320 VM-miljoner blev till 80 miljoner

Det jublades högt när Falun fick skid-VM 2015. Men det kostar, och det rejält. VM kräver nämligen en mängd investeringar. Det är inte säkert att 80 miljoner kronor räcker – för önskemålet var 320...

Den rödgröna politiska majoriteten i Falun är överens om att 80 miljoner kronor får ingå i investeringsprojekt kopplade till mästerskapet de tre kommande åren.

20 miljoner kronor 2012 och därpå 30 miljoner både 2013 och 2014.

Söker externa finansiärer

Kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) tycker att från politiskt håll visar tillräckligt intresse..

- Pengarna ska läggas på trimning av VM-arenan, och det handlar om att vi ska jobba med den arena som vi redan har. Och det är viktigt att poängtera att investeringarna inte görs enbart mot ett arrangemang under två veckor 2015. Anläggningarna ska användas längre än så, säger Gahnshag till Dalarnas Tidningar.

- Detta sätter vi resurser till, det är vår grundram. Högre ambitioner, innebär i så fall att andra ekonomiska lösningar måste till. Exempelvis i form av externa finansiärer.

"Om vi hade lyssnat..."

Han hoppas att pengarna ska räcka för att skapa en modern och bra VM-arena.

- Förhoppningsvis är vår ambition fullt tillräcklig. Nu vet alla vilken nivå man har att hålla sig till.
Exakt vilka investeringar som ska göras på Lugnet och den kommande VM-arenan, kunde/ville inte majoriteten redogöra för i nuläget.

Men det är ingen hemlighet att ombyggnationen av backarenan kommer att ta en stor del av kakan.

- Hade vi lyssnat till alla önskemål som finns, hade vi nog behövt en investeringsbudget på närmare 320 miljoner. Många vill ha så mycket som möjligt, säger Jonny Gahnshag och fortsätter:

- VM skapar tillväxt

Han är medveten om att flera kommunala verksamheter blir utsatta för hård påfrestning. Dessutom står det klart att kommunen måste låna pengar och annat blir framskjutet.

- Men VM skapar tillväxt, säger kommunalrådet Johnny Gahnshag (S).

När nu Falun får ett internationellt vill många framhålla att av Faluns årliga omsättning på 2,7 miljarder kronor går fyra femtedelar går till skola, förskola, äldreomsorg, hemtjänst, handikappomsorg och stöd till familjer.

- Det är viktigt att tänka på att en miljon i investeringar inte kan göras om till en miljon som blir fler lärare eller nya läromedel i skolan, säger Johnny Gahnshag i Dalarnas Tidningar, där han ytterligare vill förklara skillnaden mellan investering och driftskostnad:

VM omsätter 200 miljoner

- Om familjen tänker köpa ett hus för en miljon, och sen överger den tanken, finns ju inte en miljon att köpa kläder, åka på resa för eller allmänt ha det bättre av.

- Precis som hemma är det pengarna som det skulle ha kostat att ha huset som kan användas till annat.

VM beräknas omsätta cirka 200 miljoner kronor. Internationella skidförbundet skjuter till 66 miljoner kronor.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.