Svensk idrottsindustri på export

Den 25 augusti körs premiärloppet i Kina. Vätternrundan är en produkt av svensk idrottsindustri och går nu på export precis som Vasaloppet. 1 000 kineser och omkring 200 utlänningar väntas köra 17 eller 11,4 mil bland annat längs gränsfloden till Nordkorea.
Någon mil kvar till Jönköping och så här långt är cyklister fräscha efter starten i Motala. Det blir värre framåt natten. Foto: Micke Fransson, Vätternrundan


Det är en sporre för svenska idrottsarrangörer. Att utveckla ett idrottsevenemang så pass mycket att det går att kopiera utomlands.

Efter flera provlopp

Vasaloppet har lyckats och nu är turen kommen till Vätternrundan. Det är alltså två av de allra största motionsevenemangen som exporteras. I båda fallen till Kina.

Representanter för Vätternrundan har tre gånger besökt Kina för att syna förutsättningarna. Dessutom har testlopp genomförs såväl 2007, 2008 som 2009.

Ursprungligen fanns det tre krav för att kineserna skulle få starta en motsvarighet. Loppet ska ha en banan nära vatten, vara minst tio mil långt och säkerheten ska kunna garanteras.

En viss potential...

Cyklar finns det gott om i Kina, men hur många är benägna att cykla för motionens skull, är frågan nu när alla krav är uppfylltda.

Platsen för loppet blir Yanbian nära Nordkorea i augusti och tanken är att loppet ska genomföras i fem år för att sedan utvärderas.

Kineserna hoppas också få i gång ett vänortssamarbete med Motala. En hel delegation med kineser besökte Motala vid undertecknande och i gruppen finns ett hopp om ytterligare gemensamma projekt.

Samarbete inom näringslivet

- Vätternrundan är det största cykelevenemanget i Europa och det är välkänt i hela världen. Ni har kunskapen att arrangera, sa Han Xing Hai när överenskommelse var klart.

Denne man är guvernören för Yanbian och ville få ut så mycket mera av besöket. Sålunda diskuteras också ett samarbete mellan näringslivet i Yanbian och Motala.

En spännande uppgörelse med vissa synenergier. Båda parter har dubbla intressen att utveckla ett gemensamt intresse. Och hur många kineser kommer att trampa runt Vättern i framtiden…

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.