Svenska folket hyllar Therese

Skidlandslaget hyllades med flest priser - men huvudrollen fick Therese Alshammar som av svenska folket röstades fram till årets mottagare av Jerringpriset. Dessutom, Ingemar Stenmark och Angelica Bengtsson gjorde bejublade framträdanden.

Här ser du alla bilder från Globen.

Foto: Jessica Gow, Scanpix

Det stod mellan skidorna stafettlag och Therese Alshammar. Svenska folket fick chans att rösta fram till dess att priset skulle offentliggöras. Obeskedet blev - Therese Alshammar! Hon fick cirka 36 procent av rösterna, knockade skidåkarna och stod för en präktig sensation.

Själv befann sig Therese i Mexico. Hon trodde aldrig att hon skulle belönas eftersom OS-hjältarna fanns med i omröstningen. Skidstjärnor har en speciell plats hos många svenskar och hade redan tagit hem flera priser.

Men Thereses förmåga att aldrig ge sig och fortsatta kämpa har onekligen gjort intryck på många. I minnet finns säkert tragiken när hennes baddräkt gick sönder.

Ingemar och Angelica väckte jubel

Två andra mycket speciellal ögonblick under galakvällen i Globen var när Ingemar Stenmark tilldelades ett hederspris och hyllades av bröderna Phil och Steve Mahre som hade flugit hit speciellt från USA samt utnämningen av Angelica Bengtsson som årets nykomling. "Mycket vill ha mer" sa 17-åringen och tog direkt plats hos många svenskar.

En av kvällens mest uppmärksammade gäster var Per Andersson, komikern från Grotesco, som kom klädd – som Peter Forsberg, i full hockeyutrustning.

Skidåkarna kom med flygplan, klädde om och partajade vid ett eget bord för att försöka slippa undan eventuella baciller.

Anna om att bära klänning

Men som Anna Haag skrev på Twitter:

"Höga klackar och långa, långa klänningar. Kan man komma längre bort från skidåkning?".

För så är det ju, plötsligt får vi se en rad ledare och stjärnor inom idrotten i en helt ny dress. Ingen svett, inga ansträngda miner, inga utfall utan här är det klänning eller kostym som gäller och inte minst ett leende.

Alla vinnare

Årets nykomling:
Angelica Bengtsson, friidrott

Årets ledare/tränare:
Joakim Abrahamsson och Magnus Ingesson, längdskidor.

Årets kvinnliga idrottare:
Charlotte Kalla, längdskidor.

Årets idrottare med funktionshinder:
Anders Olsson, simning

Årets prestation:
Björn Ferry, skidskytte

Årets hederspris:
Ingemar Stenmark, utförsåkning

Årets manliga idrottare:
Marcus Hellner, längdskidor

Årets lag:
Stafettlandslaget herrar, längdskidåkning

Sportspegelns pris:
Mats Öhman, motocross

Jerringpriset:
Therese Alshammar, simning

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

”Money talks” – vad är en pandemi  när TV-bolag, rättighetsinnehavare, sponsorer och klubbägare ingår en helig allians och blir redo för nedsläpp efter 140 dagars uppehåll.

 I Norden är det Gent-gruppen, med Viasats kanaler och streamingtjänsten Viaplay som bjuder in till hockeydramatik med avgörande sjunde finalmatch om Lord Stanleys pokal senast den 4 oktober. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

Mot en avgift av 59 kronor för 30  dagar erbjuder Svenska Fotbollförbundet, SvFF,  från 1 augusti  livestreaming av bredd och ungdomsfotboll via appen ”Min Fotboll.

 Betalningsmodellen är Swish, men det är ännu oklart hur föreningslivet ska ersättas.  Idrottens Affärer har i tidigare artiklar belyst striden mellan SvFF och redan etablerade Solidsport AB, grundat redan 2008, och väl etablerat med livesändningar via nätet i egen app.