Till Båstad ska alla ändå...

Svensk sommar när den som allra bäst, partaj och stämning, kändisar i mängd och så högklassig idrott på det – det är ett vinnande koncept. Det är Swedish Open. Och det är strykande åtgång på biljetter.
Sofia Arvidsson kommer hem till damturneringen i Båstad och har visat att hon har ökat sin kapacitet. Foto: Bernat Armangue, AP Photo/Scanpix

 

85 000 åskådare i fjol innebar rekord. 55 000 personer följde herrsingeln.

Det var siffror som ändå borde vara svårt att slå, i synnerhet när det tidigt stod klart att fjolårsvinnaren och publikfavoriten Robin Söderling inte kan delta.

Minst lika mycket publik i år

Men i dag drar sig inte turneringsdirektör Thomas Wallén för att säga:

- Allt talar för att vi ska komma upp i samma siffror i år. Startfältet är urstarkt och vi ser verkligen ut att befästa vår position som den starkaste grustävlingen i världen bakom Paris, Rom och Monte Carlo, säger.

Biljetterna går åt som smör i solsken och än återstår 39 dagar till första matchen i Swedish Open.

Många köper i förväg

- Vi har sålt mer förköpsbiljetter nu än vid samma tillfälle förra året. Vi är naturligtvis ledsna över att Robin inte kan komma och det blir en utmaning utan honom. Men evenemanget är starkt och försäljningen har absolut flutit på, säger Thomas Wallén till Helsingborgs Dagblad.

David Ferrer, Nicolás Almagro och Tomas Berdych får ersätta Söderling och göra det bra. Det är tre av de tolv högst rankade spelarna i världen. Och så kryddar arrangörerna med Gael Monfils (rankad 14), fransmannen som är mycket spektakulär  och som vann Stockholm Open i fjol.

En publikfavorit

- Det är vi otroligt glada för. Det är en kämpe och en publikfavorit som har ett väldigt underhållande spel med stenhårda grundslag och känsliga handleder.

Det finns tre öppna platser. Två wildcards är öppna för svenskar som ändå betyder mycket för intresset. Ett tredje, ja, arrangörerna har inte gett upp hoppet om att hitta en världsspelare i sista stund.

På damsidan finns det däremot svensk representation. Sofia Arvidsson har övertygat bitvis under våren och hon har sällskap av Johanna Larsson.

620 000 euro i prispengar

- Anmälningstiden till damturneringen går inte ut förrän om en vecka. Jag ska antagligen ner till Paris och Franska Öppna nästa helg för att se om vi kan krydda startfältet ytterligare, säger Thomas Wallén.

Turneringen gynnas också en av rad sponsorer med Ski Star som det ledande företaget för tredje året i rad. 

Prispengarna uppgår till 398 250 euro för herrarna mot 220 000 för damerna.

Bengt Skagerström (inte verifierad)

ons, 2012-05-30 16:23

1. Båstad-tennis i publikens smak

Jag hoppas att min åsikt i ämnet når er. Tennis är till för de rika sade man förr. Hur står det till idag? Ja, visst finns intresset kvar men frågan är hur mycket det ökat? En överexploatering i TV, media mm har kanske gjort att en del förlorat nerven, spänningen och det oförutsedda i tennisen. Rankade toppfem-spelare återkommer i nästan alla större deltävlingar på Touren. Och ekonomin i entreer, prispengar mm skrämmer säkert bort en del, som helt enkelt inte har råd att se turneringar live... OK, let´s go...
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.