Konkurrenter i går, partners i dag

En vinst för Tre Kronor hade med blågula ögon varit det optimala. Men den finländska VM-segern hade också sina fördelar. För aldrig har hockeyförbunden haft ett så intensivt samarbete. Länderna ska dela på hockey-VM såväl 2012 som 2013.

Finalen 2012 spelas i Hartwall Arena i Helsingfors medan Globen blir finalarenan året därpå. Det är unikt att Internationella Ishockeyförbundet sa ja till en ansökan om VM:s värdskap till två länder. Därpå sker alltså det unika att de två länderna spelar VM-final.

- Ett jättelikt PR-värde. Det är för bra för att vara, menade Jörgen Lindgren, Svenska Ishockeyförbundets generalsekreterare, Jörgen Lindgren, för Dagens Industri.

VM-arrangörerna har startar förberedelserna och nära 75 personer på vardera sida Ålands hav jobbar i dag med sikte på VM. Omsättningen beräknas hamna på 250 miljoner kronor.

Finalen på söndagen lockade framför allt män i åldern 30-59 år i genomsnitt tittade 1,65 miljoner tittare i TV3. Att jämföra med rekordnoteringen, nära 2,2 miljoner vid VM-finalen mot Kanada 2003.

Förlusten innebar att de svenska VM-spelarna gick miste om cirka 120 000 vardera. Svenska ishockeyförbundet hade skissat på en VM-bonus om totalt 3 miljoner kronor. Nu blev det förlust och därmed halva beloppet, 60 000 kronor per spelare.

AIK Bandyförening och SvartGul Bandy utreder just nu av Skatteverket. Det handlar om från vilket konto spelarnas och ledarnas löner har kommit. ”Jag har hela tiden tyckt att det är fel eftersom det inte är SvartGul Bandy som betalat ut lönerna utan att det är föreningen som har gjort det”, säger Ingemar Andreasson, handläggare på Skatteverket, till SVT Sport.

Åbytravet byter vd.Johan F Lundberg får lämna sin roll och ersättare blir förre vd:n Kenneth Thollström. 

– Efter flera år av tunga investeringar måste vi ta ett steg framåt och lägga ökat fokus på lönsamhet och förbättrade intäkter, säger ordföranden Fredrik Tenfält. 

SKF fortsätter som huvudpartner till Gothia Cup. Det nya avtalet sträcker sig till 2022 och parterna tittar nu på hur de kan utveckla det nära samarbetet som byggts upp under många år. Högt upp på önskelistan: en utbyggnad av SKF Arena på Heden till nästa sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”  The same procedure as last…”. Det passar sannerligen in på rättighetsföretaget ISP Sport under de här dagarna. Lagom som de nya avtalen för SHE, damhandbollen, hade avslöjats kom nästa presentation. ISP har snickrat ihop en överenskommelse mellan Kopparbergs/Göteborg FC och Prioritet Finans.

Svenska sporträttighetsagenturen Spring Media har inlett ett samarbete med Red Bee för att lansera Wnited /juːˈnaɪtɪd/– världens första globala streamingtjänst tillägnad damfotboll. Presentationen skedde på måndagen under Sportel Monaco. 

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.