Kompisar bygger badmintons Gothia Cup

Två kompisar. Samma passion och samma revanschlusta att sätta svensk badminton på kartan igen. Därför satsar Rune Sörman, 75, och Bruno Wackfelt, 55, på att etablera en ungdomsturnering med 80 000 kronor i potten – och med Gothia Cup som förebild.

I början av 90-talet var det svenska badmintonlandslaget rankat etta i Europa och femma i världen. Nu platsar inte längre det svenska laget bland de 20 bästa i världen.

Lidit i det tysta

Många har lidit i det tysta. De gamla kompisarna Rune Sörman och Bruno Wackfelt är två av dem. Rune med ett gediget idrottsförflutet med spel i IFK Norrköpings B-lag, och aktiv elitspelare i Norrköping Badmintonklubb på 60-talet.

- Jag var bra på träning, men hade dåliga tävlingsnerver och fick gummiarm på tävling. Men framför allt var, och är, badminton roligt. Du kan spela långt upp i åren, mellan generationsgränserna och leka boll, säger Rune Sörman.

Han har vikt en stor del av sitt liv åt försäkrings- och finansbranschen och driver eget framgångsrikt företag i Täby strax norr om Stockholm, Sörman Konsulter AB.

Satsade 100 000 kronor

Bruno Wackfelt är tvåfaldig Europamästare för juniorer 1975 och Nordisk Mästare 1974-75, och driver i dag en lika framgångsrik Peugeot-återförsäljare, Peugeot-Center, på tre ställen i Göteborg.

Tillsammans har vännerna satsat 100 000 kronor för att skapa Sveriges genom tidernas penningmässigt största ungdomsturnering, tillika en av de största i världen: International Top Ranking Under 22.

De har bjudit in tolv av världens bästa ungdomsspelare till Täby Racketcenter 12-13 mars, plus ett par ytterst lovande Täby-spelare – varav en av dem gör debut i A-landslaget i Lag-EM i Holland 14-19 februari: Karolina Kotte, 22.

Varför egna pengar och varför en ungdomsturnering?

- Jag har nu uppnått mogen ålder. Ett bra sätt att använda pengar är att medverka till utvecklingen av badminton i Sverige. Och vad kan vara bättre än att satsa på ungdomarna, de är framtiden, säger Rune Sörman och fortsätter:

Var ska jag annars göra med pengarna?

- Vad ska jag annars göra med pengarna, förresten, köpa en helikopter?

Bruno Wackfelt fyller i:
- Jag blev värvad av Täby IS under 70-talet, och vann mitt första SM-tecken där 1975, innan jag flyttade tillbaka till Göteborg. Min ambition var att bli nummer ett i världen. En skada gjorde att jag avslutade min karriär 1977, och jag har sedan dess följt badminton från sidan.

- Trots att badminton blev en OS-sport i Barcelona 1992 har den inte lyckats hamna på kartan ordentligt. Vi är många som tycker att det är synd, och när Rune kom med idén att dra igång en ungdomstävling, svarade jag ”Ja”.
Gothia Cup förebilden

Locka spelare från hela världen

Bruno Wackfelt tog fram ett förslag hur de skulle ta gå vidare för att förverkliga ungdomsturneringen.

- Min styrka är att bygga varumärke och få ett lag, eller en organisation, att ”springa åt rätt håll”. Ambitionen är att bygga varumärket badminton utifrån den här turneringen, och få den att växa från år till år.

- Gothia Cup i fotboll är förebilden. Även om vi inte blir lika stora, så ska vi i alla fall med hjälp av prispengarna locka de bästa ungdomarna från hela världen till Sverige för en stor ungdomsturnering varje år. Planen är att den ska växla mellan Stockholm och Göteborg. 

Passar in i förbundets satsning

Thomas Angarth, t f förbundschef i Svenska Badmintonförbundet, som agerar under nya namnet Badminton Sweden, lovordar förstås initiativet och ser dessutom att det passar bra in i svensk badmintons comeback:

- Vi har sedan knappt ett år omorganiserat elitverksamheten. Det är Badminton Swedens långsiktiga ambition att snart vara tillbaka i världseliten och konkurrera om medaljer på EM, VM och OS.

Nyligen har en person anställts för att arbeta med talangutveckling av juniorer och ute bland Svenska Badmintonförbundets föreningar.

Kan lyfta svensk badminton

- Bruno Wackfelts och Rune Sörmans satsning på den här typen av ungdomstävling passar därför in ypperligt i strategin för vår satsning på ungdomar, säger Thomas Angarth och avslutar:

- Vi vill öka satsningen med internationellt motstånd på både träning och tävling, så förhoppningsvis kan detta hjälpa till att lyfta svensk badminton. Denna tävling ligger också perfekt i tid för några av de bästa svenska spelarna som försöker kvalificera sig till vårt egna Europamästerskap i Karlskrona, den 16-21 april.

Fotnot: Badminton Sweden består i dag av 236 föreningar och cirka 3 000 licensierade spelare. Ytterligare cirka en kvarts miljon människor beräknas utöva badminton som motionsform minst en gång i månaden.


lasse björck (inte verifierad)

sön, 2012-03-18 20:46

1. bra, badmintonsporten vinner på utvecklas !

alldeles utmärkt, badmintonsporten behöver utvecklas, såväl elit, ungdoms- som breddidtottsligt ! speciellt viktigt därför att just badmintonsporten förmedlar ett stort samhällsvärde- sett ur ett folkhälsoperspektiv - något som framgår med all önskvärd tydlighet inom min studie just vad gäller idrpttens samhällsvärde !

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.