Drömmer om Stockholm Open i Globen

Thomas Johansson kan sammanfatta ett nytt Stockholm Open. Nu i rollen som turneringsdirektör och han är belåten. Många åskådare och många företag gynnar fortsättningen, där han drömmer om Masters-status.

Thomas Johansson har en vision om att återvända med Stockholm Open till Globen.  Han minns 1989 när SO blev en av tourens nio största tävlingar och flyttade från Kungliga till Globen. Men när den ekonomiska krisen slog till vek företagen, dvs sponsorerna, och 1995 var SO tillbaka i Kungliga hallen.

Pressat schema pressar SO

Kruxet nu är att SO får problem när tourens spelschemat blir pressat till nästa år.

Turneringen hör nu till de 41 så kallade 250-turneringarna som är den lägsta kategorin på touren. Sponsorerna gör det ändå möjligt för Thomas Johansson och övriga i ledningen att köpa in några stjärnor.

Men kampen om dessa blir ännu tuffare nästa år. Både i Moskva och Wien spelas turneringar samtidigt och veckan efter gäller två attraktiva turneringar i Basel och Valencia.

Större framförhållning

- Här står vi inför en stor utmaning och för att möta den arbetar vi med ännu större framförhållning än tidigare, säger Thomas Johansson till SvD.

Att söka en uppgradering är svårt. Då ska prispengarna växa från dagens 6 miljoner till 25 miljoner kronor.

- I en tid då hela världsekonomin darrar är det inte läge att växa. Men vi har stabil ekonomi och arbetar med starka företag och starka varumärken.

Det är därför som han ändå vill ta sikte på Globen om cirka fem år.

- Som en av de nio största turneringarna skulle vi vara garanterade att få hit alla de bästa spelarna, säger Johansson. 

Fakta

Löneutvecklingen för spelarna

De allra främsta spelarna tjänar allt mera och nu finns tendensen att de sämre spelarna tjänar allt mindre.

Tillhör en spelare topp 100 finns möjligheten till en årslön på cirka 2 miljoner kronor. Ännu längre ned, på plats 300 och bakåt, handlar det om svenska snittlöner om 28 400 kr/mån. Betänk då vilka omkostnader de spelarna har i form av resor och uppehälle.

Dagens ess får en utomordentlig belöning. Björn Borg fick en check på 200 000 kronor när han vann sin sista Wimbledontitel 1980. Det motsvarar cirka 600 000 kr i dag.

Novak Djokovic belönades med 11,5 miloner kronor när han vann senaste Wimbledon.
Källa: DI

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.