Favorithästen med 134 delägare

Över 50 000 åskådare kommer till Solvalla under Elitloppshelgen. I centrum står en häst som har 134 delägare, 133 från 58 kommuner och en i Thailand. Sanity är hästen som har en fascinerande historia och är segertippad.
Sune Arnesson, Ystad, är en av 134 delägare i Sanity.

 

På banan möts några av världens bästa hästar och på läktarna och framför TV:n ska många miljoner fördelas på V75 - som körs både lördag och söndag.

60 miljoner på spel

V75-helgen rivstartar på lördagen med jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 60 miljoner kronor. Det skulle i så fall vara den näst högsta vinsten på V75 någonsin.

Men förhandssnacket handlar mycket om Sanity.

133 av Sanitys 134 ägare bor i 58 av landets 290 kommuner. 47 andelar finns i Östersunds kommun, där allt började. 86 i övriga Sverige. Den 134:e andelen finns i Thailand.

Här bor alla andelsägare

Härifrån kommer alla andelsägare:

Arboga, Berg, Boden, Borås (2), Eksjö, Enköping (2), Falun, Gagnef, Göteborg (2), Haninge (2), Heby, Halmstad (2), Helsingborg (2), Huddinge, Härjedalen (2), Härnösand, Jönköping, Kalmar, Karlskoga, Kil, Knivsta, Krokom (6), Kungsbacka, Köping, Lessebo, Lidköping, Luleå, Norberg, Norrköping (2), Nyköping (2), Orust, Piteå, Sala, Simrishamn, Skövde, Solna, Stockholm (4), Strömsund (4), Sundbyberg, Sundsvall (5), Tranemo, Trollhättan, Täby, Ulricehamn, Umeå, Uppsala (2), Vaggeryd, Vallentuna, Varberg, Ystad, Åled, Åmål, Ånge, Åre (4), Älvsjö, Örebro, Örnsköldsvik, Östersund (47) och ”Annan ort” (1).

När Halmstadstränaren Marcus Lindgren var yngre gillade han punkbandet Bad Religion. Hans favoritlåt var Sanity. Därför döpte han om hästen Just Friends till just Sanity.

Såg bra ut, men...

Det var på Kriterieauktionen 2007 som Marcus Lindgren ropade in Just Friends. Priset var 300 000 kronor.

- Han var stor och gänglig, jag såg en potential. Jag tyckte om hans exteriör, hans löpstil, ja, faktiskt allt utom höger has, minns Marcus.

Men Just Friends kom aldrig i Marcus Lindgrens träning.

- Vi hade precis etablerat oss i Halmstad och vi hade fler hästar än boxplatser. I väntan på ett nytt stall hyrde vi in sex-sju hästar hos Mikael Fagerberg. Sanity var en av dem.

Sanity sjuk och tvivlet växte

Mikael Fagerberg har kört in Sanity, men när det var dags för provlopp och kval som 2-åring fanns Sanity hos Peter Untersteiner.

- Micke hade gjort ett jättejobb med Sanity och då vi fortfarande hade ont om plats satte vi helt enkelt hästen i träning hos Peter, som fick möjlighet att köpa honom för 300 000 kronor och tävla med honom som Hallands representant i RIXallsvenskan.

Efter auktionen var Sanity mest sjuk, men i provlopp framkom ändå en talang. Men Peter Untersteiner tackade nej till hästen och samtal ledde till att TV4:s Åsa Elmroth som i sin tur tipsade Malin Löfgren.

Då började sagan

I dag är 71-årige Sune Arnesson, Ystad, en av 134 delägare i Sanity. En känd travprofil och tidigare sekreterare på Östersunds travbana i många år, suttit i travets organisationer, varit uppfödare med kennelnamnet Marib, etc. Allt detta med Östersund som bas.

Och det var i Östersund sagan om Sanity började, med Sune som spindeln i nätet…

- Jag var delägare i Sanity som Rixhäst och när Malin bad mig organisera möjligheten att köpa Sanity på auktionen efter segern i Rixallsvenskan ställde jag givetvis upp.

10 000 kr för en andel

Ville man bli delägare kostade det 10 000 kronor. 136 personer visade sitt intresse och satte också in 10 000 kronor på anvisat konto. På Malin Löfgrens konto.

- Malin ringde mig några dagar innan auktionen och sa, ”Sune, det finns mer än 1,3 miljoner kronor på kontot. Nu drar vi till Thailand”.

Vilket de givetvis inte gjorde.

- Däremot sa jag till Malin att inte berätta om summan för någon, för då kunde vi få det mot oss vid auktionen, minns Sune.

Stopp vid en 1 miljon kr

Ni ”skulle” alltså ha Sanity? Hur långt var ni beredda att gå?

- Till runt miljonen. Om budet gått över miljonen hade vi nog inte ägt honom.

Malin ropade in honom för 780 000 kronor och efter det har delägarna aldrig betalat en enda krona i avgifter. Tvärtom har de fått utdelningar eftersom Sanity tjänat 3 569 180 kronor och 95 av de 134 delägarna har också köpt en ny häst för 130 000 kronor, 2-åriga stoet Staro Hazel.

Från början var det 136 delägare, men två har fallit ifrån och på söndag kommer de flesta av delägarna att träffas på Solvalla där Stall Sanity kommer att ha ett eget tält i Sundbybergskurvan och då alla får ta med sig en respektive/vän räknar Sune med att de blir över 200.

- Och vi kommer att synas. Vi kommer att bära en marinblå T-shirt. På framsidan är det en bild från segern i Silverhästen, stall Sanitys och Elitloppets logga. På baksidan står det ”Jag äger”. Kaxigt ska det vara, säger Sune med ett skratt.

Fakta

De fem största V75-vinsterna genom tiderna

Summa, Datum, Bana
1. 67 312 633 kronor, 27 februari 2010, Axevalla
2. 56 347 408 kronor, 14 januari 2012, Åby
3. 47 360 999 kronor, 7 juli 2007, Halmstad
4. 45 285 093 kronor, 24 juni 2007, Kalmar
5. 34 591 437 kronor, 23 december 2011, Bergsåker.

TV-tider

Lördag 26 maj:
12.30-14.00, TV4 Sport, Lunchtravet Direkt.
14.00-17.30, TV4, V75 Direkt.
17.30-18.00, TV4, Sanity – Drömmen om Elitloppet.
18.00-19.00, TV4, Vinnare V75.
ATG Live sänder från 10.00 (Solvalla).

Söndag 27 maj:
12.30-14.00, TV4 Sport, Inför Elitloppet.
14.00-18.30, TV4, Elitloppet.
ATG Live sänder från 10.00 (Solvalla).

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.