansökan om ett vinter-OS i Åre och Östersund år 2022. I så fall kanske fjärde gången gillt. Orden från regeringsdeklarationen 2006 har plötsligt blivit aktuella igen.

Den svenska OS-drömmen har fått nytt liv, enligt Riksdag och Departement. 

Vill syna förutsättningarna

Tankar och även förslag kommer och går runt ett svenskt OS. Nu plötsligt har tydligen förslaget bärighet. I synnerhet när idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth ser skäl till att syna förutsättningarna.

Hennes första motkrav till en eventuell uppbackning från regeringen är att en samlad idrottsrörelse står bakom en ansökan och att det finns en bred förankring hos det svenska folket.

Därmed återstår det en del.

Hon kommer ihåg 2006

Ett uttalat stöd och inte ett avvisande förvånar eftersom riksdagsmannen Per Åsling (C) motionerade för en månad sedan om nya OS-försök, men då möttes av en kompakt tystnad. Han ansåg att det fanns så goda skäl att Sverige måste visa sitt intresse som OS-arrangör. Åsling avsåg traditionen inom vintersport och samhällseffekter som folkhälsa och ekonomi.

Nu svarade Lena Adelsohn Liljeroth när, Gunnar Sandberg (S), påminde om vad som utlovades i regeringsdeklarationen från 2006. Statsminister Fredrik Reinfeldt sa då att en målsättning skulle vara att arrangera större idrottsevenemang i Sverige. Att idrottsministerna hakar på de orden fyra år senare väcker onekligen en viss förvåning.

- Det var ett litet oväntat svar för mig, kommenterar nu Gunnar Sandberg, själv bördig från Jämtland, i Riksdag och Departement.

RF-ordföranden avvaktar

Han är övertygad om att tiden är mogen för ett nytt OS-försök. Sandberg har dock inte banat väg för frågan i sin partigrupp eller med Riksidrottsförbundet.

- Vår inställning beror helt på hur stor enighet vi lyckas uppnå och vilka visioner och strategier som staten har, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber i en kommentar.

Tre gånger tidigare har ansträngningarna varit omfattande i Jämtland, men utan någon helst lycka hos IOK.

Olof S (inte verifierad)

tors, 2010-12-02 10:36

1. Vad säger SOK?

Vore spännande att SOK (Gunilla Lindberg exempelvis) som har all erfarenhet kring OS-ansökningar, förebedelser och genomförande av Olympiska spel getts möjlighet att uttala sig om detta.

Robert (inte verifierad)

tors, 2010-12-02 11:08

2. Var finns logiken och trovärdigheten?

Jag tycker det vore en dröm som går i uppfyllelse om Sverige kunde arrangera ett OS. Jag ser dock inte logiken när regeringen satsar 50 miljoner extra till visitSweden för att marknadsföra Sverige inför idrottsevenemang och 500 miljoner till det odefinierade och relativt kravlösa Idrottslyftet, men är inte beredd att satsa de pengar som krävs för den svenska OS-truppens förberedelser och deltagande vid Olympiska spel! Dessa uppgår till ca 40 msek per år. Det är väl det främsta sättet att marknadsföra svensk olympisk idrott och samtidigt verka någorlunda trovärdig när man uttalar sig om att Sverige ska söka OS. Sluta med populistiska utspel, det blir bara genant och gjuter falska förhoppningar i redan OS-stukade och magsjuka Jämtar.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.