Avslöjande dokument om fotbolls-VM

Den total ekonomiska påverkan av besökarna under fotbolls-VM i Sydafrika uppgick till cirka 16 miljarder kr. Å andra sidan kostade arrangemanget totalt ca 36,1 miljarder kr.

Drygt ett år efter VM-turneringen summeras effekterna av evenemanget.

Grant Thornton Sydafrika, som gjorde den ekonomiska studien inför Sydafrikas ansökan om fotbolls-VM, har nu ett år efter mästerskapet summerat effekterna av evenemanget den 11 juni-11 juli 2010.

Grant Thorntons beräkningar baseras på statistik från en rad källor som t.ex. ankomststatistik vid gränskontroll, landets officiella turismstatistik och egna uppgifter som sammanställts av Grant Thorntons revisorer och rådgivare.

Vuvuzelans segertåg över världen

VM 2010 bidrog med ett nytt ord till the Oxford Dictionary of English: vuvuzela, som röstades fram av 320 språkvårdare i 60 länder till VM:s främsta ord.

Hela 800 000 vuvuzelas såldes på plats i Sydafrika och en miljon internationellt. Internetsajten Amazon.com upplevde en försäljningsökning av vuvuzelas med 1000%.

Fotbolls-VM skapade också ett nytt rekord för nyhetstrafik på Internet fredagen den 11 juni 2010. Drygt 12 miljoner besökare per minut noterades i slutet av öppningsmatchen, vilket slog det tidigare rekordet på 8,5 miljoner besökare per minut.

Det gäller Barack Obama val till president 2008. Antalet Twitter tweets ökade till drygt 3200 tweets per sekund under VM från normala 750.

Ekonomiska satsningar

De omdiskuterade ekonomiska satsningarna i Sydafrika har Grant Thornton summerat till ca 36,1 miljarder kr, vilket skulle utgöra endast sex procent av samtliga offentliga investeringar räknat från budgetåret 2006/2008 tills idag.

Från och med nu fram till 2013 är det endast tre procent som utgör VM-relaterade satsningar.

Sydafrikas finansdepartement har också uttalat att inga infrastrukturinvesteringar som gjordes har finansierats genom långsiktiga skuldåtaganden, utan har funnits i de vanliga årliga budgetallokeringarna sedan 2006.

- Sydafrika har dock ett budgetunderskott på 5,3 procent under 2011, vilket ursprunglig budgeterades som ett överskott innan den globala krisen, säger Gillian Saunders, som är ansvarig för rådgivningstjänster på Grant Thornton i Sydafrika.

Finansdepartementet har indikerat att regeringen valde att se VM som ett verktyg att hjälpa Sydafrika att uppfylla sina utvecklingsmål.

Det innebar att kostnader som gick utöver de FIFA-kontraktens krav, för att försäkra att Sydafrika investerade i infrastruktur med ett värde för framtiden. Saunders menar att investeringarna lett till en bättre livskvalitet och värdefulla tillgångar för samhället.

Turismen i Sydafrika efter VM

Grant Thorntons kartläggning visar att turismen i Sydafrika visar en mycket svag tillväxt för närvarande, trots att man innan VM spådde en boom i turismen som en följd av VM.

Grant Thorntons analys är dock att ett stort antal företag i turismbranschen inte hade överlevt den nuvarande ekonomiska nedgången, som bland annat inneburit minskad internationellt resande, om det inte varit för den ökning som VM gav.

Sydafrika lider också för närvarande av överkapacitet på hotellrum i Kapstaden med omnejd.
FIFA:s studier av Sydafrikas invånare som genomfördes i augusti 2010 visade att 91% av sydafrikanerna ansåg att VM förenade människorna i landet, 94% trodde att mästerskapet skulle stärka turismen och 88% ansåg att det medfört förbättringar av vägar och infrastruktur.

En annan undersökning utförd av African Response of international visitors visade att 92% av de internationella besökarna skulle rekommendera Sydafrika till vänner och släktingar, jämfört med att 88% uppgav att de skulle rekommendera Tyskland efter VM 2006, och att 96 procent skulle besöka Sydafrika igen.

Grant Thornton Sydafrikas beräkningar, som är baserade på bl.a. SA Tourism Research och ankomststatistik, visar att cirka 350 000 utländska besökare spenderade omkring 7,2 miljarder kr under VM, med en total ekonomisk effekt på cirka 16,3 miljarder kr.

Infrastruktur ger nya evenemang

Bland de infrastruktursatsningar som gjordes inför mästerskapet kan nämnas nya världsarenor, förbättrat vägnät, telekommunikationen, säkerhetssystem och flygplatser. Dessutom byggdes den nya flygplatsen King Shaka Airport i KwaZulu Natal samt Gautrain och Rapid Bus System.

Sydafrikas främsta konsertarrangör Big Concerts menar att tillgången på arenor i Sydafrika sedan fotbolls-VM med teknik i världsklass, säkerhet och hög kompetens är huvudorsaken bakom inflödet av internationella artister som U2, Cold Play, Kings of Leon och The Script till Sydafrika.

– Blickar man framåt, så ger regeringens beslut att ansöka om att stå värdnation för samväldesspelen 2022, en fantastisk möjlighet, eftersom det ger oss chansen att förbereda oss ytterligare för att långsiktigt stå värd för de Olympiska spelen med mindre investeringskrav än vad som annars skulle behövs, avslutar Gillian Saunders.

Fakta

•    I genomsnitt sågs varje VM-match av knappt 70 miljoner.
•    350 000 utländska besökare spenderade ca 7,2 miljarder kr under mästerskapet
•    Mest spenderade australiensarna ca 16 900 kr under sin vistelse jämfört med ca 5400 kr för afrikanska* besökare. Européer spenderade i snitt ca 11 400 kr.
•    Den total ekonomiska påverkan av besökarna under VM uppgick till cirka 16 miljarder kr
•    Arrangemanget kostade totalt ca 36,1 miljarder kr
•    Totalt såldes 1,8 miljoner vuvuzelas (1 miljon internationellt, 800 000 i Sydafrika)
•    Biljettintäkterna uppgick till 2,6 miljarder kr
•    Snittpriset på hotellrum ökade med 60%
•    Ölmarknaden ökade 12% under juni 2010

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.