"Tänk vad där provspelet innebar..."

Här är priserna och bilderna från Fotbollsgalan i Malmö. Över 3 000 personer var samlade och galan följdes också av åtskilliga TV-tittare. I huvudrollen en skåning som själv funderade lite över "vad det där provspelet som 12-åring" har lett till. Zlatan Ibrahimovic var riktigt rolig i sitt utmärkt tacktal. Just, det han fick Guldbollen.

Bilder från Fotbollsgalan

Överst t v: Alexander Gerndt, Gefle/Helsingborg, Manon Melis, LDB FC Malmö och Linus Hallenius, Hammarby fick priset som årets skyttekung och skyttedrottning i allsvenskan respektive och skyttekung i superettan.
Överst t h: årets målvakter, Sofia Lundgren Linköpings FC och Johan Wiland, FC Köpenhamn. Prisutdelare var 'Dallas'.
Mitten: hedersgästen, den holländske fotbollslegendaren Johan Cruyff delade ut hederspriset.
Mitten vä: MFF:s lagkapten Daniel Andersson med Lennart Johanssons pokal.
Mitten hö: Patrik Andersson med sin fru Joahanna.
Nederst t v: Antonia Göransson, Kristianstads DFF, Hamburger SV och Ivo Pekalski, Malmö FF fick pris som årets nykomling av prisutdelarna Kikki Bengtsson och Anders Andersson.
Nederst th: Roland Nilsson Malmö FF och Martin Sjögren, LDB FC Malmö fick pris som årets tränare av prisutdelarna, Marika Domanski Lyfors och Lars Lagerbäck.

Foto: Andreas Hillergren, Scanpix

Fint folk kommer sent...

När gästerna på Fotbollsgalan tog en välkomstdrink inledde förbundskapten Eric Hamrén träningen för landslaget på Malmö Stadion. Den mest celebre gästen deltog inte i övningarna. Men Zlatan Ibrahimovic skulle lite senare göra lagkompisarna sällskap till Malmö Arena. Fint folk kommer sent, passade om någon gång.

Nåväl, runt halv åtta anlände landslaget med Zlatan i spetsen. I kostym och allt.

- Vi har inte riktigt tid med middagen på galan. Vi tränar och sedan käkar vi själva på hotellet. Och kommer lite senare till galan, någonstans kring 19.30, säger Hans Hultman, pressansvarig för landslaget, till media.

- Det sportsliga får gå före, vi har trots allt en landskamp på onsdag (mot Tyskland i Göteborg), säger Hans Hultman.

Prisutdelningen var omfattande. Hedersgästen Johan Cruyff möttes av en stående ovantion när han skulle dela ut just Hederspriset som gick till MFF:S förre tränare, Bob Houghton, som höll ett mycket värdigt tal och hyllades med en en kraftfull applåd. Houghton förde MFF till tre SM-guld och en plats i Europacupfinalen 1979.

Appplåder blev det också när cupmästarna, Helsingborgs IF, hyllades, men som allra mest steg jublet när årets svenska mästare, stans egna hjältar, LDB FC Malmö och Malmö FF, klev upp på scén.

Galans tidsprogam

Här är fotbollsgalans viktigaste hålltider

20.00: Start!

20.01: Peter Jihde, galakonferencier, hälsar alla välkomna.

20.05: Förbundskaptenerna för dam- respektive herrlandslaget, Thomas Dennerby och Erik Hamrén, delar ut priser till Årets allsvenska spelare.

20.10: Tittarna kan rösta på Årets mål.

20.12: Inslag om VM 2010.

20.16: Cupmästarna, KIF Örebro och Helsingborgs IF, hyllas.

20.26: Inslag med herrlandslaget, följt av en intervju med Erik Hamrén.

20.34: Artistuppträdande med Svante Thuresson, Magnus Carlson och Joel Alme.

20.38: Årets mittfältare.

20.44: Fotbollslegendaren Johan Cruyff delar ut Hederspriset.

20.59: De svenska mästarna hyllas: LDB FC Malmö och Malmö FF.

21.03: Inslag från tidigare prisutdelningar under kvällen, bland annat Årets målvakt och Årets back.

21.05: Den förre MFF:aren och VM-hjälten Martin Dahlin delar ut priser till Årets forward.

21.11: Bandet Hoffmaestro uppträder.

21.23: Inslag om damlandslaget, följt av en intervju med Linköpings Charlotte Rohlin.

21.30: Årets mål. Den förre förbundskaptenen Lars Lagerbäck är prisutdelare.

21.32: Inslag från tidigare prisutdelningar under kvällen, bland annat Årets tränare och Årets nykomling.

21.36: Sydsvenskans pris Diamantbollen delas ut av sportchefen Anja Gatu och OS-guldmedaljören Pernilla Wiberg.

21.48: Guldbollen delas ut av Aftonbladets krönikör Simon Bank och Fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

Fakta

Årets tränare: Martin Sjögren, FC Malmö, och Roland Nilsson, Malmö FF.

Årets domare: Jenny Palmqvist, Göteborg, i damallsvenskan och Markus Strömbergsson, Gävle, i herrallsvenskan.

Årets genombrott: Antonia Göransson, Kristianstad/Hamburg.

Årets nykomling på herrsidan utsågs Ivo Pekalski, Malmö FF.

Årets allsvenska spelare utsågs Manon Melis, LDB FC Malmö och Alexander Gerndt, HIF.

Årets mittfältare utsågs Caroline Seger och Pontus Wernbloom.

Årets bästa målvakter: Sofia Lundgren, Linköping, och Johan Wiland, FC Köpenhamn.

Årets backar: Charlotte Rohlin, Linköping, och Olof Mellberg, Olympiakos.

Årets hederspris: förre MFF-tränaren Bob Houghton som fick priset av världens bäste spelare genom tiderna, Johan Cruyff.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.