Kampen inleds om Jerringpriset

Omröstningen har startat om Jerringpriset. Radiosportens stora pris, ska få en ny mottagare. Nu ska svenska folket rösta och utse vinnaren bland elva nominerade.

Idrottsgalan i Globen den 16 januari ska avslutas med samma klimax somt tidigare. De sista rösterna ska räknas och beskedet tillkännages.

Elva blir till åtta finalister

Två månader återstår till galan och omröstningen når ett delmål den 16 december vid en första sammanräkning - "startelvan" reduceras till åtta finalister som ingår i tävlan fram till och med galakvällen.

Vem eller vilka har utfört Sveriges främsta idrottsprestation 2011 är frågan.

Det ska svenska folket avgöra och det kan ske på tre olika sätt, via webben, telefon och vykort.

- Vi har ett strålande idrottsår bakom oss, säger Bengt Skött, reporter på Radiosporten och mångårig projektledare för Jerringpriset.

- Det skulle kunna bli en segerrepris för Alshammar, Ekholm eller Kalla - eller en förstagångsvinnare, såsom det varit de senaste sju åren. Och det är häftigt att det finns många lag i striden i år.

Här är kandidaterna

Therese Alshammar, simning  (VM-guld 50 m fritt, totalseger världscupen)

Rolf-Göran Bengtsson, ridsport (EM-guld hoppning)

Helena Ekholm, skidskytte (VM-guld distans 15 km)

Fotbollslandslaget - dam (VM-brons)

Fotbollslandslaget - herr (avancemang till EM efter seger mot VM-tvåan)

Handbollslandslaget - dam (EM-silver)

Marcus Hellner, skidor (VM-guld sprint)

Ida Ingemarsdotter/ Charlotte Kalla, skidor  (VM-guld lagsprint)

Helena Jansson, orientering (VM-guld medeldistans, totalseger världscupen)

Lag Anette Norberg, curling (VM-guld)

Daniel Sedin, ishockey (seger NHL:s poängliga, framröstad av spelarna som grundseriens bäste spelare)

Fakta

Vinnare sedan 2000:
2010 Therese Alshammar
2009 Helena Jonsson
2008 Charlotte Kalla
2007 Zlatan Ibrahimovic
2006 Susanna Kallur
2005 Tony Rickardsson
2004 Stefan Holm
2003 Annika Sörenstam
2002 Carolina Klüft
2001 Magdalena Forsberg
2000 Magdalena Forsberg

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.