Olympiatravet allt närmare 200 miljoner

1979 på Jägersro, med Pershing och Berndt Lindstedt som vinnare, skedde premiären. Ingemar Stenmark var representant för olympierna och tog emot en check på 5 miljoner kronor. Nu är det dags igen för Olympiatravet och en kavalkad av idrottskändisar.

I år vid den 31:a upplagen av Olympiatravet har ursprungliga 5 miljoner vuxit till 185 miljoner kronor. Pengar som använts till olympiernas och paralympiernas förberedelser inför kommande spel, och som så här långt legat till grund för inte mindre än 254 medaljer.

Stjärnspäckat event

- Vad det står på lördagens check återstår att se. Klart är ATG även i fortsättningen kommer att bidra med pengar till Svenska Olympiska Kommittén (SOK), som ska användas till förberedelserna inför spelen i London (2012) och Sotji (2014) - och nya medaljer, säger Remy Nilson, vd vid ATG.

Finalen på Åby på lördag är ett stjärnspäckat sportevent där Sveriges främsta kuskar, hästar, paralympier och olympier finns på plats. En pampig invigning inleder dagen och då tänds också den Olympiska elden av någon av idrottsstjärnorna.

Förra året var det våra OS-guldmedaljörer Charlotte Kalla som tände elden och Björn Ferry som invigningstalade. Vilka som får äran i år är än så länge en hemlighet.

Kändiskavalkad

Utöver travtävlingar i världsklass kan publiken roa sig i ”Olympiabyn” med diverse olika aktiviteter, med möjlighet att få autografer från idrottsstjärnorna som finns på plats.

Olympier: Björn Ferry, skidskytte, Cathrine Lindahl, curling, Charlotte Kalla, skidor, Helena Ekholm, skidskytte, Niklas Wiberg, friidrott, Ida-Therese Nerell, brottning, Anette Norberg, curling, Markus Oscarsson, kanot, Mathias Fredriksson, skidor, Thobias Fredriksson, skidor, Magnus Petersson, bågskytte, Adrian Schultheiss, konståkning, Louise Karlsson, simning, Jonas Edman, skytte, Lina Andersson, skidor, Anna-Karin Kammerling, simning, Tomas Brolin, fotboll, Angelica Bengtsson, friidrott och Frida Svensson, rodd.

Paralympier: Anders Olsson, simning, Jonas Jacobsson, skytte, Linnéa Ottosson Eide, skidor, Fatmir Seremeti, goalball, Mikael Åkerberg, goalball, Simon Jacobsen, skidor, Stefan Gahne, goalball, L-G Andersson, rullstolsbasket, Magnus Carlsson, kälkhockey, Niklas Hultqvist, goalball och Jenny Ekström, simning.

Torvald Palema i femte final

I själva loppet finns det hästar som tillsammans har vunnit 227 gånger och tjänat nästan 63 miljoner kronor. På lördag kommer en av dem att vinna Olympiatravets final och ytterligare 1,5 miljoner kronor.

Årets finalfält kommer från delfinaler på Jägersro, Eskilstuna och Bergsåker samt efter Sista Chansen på Solvalla, ett lopp som vanns av Brioni och Joakim Lövgren. Därmed har Jägersrotränaren två hästar med i årets final, då han också tränar Strong Boy D.E.

Lövgren kan också känna sig delaktig i loppets vinst- och segerrikaste häst, nämligen Torvald Palema, som han tränade under de första fyra åren.

10-åriga Torvald Palema gör sin femte raka final i Olympiatravet, ett lopp han vann 2008. Totalt har Torvald Palema vunnit 43 gånger och tjänat drygt 24 miljoner kronor.

Fakta

Olympiatravet 2011, V75-3, V5-1

Lopp 7, 2 140 meter med autostart: (startnummer, häst, kusk)

1. Wellino Boko, Erik Adielsson
2, Local Conch, Flemming Jensen
3, Torvald Palema, Åke Svanstedt
4, Noras Bean, Stefan Söderkvist
5, Strong Boy D.E., Björn Goop
6, Commander Crowe, Jean Michel Bazire
7, Brioni, Joakim Lövgren
8, Yarrah Boko, Ulf Ohlsson
9, Marshland, Örjan Kihlström
10, Timetosaygoodbye, Johnny Takter

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

Under 2019 stod Skåne som värd för 23 procent  av de internationella idrottsmästerskap som arrangerades i Sverige - dvs 11 av 47 internationella mästerskap. Det visar den senaste statistiken från Centrum för Idrottsevenemang som varje år tar fram statistik över antalet internationella mästerskap som arrangeras i Sverige. 

Det innebär att Skåne är främst i landet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Hammarby fotboll har inte bara Zlatan som ny sponsor. Nu presenteras Spendrups som ny huvudpartner och klubbens exklusiva dryckespartner. 

Bajen har olika huvudpartnerskap med Sveriges största privata fastighetsägare (Stena Fastigheter), Sveriges störst bryggeri (Spendrups) och Craft som är en stor svensk spelare inom sports wear

Världscupen i längdskidåkning har en stor plats i svenskarnas hjärta och hälften av svenskarna (50 procent) planerar att titta på SVTs vinterstudion.

Det finns skillnader mellan hur män och kvinnor tittar på vintersport. Var tredje kvinna (33 procent) har Vinterstudion på i bakgrunden medan de gör andra saker. Det gäller bara för var fjärde man (24 procent).

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.