Gothia Cup, störst och viktigast!

Det är makalösa siffror. När Gothia Cup är färdigspelad har turneringen bidragit med 365 miljoner kronor i intäkter till det lokala näringslivet i Göteborg med omnejd och 118 miljoner kronor i skatteintäkter till staten.

- Vi är stolta över att vara det största och viktigaste, årligt återkommande, evenemanget i Sverige. Dessutom är vi förmodligen det evenemang som allra mest påverkar bilden av Sverige i internationella sammanhang, säger Dennis Andersson.

1570 lag från 73 nationer

När den 37:e upplagan av Gothia Cup invigs på måndag deltar 1570 lag från 73 olika nationer runt om i världen.

Det innebär ett nytt rekordår för den fantastiska ungdomsturneringen. 1570 lag från 73 nationer innebär nytt rekord i antalet deltagande nationer i turneringen som sedan några år även är officiella världsmästerskapen för ungdomar i klubblag.

- Det känns väldigt bra att vi år efter år befäster Gothia Cups ställning som världens största och mest internationella idrottsevenemang för ungdomar, säger turneringens generalsekreterare Dennis Andersson.

30 procent är tjejer

Med 1570 lag tangeras antalet lag från år 2007.

- Vår ambition, som vi även i år uppnår, är att minst hälften av de deltagande lagen är utländska och att minst 30 procent av deltagarna är flickor. Det är mycket viktigare än att locka så många deltagare som möjligt till den här turneringen, säger Dennis Andersson.

För första gången någonsin deltar i år ett lag från Kap Verde i klassen för pojkar som är 16 år. Deras medverkan innebär att totalt 135 nationer har deltagit i Gothia Cup sedan starten 1975.

Givna publikfavoriter

- Det är alltid lika roligt att välkomna en ny medlem. Nya deltagare innebär nya möten mellan människor från olika kulturer och är vad hela den här veckan handlar om. Att få unga människor från hela världen att samlas kring ett gemensamt fotbollsintresse, säger Dennis Andersson.

Självklara publikfavoriter är brasilianska Cruzeiro som återkommer och är nyblivna sydamerikanska mästare.

- Det är ett riktigt sevärt lag. Senast de var med i turneringen lockade de över 3 000 åskådare till varje match de spelade. Därför har vi i år byggt ut läktarna på Heden, säger Dennis Andersson.

Den underbara invigningen

När Gothia Cup 2011 invigs på Nya Ullevi är en av höjdpunkterna årets Gothia Cup-låt ”Marching for love”, som framförs av Ken Wennerholm och Göran Rudbo i ”Triple and Touch”.

- Den här låten är väldigt mycket Gothia Cup och jag är övertygad om att den blir riktigt uppskattad bland årets 35 000 deltagare, säger Gothia Cups generalsekreterare Dennis Andersson.

Invigningen av Gothia Cup är bara den fantastisk. Nya Ullevi fylls av med mer än 50 000 åskådare som bjuds på en flera timmar lång, spektakulär musikshow med alla deltagande lag.  

Kim Källströms egen sponsring

- Att höra ett fullsatt Nya Ullevi, med ungdomar från hela världen, sjunga med i refrängen till ”Marching for love” blir riktigt mäktigt. Det känns redan nu att det blir en fantastisk upplevelse att dela med alla som är där på invigningen.

Årets Gothia Cup är också unik i så måtto att en ny klass presenteras, därtill av en landslagsspelare. En klass som vänder sig till fotbollsspelare med utvecklingsstörning från hela Europa. Klassen kan arrangeras tack vare Kim Källström. Han tog kontakt med Gothia Cup och förklarade att han gärna vill sponsra en klass för spelare med utvecklingsstörning.

- Jag vill gärna ge barn och ungdomar med en utvecklingsstörning en chans att få spela fotboll på samma sätt som jag själv fått. Det här är något jag funderat på och velat göra under många år, berättar Kim.

- Den som inspirerat mig till detta är min farmor som arbetade med barn och ungdomar med utvecklingsstörning under en lång tid. Min vilja är att så många som möjligt skall få chansen att ta del av fotbollens gemenskap.

Fakta

Så direktsänder Viasat Fotboll 
18 juli: Invigning.
20-21 juli: Gruppspel.
22-23 juli: Finaler.
Kommentatorer: Henrik Strömblad och Per Forsberg. Expert: Bo Petersson.
 
Bakgrund Gothia Cup
Gothia Cup startades 1975 av klubbarna BK Häcken och GAIS. Medarrangör var tidningen Arbetet. 1981 hoppade GAIS av samarbetet, framförallt beroende på att lönsamheten var för dålig. I dag är BK Häcken ensam arrangör och ägare av Gothia Cup. Årligen deltar över 1 500 lag från närmare 70 nationer.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.